Jon Rahm vill att de som slår snett från tee ska få problem att scora lågt. Foto: Getty Images

Tournytt

Kritik mot låga scorer och lätta banuppsättningar

Jon Rahm höll inte igen när han svor över förra veckans lätta banuppsättning.

Text: Olof Åsgård • 2022-01-26 Uppdaterad 2022-01-26

34 under par. Det var Cameron Smiths rekordlåga segerscore i Tournament of Champions för tre veckor sedan. Veckan därpå vann Hideki Matsuyama Sony Open i särspel, han och Russel Henley var båda 23 under par efter 72 hål. 

Och förra veckan hade Hudson Swafford samma segerscore, -23, i The American Express. 

Det låga scorerna på PGA Tour hittills i år har gjort att vissa spelare kritiserat hur banorna sätts upp när världens bästa herrspelare finns i fälten. 

– Det är roligt att skjuta 34 under någon gång ibland. Men om jag behövde göra det varje vecka så skulle jag tröttna, säger världstvåan Collin Morikawa som spelade på DP World Tour förra veckan och inte var med i The American Express. 

Det var världsettan Jon Rahm som fångades av en mobilkamera när han uttryckte sin avsky för banuppsättningen som han tyckte ledde till att allt blev en puttävling.

– Jävla skituppsättning… en puttävling, sa Rahm.

Just puttningen gick inget vidare för Rahm förra veckan. Spanjoren slutade på 14:e plats och tjänade 0,4 slag mot fältet i puttning. Vinnaren Swafford tjänade 3,8 slag i puttning. 

Inför veckans Farmers Insurance Open står Rahm fast vid uttalandet.

– Vi är PGA Tour, vi är de bästa golfspelarna i världen och vi spelar en golfbana där en missad fairway inte betydde någonting. Ibland var det värre att missa fairway med en tum än att missa med 20 yards. Samtidigt förstår jag att vi är i öknen och inte kan så över ruffen, men vi spelade mycket golf utan någon ruff alls, säger Rahm.

Vädret går inte att påverka

De som förbereder för tourspel och sätter upp banorna kan oftast styra över gräshöjder, de kan flytta teekulor och sätta tuffa flaggor. Men en sak kan de inte styra över – hur vädret kommer bli och hur vädret kommer påverka underlaget. Och de tre senaste veckorna på PGA Tour har vädret gynnat låga scorer.  

– Vi skulle inte ha skjutit 34 under på Kapalua (Tournament of Champions) om vindarna varit starkare. 11 under par på Yas Links (Thomas Pieters vinnarscore på DPWT förra veckan) hade inte räckt om vi inte haft kastvindar på 15–20 m/s på fredagen. Om greenerna är mjuka och det inte är någon vind så kan vi attackera vilken flaggplacering som helst från var som helst, oavsett avstånd. Så svaret är inte att göra banorna längre. Det gäller att få oss att slå olika typer av slag hela tiden. Draw, fade… vissa korta banor går inte att scora på eftersom vi måste slå järn från tee, skruva oss runt träd eller undvika ytor och det handlar om hur banan är designad och uppsatt, säger Collin Morikawa. 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-01-26
TournyttCollin MorikawaJon RahmPGA TourTournytt
Scroll to Top