Thomas Pieters hoppades att alla juniorer hemma i Belgien tittade på tävlingen. Bild: Getty Images

DP World Tour

Pieters största seger i karriären

Alexander Björk hade chansen halvvägs in i finalrundan men till slut blev det Thomas Pieters som tog hem segerchecken på drygt tolv miljoner kronor.

Text: Bo Steffensen • 2022-01-23 Uppdaterad 2022-01-23

Det blev en tuff sista dag på Yas Links i Abu Dhabi. En tio år ny linksbana med hårda, ondulerade greener, fairways som ”rullar” fram, utmanande avrinningsytor, skarpa bunkrar och en vind från havet som kan ändra förutsättningarna rejält för spelarna.
Dessutom var det rejält svåra pinnplaceringar på söndagen, oftast långt ut i kanterna av de stora böljande greenerna som nästan saknar plana ytor. Minsta missbedömning kostade, lite för hårt in mot green och bollen rullade över. Varje putt var svårbedömd.
Desto mer imponerande av Henrik Stenson att gå runt på 65 slag, sju under par. Bogeyfri och dagens bästa runda. Därmed avancerade Stenson (–1 totalt, 72–75–75–65) 35 placeringar och slutade delad 39:a totalt.

Drygt tolv miljoner till segraren

Abu Dhabi HSBC Championship är en Rolextävling med extra stor prispott. Totalt delades det ut 8 miljoner dollar, varav 1 333 000 dollar (cirka 12,3 miljoner kronor) till segraren.
En bra placering och säsongen kan vara hemma både ekonomiskt och poängmässigt redan efter årets första tävling.
Scott Jamieson ledde efter första dagen på nio under par. Tre rundor senare stod Thomas Pieters som segrare på tio under par. Så svårspelat var det, framför allt på den blåsiga fredagen och avslutningsdagen.
Thomas Pieters tog sin största seger i karriären, den sjätte på DP World Tour, och hoppade samtidigt upp från 69:e plats till runt 30-strecket på världsrankingen.
– Jag fegade ur lite på sista. Jag hade tänkt gå för det men min caddie Adam sa till mig att jag var två före så jag bestämde mig för att lägga upp. Jag hoppas verkligen att alla juniorer hemma i Belgien tittade på detta.  Som barn tänkte jag att det här var omöjligt för mig, men när Nicolas Colsaerts kom fram och började vinna … Det är sådant som inspirerar barn och förhoppningsvis kan jag göra det, sa Thomas Pieters efter segern.

Tackar sin nya putter

Scott Jamieson gick ut i ledning men började med fyra bogeys de fem första hålen.
Shane Lowry, också i ledarboll, gjorde en trippel och en dubbel de första nio.
I stället var det Rory Mcilroy som bakifrån fältet såg ut att gå mot något stort. Sex under efter 13 hål – men banan skulle ta hand även om honom. Tre bogeys sista fem och så försvann den chansen för McIlroy.
Alexander Björk (68–71–72–73) var delad tvåa fram till tionde hålet då han treputtade för en dubbel och föll ner tio placeringar. Därifrån avslutade han med två bogeys de sista tre hålen och kom in ett över par för dagen. Björk slutade –4 totalt på en delad 20:e plats.
Viktor Hovland såg ut att försvinna ur tävlingen när han gjorde en trippel på trean, men tio hål, en eagle och en birdie senare var han bara ett efter ledande Pieters – som höll sig i topp trots att han ”bara” gått på par så långt.
Med de fyra svåra sista hålen kvar att spela delade Pieters ledningen med Rafa Cabrera Bello, båda på –10, tätt följda av Shubhankar Sharma och Viktor Hovland, –9.
Så gjorde Hovland en dubbel på 15, Cabrera Bello tappade ett slag på samma hål och slog sig sedan ner i pliktområdet en meter från vattnet på 16 och tappade ytterligare ett medan Sharma missade parputten på 17.
Det öppnade dörren på vid gavel för Pieters som kunde ställa sig på 18:e tee med två slags ledning. Ett par och saken var klar.
Thomas Pieters vann även förra året, i Portugal, och har kommit tillbaka rejält efter en längre downperiod. Han själv menar att det är hans nya putter som ligger bakom lyftet.
– Helt klart. Jag har jobbat med killarna på Titleist och de har analyserat min puttning. De gav mig den putter som jag använder nu och allting har bara flutit på med den. Jag har satt många puttar och är bara supernöjd, sa Pieters.

Alexander Björk laddar på på första hålet. Hans tjugondeplats belönades med runt 830 000 kronor. Bild: Getty Images

Kristoffer Broberg slutade +1 totalt (delad 48:a) efter en sista runda på fem över par.
Marcus Kinhult, som började tävlingen med en fin 68:a, tappade allteftersom dagarna gick. Han avslutade med en 79-runda – sju över par – och landade till slut på +16 totalt. Med det var han sist av de som spelade helgen
Nästa vecka är det Dubai som gäller – Slync.io Dubai Desert Classic. Även det en Rolextävling.
Där spelar Henrik Stenson, Sebastian Söderberg, Marcus Kinhult, Kristoffer Broberg, Alexander Björk, Joakim Lagergren och Rikard Karlberg.

RESULTAT


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-01-23
TournyttAbu Dhabi HSBC ChampionshipAlexander BjörkDP World TourHenrik StensonThomas PietersTournytt
Scroll to Top