Världstvåan Collin Morikawa vann både Race to Dubai och tourfinalen. Bild: Getty Images

Europatouren

Världstvåan Morikawa dubbel vinnare

Collin Morikawa är förste amerikan att vinna Race to Dubai. Världstvåan gjorde dessutom en dubbel. Han vann även tourfinalen.

Text: Bo Steffensen • 2021-11-21 Uppdaterad 2021-11-21

Collin Morikawa är 24 år, blev proffs 2019, har redan vunnit två majors, en WGC, Ryder Cup och nu är han den förste amerikanen att vinna Race To Dubai.
– För två år sedan visste jag inte hur det skulle bli. Tanken var bara att åka runt i världen och spela golf. Det här är väldigt speciellt, en ära för att vara ärlig. Att vara den förste amerikanen att göra detta på Europatouren och få mitt namn bredvid många, många storspelare och Hall of famers är speciellt, sa Morikawa efter segern.

Egetligen var det inte mycket som talade för att världstvåan Collin Morikawa skulle tappa sin ledning i Race to Dubai. Men det blev spännande. I alla fall ett tag.
Inför sista ronden låg Collin Morikawa delad femma och såg ohotad ut. Fem man kunde hota Collin Morikawa när tourfinalen började; Billy Horschel, Tyrrell Hatton, Min Woo Lee, Mathew Fitzpatrick och Paul Casey.
Närmast var Fitzpatrick (d13) och Casey (d17). Men skulle någon av de två sno Race to Dubai-titeln så krävdes det seger samtidigt som Morikawa föll ner några steg på ledartavlan.

En seger skulle ge 2 000 poäng.
Matthew Fitzpatrick, som vann tourfinalen förra året, hade inte gett upp den tanken.
Han började med två birdies, fick i tre raka till på sexan, sjuan och åttan och vände fem under par. Ytterligare en birdie på tian – och plötsligt hade Fitzpatrick avancerat tolv placeringar upp till delad ledning.
Efter ytterligare en birdie på 15 gick Fitzpatrick upp i ensam ledning. Morikawa var då delad sexa. I det läget låg Fitzpatrick på beräknade 4 113 poäng på Race to Dubai, Morikawa på 4 285.
Skulle Fitzpatrick hålla och Morikawa tappa två slag så kunde engelsmannen sno Race to Dubai-titeln.
Några hål senare var båda delad tvåa. Fitzpatrick gjorde bogey på 16, följd av en till på 17 samtidigt som en bogeyfri Morikawa satte en birdie på tolvan.
– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var medveten om vad Matthew gjorde i dag. Men jag visste ju, det är 18 hål som ska spelas, och det jag behövde göra var att behålla gnistan. Nerverna fanns där, men jag  kanaliserade nervositeten till tändvätska, sa Morikawa.
Fem birdies de sista sju hålen gav Morikawa den luft han behövde – och segern med två slag före Fitzpatrick och Alexander Björk (som spelade in 7,8 miljoner kronor).
Totalsegern i Race to Dubai belönades med två miljoner dollar (cirka 18 miljoner kronor). Plus segerchecken för tourfinalen på 27 miljoner kronor.
– Mitt huvud funkar så att jag är alltid på väg mot nästa grej, men den här ska jag försöka njuta av så mycket jag kan, sa Collin Morikawa.

Senaste Race to Dubai-vinnare:
2021: Collin Morikawa
2020: Lee Westwood
2019: Jon Rahm
2018: Francesco Molinari
2017: Tommy Fleetwood
2016: Henrik Stenson
2015: Rory McIlroy

Resultat DP World Tour Championship

Slutställning Race to Dubai


Text: Bo Steffensen • 2021-11-21
TournyttAlexander BjörkCollin MorikawaDP World Tour ChampionshipEuropatourenRace to DubaiTournytt
Scroll to Top