Fyra till sex tävlingar för 50 eller 60 toppspelare med garanterade pengar till alla startande. Det planerar PGA-touren. Bild: Getty Images

PGA-touren

Tävlingar för de bästa – med garanterade startpengar

PGA-touren gör sitt för att locka och behålla spelarna.

Text: Bo Steffensen • 2021-11-12

Det rör sig i golfvärlden efter vårens avslöjande att Super Golf League, återigen, har planer på fem penningstinna tävlingar nästa år med upp mot 20 miljoner dollar i premier till de bästa spelarna enbart för att ställa upp.
PGA-tourens chef Jay Monahan var snabbt ute och meddelade att alla spelare som skriver på för en konkurrerande tour inte får spela på den amerikanska touren.
I början av november presenterades dessutom Greg Norman som ansvarig för LIV Golf Investments, det saudiägda företaget som nästa år ska sjösätta tio nya penningstinna tävlingar på den asiatiska touren. Ett projekt som av många ses som en början på en tour som sedermera kommer att konkurrera med Europatouren och PGA-touren.

I veckan meddelade så Europatouren att den byter namn till nästa säsong och höjer prispengarna rejält. I samarbete med PGA-touren.
Nu erfar Golfweek att Monahan och PGA-touren har planer på att dra igång ett antal lukrativa internationella tävlingar med garanterade pengar för de bästa spelarna.
Tanken är fyra till sex tävlingar, med start tidigast hösten 2023, som ska spelas i Europa, Asien och mellanöstern.
– Vi tittar alltid på vår framtida produkt och spelschema med alla möjliga val som finns uppe på bordet, såsom startfält, format, var en tävling ska spelas. Vi tittar särskilt på vårt sammarbete med den europeiska touren. Inga beslut har fattas i nuläget, säger en anonym högt uppsatt talesman för PGA-touren till Golfweek.

Golfweek erfar att det finns preliminära planer på fyra till sex tävlingar, utan kvalgräns, med startfält som är begränsade till 50 eller 60 spelare. Om startfältet ska utgå från världsrankingen eller Fedex Cup-rankingen är inte bestämt ännu. Ett antal olika format diskuteras, även lagspel.
– Inget format är satt men lagspel är absolut en av idéerna som ligger på bordet, säger Golfweeks källa.
Hur mycket pengar det rör sig om för vinnaren och så vidare nedåt är inte bestämt ännu, säger PGA-tourkällan. Tyngdpunkten i diskussionerna ligger mer på att varje spelare ska vara garanterad en viss summa för att spela – oavsett hur bra han spelar.


Text: Bo Steffensen • 2021-11-12
TournyttPGA-tourenTournytt
Scroll to Top