Det lönar sig att spela golf professionellt på PGA Tour. Speciellt om man vinner. Foto: Getty Images

PGA Tour

Vinn FedExCup 2022 – inkassera 161 miljoner kronor

PGA Tour fyller skattkistan rejält och höjer spelarbonusar och prissummor för 2022.

Text: Olof Åsgård & Bo Steffensen • 2021-11-23

I måndags skickade PGA Tour ut ett pm till alla spelare där de meddelar omfattande ökningar av prissummor och tourbonusar, rapporterar Golfweek.

Den totala pengasäcken för PGA Tour hamnar på 838 miljoner dollar, motsvarande 7,5 miljarder kronor, där officiella prispengar utgör 3,8 miljarder kronor. Resten handlar om diverse bonusar, såsom FedExCup-rankingen. I den skjuts till 15 miljoner dollar och den totala bonusen landar på 75 miljoner dollar, motsvarande 671,5 miljoner kronor. Vinner du hela FedExCup 2022 så är 161 av de 671 miljoner kronorna dina. 

Samtidigt ska det kontroversiella Player Impact Program växa från 40 miljoner dollar till 50 miljoner dollar. Player Impact Program delar ut bonusar till de spelare som skapar mest engagemang bland supportrarna. Den som lyckas bäst 2022 belönas med 8 miljoner dollar, motsvarande 71,6 miljoner kronor. 

Den totala prissummorna i alla tävlingar ökar i snitt med 1,1 miljoner dollar till 9,1 miljoner dollar. I snitt spelas det alltså om motsvarande 81 miljoner kronor varje vecka.

”Finansiella belöningar och andra fördelar ökar i stor takt, inte bara för toppspelare utan för alla medlemmar”, skriver PGA Tour-kommisionären Jay Monahan i meddelandet till spelarna. 

Vill behålla spelarna

Åtgärden kommer troligen kopplas till att det i början av november blev klart att LIV Golf Investments presenterade Greg Norman som ansvarig och att det saudiägda företaget nästa år ska sjösätta tio nya penningstinna tävlingar på den asiatiska touren. Ett projekt som av många ses som en början på en tour som sedermera kommer att konkurrera med European Tour (DP World Tour) och PGA Tour.

Jay Monahan har tidigare meddelat att alla spelare som skriver på för en konkurrerande tour inte får spela på den amerikanska touren.

European Tour har den här veckan bytt namn till DP World Tour och höjer prispengarna rejält. Detta i samarbete med PGA Tour och Golfweek har tidigare erfarit att Monahan och PGA Tour har planer på att dra igång ett antal lukrativa internationella tävlingar med garanterade pengar för de bästa spelarna. 

Tanken är fyra till sex tävlingar, med start tidigast hösten 2023, som ska spelas i Europa, Asien och Mellanöstern.

– Vi tittar alltid på vår framtida produkt och spelschema med alla möjliga val som finns uppe på bordet, såsom startfält, format, var en tävling ska spelas. Vi tittar särskilt på vårt samarbete med den europeiska touren. Inga beslut har fattas i nuläget, säger en anonym högt uppsatt talesman för PGA Tour till Golfweek.

Golfweek erfar att det finns preliminära planer på fyra till sex tävlingar, utan kvalgräns, med startfält som är begränsade till 50 eller 60 spelare. Om startfältet ska utgå från världsrankingen eller FedExCup-rankingen är inte bestämt ännu. Ett antal olika format diskuteras, även lagspel.

– Inget format är satt men lagspel är absolut en av idéerna som ligger på bordet, säger Golfweeks källa.

Hur mycket pengar det rör sig om för vinnaren och så vidare nedåt är inte bestämt ännu, säger PGA Tour-källan. Tyngdpunkten i diskussionerna ligger mer på att varje spelare ska vara garanterad en viss summa för att delta – oavsett hur bra han spelar.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:
Text: Olof Åsgård & Bo Steffensen • 2021-11-23
TournyttDP World TourNyheterPGA TourTournytt
Scroll to Top