Henrik Stenson har gjort ett par förändringar på tränarsidan inför 2022 // Foto: Getty Images

Så ska Stenson hitta vinnarhjulet igen – har skaffat två nya tränare

Stenson: ”Jag vill hitta tillbaks till hur jag brukade använda kroppen”

Text: Martin Strömberg • 2022-01-25 Uppdaterad 2022-01-25

Det har varit några år med förhållandevis magra resultat för Henrik Stenson och vår enda majorsegrare på herrsidan har fallit till en 187:e plats på OWGR, herrarnas världsranking.

Men inför 2022 har Stenson gjort en del justeringar och förändringar i teamet. Han har bland annat bytt svingcoach från Pete Cowen till engelsmannen Mike Walker, som jobbat tillsammans med Cowen under många år. Walker arbetar sedan tidigare med Danny Willett, Matt Fitzpatrick och Chris Wood och har tidigare jobbat med bland andra Lee Westwood och Thomas Björn. Phil Kenyon är kvar som Stensons puttningstränare.

Mike Walker tillsammans med Danny Willett under 2016, samma år som engelsmannen vann Masters på Augusta National och Stenson The Open på Royal Troon // Foto: Getty Images

– Det är jobb med tekniken först och främst, säger Stenson till Svensk Golf och fortsätter:

– Mike har ju jobbat med Pete under många år så vi försöker inte uppfinna hjulet på nytt, bara hitta det igen.

Det är också nytt när det gäller fysträningen. Kevin Duffy har bland annat hjälpt Tommy Fleetwood och Graeme McDowell med specifik fysträning för golf, och nu har också Stenson valt samma väg. Ofta när det handlar om golf och kroppskännedom kan det vara muskelgrupper som förändras över åren och om styrka i en viss grupp försvinner så att man inte kan hålla eller nå en viss position så kan man behöva bygga upp vissa muskler separat för att hitta samma känsla igen.

– Han hjälper oss lite med golfspecifik träning av kroppen och jag vill väl egentligen hitta tillbaks till hur jag brukade använda kroppen i svingen tidigare, förklarar Stenson för Svensk Golf.

Stenson inledde säsongen i Abu Dhabi förra veckan, precis som han brukar göra, och det blev till sist en delad 39:e plats efter ronder på 72-75-75-65 för ett under par totalt. En riktigt fin avslutning och sista dagens bästa score gav en hel del positiva känslor inför veckans Dubai Desert Classic, en tävling som Henrik Stenson vann redan 2007.

– Spelet var väl egentligen inte lika bra som scoren på söndagen och inte lika dåligt som scoren på lördagen. Men vi jobbar på, får man med sig några scorer och resultat på vägen är det alltid uppskattat men jag vet att om man gör rätt saker över tid så kommer det att ge bra resultat till slut.

Övriga svenskar som finns med i startlistan i Dubai:

Sebastian Söderberg, Marcus Kinhult, Kristoffer Broberg, Alexander Björk, Joakim Lagergren och Rikard Karlberg.

Henrik Stenson

Född: 5 april 1976
Land: Sverige
Blev proffs: 1998
Största seger: The Open Championship 2016
Toursegrar: 21 titlar. Text: Martin Strömberg • 2022-01-25
TournyttAlexander BjörkDanny WillettEuropean TourGraeme McDowellHenrik StensonJoakim LagergrenKevin DuffyKristoffer BrobergMarcus KinhultMatthew FitzpatrickMike WalkerPete CowenPGA TourRikard KarlbergSebastian SöderbergTournytt
Rulla till toppen