Vinner Collin Morikawa på Bahamas kliver han förbi Jon Rahm på världsrankingen. Bild: Getty Images

PGA Tour

Seger och ostoppbare Morikawa blir världsetta

24-åringen leder Hero World Challenge med fem slag.

Text: Bo Steffensen • 2021-12-05


Bryson DeChambeau ledde Hero World Challenge med ett slag när lördagens spel började på Bahamas. Inför sista ronden är han åtta efter ledande Collin Morikawa.
24-årige Morikawa, som verkar ostoppbar i år, chippade i för eagle på tredje hålet och fortsatte sedan mot en 64-rond, åtta under par för dagen. Morikawa är –18 totalt och leder tävlingen med fem slag före Brooks Koepka (–13).
Vinner världstvåan Morikawa tar han sig förbi Jon Rahm på rankingen och går upp som världsetta. I så fall är han den 24:e spelaren som gör det sedan rankingen startade1986.
Låt vara att det bara skulle hålla i en vecka på grund av världsrankingens rullande poängsystem som är baserat på de senaste två årens resultat.

24-årige Collin Morikawa blev proffs 2019, vann sin första PGA-tourtävling i juli samma år och har väl egentligen aldrig tittat bakåt sedan dess. Den här säsongen har han vunnit en WGC, The Open (hans andra majortitel), Ryder Cup, tourfinalen på Europatouren, Race to Dubai-rankingen och nu är han på väg att kröna året med att ta sig upp som världsetta.
– Man älskar att vara i de här situationerna och man får dem inte varje vecka även om man önskar det. När man är i läge vill man ta vara på det så förhoppningsvis kan vi göra det i morgon, sa Morikawa efter sin rond.
Vinner Collin Morikawa på söndagen blir han den näst snabbaste spelaren att bli världsetta, räknat från proffsdebuten, knappt tre år. Endast veckans tävlingsvärd Tiger Woods tog sig upp på kortare tid.

Hero World Challenge ger inga Fedex Cup-poäng och en seger i tävlingen räknas inte som en officiell PGA Tour-seger. Men det är stora pengar på spel och segraren får 48 världsrankingpoäng. Det skulle räcka precis för Morikawa för att passera Jon Rahm, som inte är på Bahamas denna veckan.
Det är bara 20 spelare i fältet och det är hög klass. Sex spelare är topp-10 på världsrankingen, åtta spelare 11–20 och fem 21–50. Den ende som ”sticker ut” är regerande mästaren Henrik Stenson som är rankad 182 i världen. 
Den totala prispotten är 3,5 miljoner dollar (cirka 31,5 miljoner kronor) varav vinnaren får 1 miljon dollar (cirka 9 miljoner kronor). Den spelare som slutar sist är garanterad 100 000 dollar (cirka 900 000 kronor).

Henrik Stenson (72–75–70) låg sist efter två varv men avancerade en placering på lördagen. Jumboplatsen togs i stället över av Jordan Spieth som gick tre över par för dagen (75 slag).
Stenson är +1 totalt, Spieth +2.

Klicka på bilden för fullständig ledartavla.


Text: Bo Steffensen • 2021-12-05
TournyttCollin MorikawaHero World ChallengeTournytt
Scroll to Top