Jon Rahm kommer inte till Dubai för DP World Tour Championship. Foto: Getty Images

European Tour

Världsettan drar sig ur tourfinalen

Jon Rahms avhopp öppnar för att en amerikan vinner Race to Dubai för första gången.

Text: Olof Åsgård • 2021-11-15 Uppdaterad 2021-11-15

Världsettan Jon Rahm meddelade i söndags att han inte kommer åka till Dubai för att spela European Tours tourfinal DP World Tour Championship. 

Spanjoren är trea på Race to Dubai-rankingen och hade chans att vinna titeln för andra gången på tre år. Så blir det inte och anledningen är att Rahm vill återhämta sig efter en lång och händelserik säsong där bland annat positiva covidtest hackat upp hans spelschema vid flera tillfällen.

– Efter diskussioner med mitt team har jag kommit fram till att inte resa till Dubai nästa vecka. Den långa säsongen med många toppar och dalar har tagit mycket energi. Jag känner att jag behöver tid att ladda batterierna och spendera kvalitetstid med min familj, skriver Rahm i ett uttalande.

Aldrig haft en amerikansk vinnare

Att Rahm inte spelar DP World Tour Championship gör att chansen för att en amerikan vinner rankingen för första gången någonsin ökar. Rahm ligger trea strax bakom tvåan Billy Horschel som i sin tur ligger strax bakom ledaren Collin Morikawa. 

Amerikanerna har 1 384 respektive 1 148 poängs försprång till fyran Tyrell Hatton. Vinnaren av DP World Tour Championship får 2 000 poäng. Totalt fyra spelare inklusive Hatton har chansen att ta sig förbi amerikanarna men alla måste förlita sig på att amerikanerna samtidigt spelar bort sig. 

Två svenskar, Alexander Björk och Joakim Lagergren, har kvalificerat sig för tourfinalen. Björk är 51:a på rankingen och Lagergren 53:a. 

Sedan European Tours Order of merit infördes 1975 har två svenskar vunnit. Robert Karlsson 2008 och Henrik Stenson 2013 samt 2016. 

Race to Dubai inför DP World Tour Championship:

Klicka på bilden för att komma till hela rankingen.

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2021-11-15
TournyttAlexander BjörkBilly HorschelCollin MorikawaDP World Tour ChampionshipEuropean TourJoakim LagergrenJon RahmTournyttTyrrell Hatton
Rulla till toppen