Tio svenska herrar spelar veckans tävlingar och nio av dem gör spännande årsdebuter // Foto: Getty Images

Analys

Årsdebut för många svenskar – detta kan vi förvänta oss

STRÖMBERG: ”Som vassast när man minst anar det”

Text: Martin Strömberg • 2022-01-19 Uppdaterad 2022-01-19

Visserligen smygstartade PGA Tour med två tävlingar på Hawaii i början av det nya året men det är först nu som de flesta spelarna inleder sina respektive säsonger. Henrik Norlander var först ut under Sony Open förra veckan med en delad 55:e plats, förhoppningsvis har han skakat av sig lite tävlingsrost och gör en ännu bättre tävling när PGA Tour spelar The American Express i La Quinta, Kalifornien. Norlander är en av tre svenskar till start i tävlingen som spelas på tre banor, PGA West, La Quinta och Nicklaus Course med start på torsdag, där finalronden spelas på den förstnämnda banan. Övriga två svenskar som då också gör årsdebut är Jonas Blixt och Alex Norén.

Speciellt Jonas Blixt är man ju nyfiken på om det här ska bli säsongen då han tar steget tillbaks till den nivå som han hade innan alla skador, eller om det blir ännu ett år av missade kvalgränser och smärta. Det har hunnit gå snart nio år sedan Blixt tog sin senaste seger på egen hand i Greenbriar Classic, året dessförinnan vann han också Frys.com. Den senaste av tre segrar på PGA Tour kom i Zurich Classic of New Orleans då han vann partävlingen tillsammans med Cameron Smith. Blixt gjorde fem starter ifjol, har tio tävlingar kvar av sin Medical Extension och att inleda året med några stabila insatser skulle ge Blixt en välbehövlig självförtroendeboost inför kampen att nå de drygt 248 FedEx Cup-poäng som han behöver för att behålla sin status. Med den högstanivå som han besitter bör han klara den utmaningen.

Jonas Blixt jagar formbesked på väg mot målet att behålla statusen // Foto: Getty Images

Alex Norén vill säkerligen gärna rida vidare på den formen som han hade i slutspelet ifjol. Han slutade delad fyra i Northern Trust och hade behövt vara något slag bättre i BMW Championship, där han slutade delad nia, för att ta sig in bland de 30 främsta i FedExCup, som fick spela Tour Championship på East Lake. Nu slutade Norén 33:a på Order of Merit vilket är hans bästa placering sedan han tog steget över till PGA Tour. Vi hoppas naturligtvis att få se Norén hitta samma form som gav honom fem segrar på tio månader 2015-16 ännu en gång. Kanske blir 2022 Alex år.

Henrik Norlander har alla verktyg för att ta ännu ett steg i hierarkin på PGA Tour och bli en segrare. Norlander hade en andraplats (Farmers Insurance), två fjärdeplatser och en femteplats under 2021, men däremellan kommer han in i perioder med många missade kvalgränser. En lite högre lägstanivå borde vara rimligt den här säsongen och att ta sig till Tour Championship borde inte vara en omöjlighet.

Sebastian Söderberg är en av flera svenskar som avslutade 2021 på ett hoppingivande sätt // Foto: Getty Images

Europatouren inleder säsongen 2022 på sedvanligt vis i Förenade Arabemiratens största emirat, med Abu Dhabi HSBC Championship. Sju svenska spelare finns på plats och alla är faktiskt högintressanta namn inför säsongen 2022. Svensk herrgolf har haft en period av sämre resultat men mot slutet av 2021 kändes det som att trenden vände lite. Rikard Karlberg slutade tvåa på Irland, Sebastian Söderberg var och nosade på segern på Valderrama och ytterligare ett par tävlingar, och Kristoffer Broberg vann äntligen igen, sex år efter första segern i Kina, efter flera års elände med skador och frånvaro. Dessutom visade Alexander Björk och Joakim Lagergren strålande form i Tourfinalen respektive Dunhill Links.

Så vad kan vi förvänta oss eller hoppas på under 2022?

Ett ännu bättre år utan minsta tvekan. Att Broberg får vara skadefri innebär att vi har en spelare till som har potential att vinna. Om Björk, Karlberg, Lagergren och Söderberg fortsätter att utvecklas och skaffa en lite säkrare nivå så är de toppspelare i Europa. Vi har dessutom ett lite vilande kapital i Marcus Kinhult som hade ett stökigt fjolår med sjukdomsbesvär med allt vad det innebär. Med en försäsongsträning i kroppen och laddade batterier skulle jag inte bli förvånad om vi får se en annan piggare Kinhult under 2022.

Det kommer också naturligtvis att bli intressant att se vilken typ av säsong Henrik Stenson får. Det var ett tag sedan vi såg honom i den där självklara kostymen av pondus och säkerhet, men som så många gånger förr är Stenson ofta som vassast när man minst av allt anar det. Jag håller en dörr öppen för att han kommer att hitta den där stora formen ytterligare en gång i karriären och då brukar den hålla i sig ett tag. Jag tror inte att Stenson har gett upp hoppet om att fajtas om ytterligare en major eller två.

Låt ännu ett nytt tourår börja.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-01-19
TournyttAlexander BjörkAlexander NorenEuropean TourHenrik NorlanderHenrik StensonJoakim LagergrenJonas BlixtKristoffer BrobergMarcus KinhultPGA TourRikard KarlbergSebastian SöderbergTournytt
Scroll to Top