Jonas Blixt ser ut att ha kul med spelpartnern Thomas Keller. Bild: Getty Images

PGA Tour

”Det finns helt enkelt inget sätt att stoppa det”

Vädergudarna har varit med PGA-tourspelarna under 2022. Så har det också varit låga scorer och satts många rekord under årets fem första tävlingar.

Text: Bo Steffensen • 2022-02-05 Uppdaterad 2022-02-05

Året på PGA Tour började med två veckor på Hawaii, nu under Pebble Beach Pro Am är det tredje veckan i rad som touren spelar i Kalifornien på den amerikanska västkusten.
Vind kan ställa till det rejält i scorekortet, framför allt på banor som sträcker ut längs havet. Men faktum är att det har blåst ovanligt lite under årets första fem tävlingar. Så har det också satts en hel del rekord och noterats mängder av låga scorer.
Ta Seamus Power (–16) som leder Pebble Beach Pro Am med fem slag efter två dagars spel. Hans två 64:or, 128 totalt, är rekord efter 36 hål i tävlingen, ett slag bättre än Phil Mickelsons 129 från 2005 (som Nick Taylor tangerade 2019).
Pebble Beach Pro-Am spelas på tre banor – Pebble Beach, Spyglass Hill och Monterey Peninsula. 
– Det har knappt blåst och med spelare ute på fairway med 120, 130 meter kvar går det inte att gömma pinnarna. När golfen håller hög kvalitet och förutsättningarna är perfekta blir det så här, säger Seamus Power.

Några andra exempel.
I årets inledande tävling, Tournament of Champions på Hawaii, vann Cameron Smith på 34 under par. Ernie Els hade det tidigare rekordet för flest slag under par, –31 från 2003. Både John Rahm och Matt Jones var lägre än Els men vann ändå inte tävlingen.
Regerande Mastersvinnaren Hideki Matsuyama satte personligt rekord när han vann Sony Open på 257 slag (efter särspel). I Farmers Insurance i San Diego gjorde Adam Schenk åtta birdies i rad under andra ronden och kom in på karriärbästa 62 slag.

Veteranen Stewart Cink är inte förvånad.
– Det har varit otroligt hela året och denna veckan här har varit den bästa här jag kan komma ihåg. Så inget av detta är förvånande, säger han till Golf Digest.

Förre världsettan Jason Day som är delad åtta efter två dagar, håller med.
– Ge oss de här förutsättningarna varje vecka och ni kommer att få se mycket mer av de här låga scorerna. Det är alltid någon som hittar ett sätt att gå lågt oavsett hur vädret är. När det är så här är det många killar som gör det. Det finns helt enkelt inget sätt att stoppa det, säger han.

LÄS OCKSÅ: Blixt: ”Vissa dagar är golf enkelt”

Jonas Blixt, som började tävlingen med en 64:a på Monterey, tappade mark under fredagen efter 72 slag på Spyglass Hill.
Blixt är –7, nio efter ledande Power, och ligger på en delad 20:e plats.

LEDARTAVLA


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-02-05
TournyttJason DayJonas BlixtPebble Beach Pro AmPGA TourSeamus PowerTournytt
Rulla till toppen