Tvillingarna Rasmus och Nicolai Höjgaard går i spetsen för dansk herrgolf – men ingen av dem är bäste dansk på världsrankingen. Bild: Getty Images

Europatouren

Se upp för den danska dynamiten

Det går bra för dansk herrgolf just nu.

Text: Bo Steffensen • 2021-11-08 Uppdaterad 2021-11-08

Dansk herrgolf har kört om Sverige – och danskarna fortsätter att trycka på gasen.
I år har tvillingarna Höjgaard, Jeff Winther och Marcus Helligkilde dragit in sex danska segrar tillsammans på Europa- och Challengetouren i år. Sverige har en, Kristoffer Broberg.
Rasmus Höjgaard vann European Masters i augusti, veckan efter stod hans tvillingbror Nicolai Höjgaard som vinnare i Italian Open och i slutet av oktober tog Jeff Winther hem Mallorca Open.
Så sent som i söndags delade dessutom Lucas Bjerregard och Nicolai Höjgaard andraplatsen i Portugal Masters. Därmed behåller en pånyttfödd Bjerregaard sitt ET-kort.
I tourfinalen i Dubai om två veckor får de 50 bästa på rankingen vara med. Danmark har tre spelare inne; brödena Höjgaard (15 respektive 33 på Race to Dubai) och Jeff Winther (41).
Bästa svenskar på den listan är Joakim Lagergren (53) och Alexander Björk (54).

LÄS MER: Danmark tar över på Europatouren

Den gångna veckan avgjordes Challengetouren på Mallorca. Danmark höll sig framme även där. Marcus Helligkilde tog sin tredje seger för säsongen när han vann tourfinalen – och därmed även slutade etta på totalrankingen. Det blev ingen svensk seger på CT i år.
De 20 bästa på Road to Mallorca får ett kort till Europatouren nästa år. Två danskar lyckades med det; Helligkilde (1) och Niklas Nörgaard Möller som fick kort nummer 16. Båda kliver alltså in på Europatouren nästa säsong.
Sverige hade fem man med i finalen men ingen av dem landade innanför 20-strecket. Jesper Kennegård var nära men fick nöja sig med en slutlig 27:e plats på rankingen.

Vem är då högst på världsrankingen av danskarna? Jo, men det måste väl vara Rasmus Höjgaard, han har ju ändå vunnit tre gånger på ET de senaste säsongerna?
Nej, det är faktiskt Challengetourspelaren Helligkilde. Hans tre CT-segrar, plus tre andraplatser, har gett utslag. Efter sin tourvinst på Mallorca hoppade Helligkilde upp från 127:e till 84:e plats på rankingen och passerade därmed Rasmus Höjgaard (103). Bakom de två kommer Nicolai Höjgaard (133), Jeff Winther (162) och Joachim B Hansen (170).
Fem danska spelare topp 200 alltså.  Det är en mer än vad Sverige får in. Alexander Norén (62), Henrik Norlander (139), Henrik Stenson (165) och Kristoffer Broberg (196) är de fyra svenskar som klarar det strecket.
Upp till Nordens bäste spelare, Norges Viktor Hovland som efter sin seger i Mexiko är rankad tia i världen, är det dock en bit.

De sju bästa danskarna på världsrankingen.

Det ser onekligen bra ut för dansk herrgolf just nu.
Veteraner som Thomas Björn, Sören Kjeldsen och Thorbjörn Olesen kan utan problem backa ett par steg och i lugn och ro se på när nästa gäng ser till att den danska fanan är väl synlig ute på världens golfbanor.

Challengetourettan Marcus Helligkilde. Bild: Getty Images


Text: Bo Steffensen • 2021-11-08
TournyttChallengetourenEuropatourenMarcus HelligkildeNicolai HöjgaardRasmus HöjgaardTournytt
Rulla till toppen