Greg Norman, LIV Golf Investments. Foto: Getty Images

Asian Tour

Norman hyllar ”rebellerna” som ska spela Saudi International

LIV Golf Investments-bossen berömmer spelarna för att de står emot ”hot och åtgärder de professionella har vidtagit”.

Text: Olof Åsgård • 2021-11-30 Uppdaterad 2021-11-30

Igår blev det klart att flera stora golfstjärnor, däribland Henrik Stenson, Bryson DeChambeau och Phil Mickelson, finns med i startfältet i Asian Tour-tävlingen Saudi International. 

Tävlingen spelas samtidigt som PGA Tour-tävlingen AT&T Pebble Beach Pro-Am och DP World Tour-tävlingen Ras al Khaimah Championship. Dessa tourer samarbetar med varandra.  

Det saudifinansierade bolaget LIV Golf Investments, med Greg Norman som ansvarig, utmanar de två största tourerna genom att pumpa in pengar i Asian Tour. Det blir tio penningstinna tävlingar i år och under en tioårsperiod kommer LIV Golf Investments bistå Asian Tour med 200 miljoner dollar. 

Tvåfaldige The Open-vinnaren Greg Norman, som redan på 1990-talet arbetade för att få till en ny världstour, hyllar nu spelarna för att de ställer upp i Saudi International. 

I ett meddelande som australiska Golf Digest kommit över skriver Norman:  

”Ni står upp för era rättigheter, som professionella idrottare, och för vad som är rätt och bäst för den globala utvecklingen av golfsporten … Utan denna förändring kommer ni aldrig att inse ert individuella och kollektiva värde, eller höja spelet till de nivåer det förtjänar … De konkurrensbegränsande hoten och åtgärderna som de professionella organisationerna har vidtagit förhindrar rättvis konkurrens, begränsar spelets tillväxt och skadar er förmåga att inse ert verkliga värde.”

DP World Tour meddelade bunkered.co.uk igår att de inte vill kommentera spelarnas deltagande i Saudi International. 

PGA Tour-kommisionären Jay Monahan har tidigare meddelat att alla spelare som skriver på för en konkurrerande tour inte får spela på den amerikanska touren och igår, den 29 september, meddelade touren att de inte givit några anslutna spelare dispens än. De kan fortfarande få dispens men om de inte får det och ändå spelar Saudi International väntar förmodligen böter.
När Saudi International var en del av European Tour (nuvarande DP World Tour) tilläts PGA Tour-spelare ställa upp i tävlingen.
Hur PGA Tour och DP World Tour kommer agera återstår att se.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:
Text: Olof Åsgård • 2021-11-30
TournyttAsian TourDP World TourGreg NormanPGA TourTournytt
Rulla till toppen