Lisa Pettersson blev bästa svenska i kvalet till Ladies European Tour. Foto: LET

Ladies European Tour

Lisa Pettersson tvåa i kvalet till Ladies European Tour

Lisa Petterson var bäst bland de tre svenskor som fixade bästa kategorin i finalkvalet.

Text: Olof Åsgård • 2021-12-20 Uppdaterad 2021-12-20

Finalkvalet till nästa års Ladies European Tour är färdigspelat. Efter en maratoninsats och nio kvalronder (fyra av dessa i förkvalet där det blev vinst och fem i finalkvalet) slutade Lisa Pettersson på andra plats. Hon gick totalt åtta under par i finalens fem ronder och var fyra slag efter vinnande amerikanskan Gabriella Then. Petterssons andraplats betyder att hon har kategori 11 (Qualifying-School Top 20) på Ladies European Tour nästa säsong. Det har även Linn Grant som slutade på sjunde plats i kvalet och Josefine Nyqvist som slutade delad 19:e. 

Linnea Johansson kom precis utanför topp-20 och får kategori 15 (Qualifying-School 21–50) nästa säsong, precis som Elin Arvidsson. 

Resterande sex svenskor som deltog i finalkvalet får kategori 18 (Qualifying-School 51–128).

Klicka här för är alla resultat i LET:s finalkval

Hur funkar det egentligen med tourernas kategorier? 

  • Varje tourtävling har ett bestämt antal platser. Dessa fylls efter kategori och alla tourer och tävlingar har olika kategorier. Men principen är densamma – kategori 1 först.
  • På många tourer innebär kategori 1 ”spelare med livstidsmedlemskap på touren”. Ur denna kategori är det oftast inte fler än ett par spelare i varje tävling, vid stora tävlingar sällan någon. Annika Sörenstam hade kategori 1 i sommarens Scandinavian Mixed.
  • Därefter följer andra kategorier såsom order of merit-vinnare, vinnare på touren, nationella inbjudningar, arrangörsinbjudningar, majorvinnare, topplaceringar i majors, topplaceringar i stora tävlingar, spelare i senaste Solheim Cup/Ryder Cup, världsranking, penningliga för säsongen, penningliga för fjolårssäsongen, bästa spelare i senaste tävlingen, och några till beroende på vilken tour det handlar om. 
  • Kategori 11 (Qualifying-School Top 20) på Ladies European Tour kommer ganska långt ned på listan och att få en startplats i de största tävlingarna är inte något man kan räkna med, men i andra kommer du beroende på placering i kvalet med största sannolikhet få plats. För man rankas även inom kategorin. Så att vinna kvalet ger dig bättre chanser än att komma på 20:e plats.
  • En spelare kan ha flera olika kategorier och om du får plats utifrån en kategori så ”försvinner” du från alla andra.
  • I LET-kvalet får alla spelare som deltar rättighet att spela på Ladies European Tour men placeringen är helt avgörande för dina möjligheter att spela LET-tävlingar nästa år.
  • Kvalen är ett första steg in men sedan måste du spela till dig en bättre kategori under säsong, vilket blir enklare om du får många starter.

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2021-12-20
TournyttJosefine NyqvistLadies European TourLinn GrantLisa PetterssonTournytt
Rulla till toppen