Matteo Manassero har Europatouren i sikte. Bild: Getty Images.

Challengetouren

Efter sju svåra år har Manassero chansen

Tidernas yngste ET-segrare vann och försvann. Nu står Matteo Manassero med en möjlighet att ta sig tillbaka till Europatouren.

Text: Bo Steffensen • 2021-11-03 Uppdaterad 2021-11-03

Matteo Manassero var 17 år och 188 dagar när han vann Castelló Masters i Spanien 2010 och spåddes så klart en lysande framtid.
Italienaren fortsatte också med en ET-vinst per säsong de följande tre åren och klättrade till en 25:e plats på världsrankingen.
Han har fortfarande “titeln” som den yngste vinnaren på Europatouren, men någonstans runt 2014 tog det stopp. Sedan dess har Matteo Manassero har genomlidit år av missade kvalgränser och en och annan gång har han säkert hört någonsäga Mana-zero.
Men italienaren har kämpat vidare.
Förra året fick ha känna på hur det är att vinna igen, låt vara att det var på lilla Alps Tour. Och inför veckans tourfinal på Challengetouren tog han sig upp till 44:e plats på rankingen i och med en tredjeplats i Challenge Costa Brava. Därmed säkrade han en plats bland de 45 som får spela tourfinalen på Mallorca den här veckan.
De tjugo bästa på rankingen, Road to Mallorca, får ett kort till nästa års Europatoursäsong.
Eftersom en seger ger 78 000 poäng och Andrew Wilson som innehar plats 20 inför finalen står på 68 219 poäng så har samtliga 45 som peggar upp på T Golf & CC på Mallorca på torsdagen en teoretisk chans på ett kort. Matteo Manassero står på 40 825. Hur matematiken faller ut i slutändan är omöjligt att sia om men klart är att Manassero behöver en bra vecka.
– Det var riktigt skönt att komma till slutet på en lång säsong och få det resultat som jag verkligen ville ha. Det var extra speciellt att lyckas ta sig in bland de 45 eftersom jag låg topp 70 när jag gick in i de två senaste tävlingarna, säger Matteo Manassero till Challngetouren.
Italienaren är 28 år nu för tiden. Han har den där viktiga tredjeplatsen och två topp 10 som bästa resultat under CT-säsongen.
– Jag kan definitivt behöva det bränsle som tredjeplatsen gav, den har gett mig självförtroende. Jag är nöjd med det jobb jag gjort under året. Den stora bilden är jobbet jag lagt ner och den process som jag har gått igenom för att komma till den här punkten, säger Matteo Manassero.
Det har varit mycket motvind och uppförsbacke de senaste sju åren. Ett kort till Europatouren skulle förändra mycket.
– Det skulle betyda allt att få återvända till Europatouren. Det är det ultimata målet. Det skulle bli en helt ny och fräsch start. Även om jag har erfarenhet från Europatouren från när jag var yngre så skulle det vara helt annorlunda nu, om jag kom tillbaka dit. Nu har jag en helt annan mentalitet, nu kan jag njuta av allt och se saker från ett annat perspektiv, säger Matteo Manassero.

Fem svenskar, som alltså också har chansen att spela till sig ett ET-kort, peggar upp på Mallorca.
Jens Dantorp (27:a på rankingen), Jesper Svensson (33), Henric Sturehed (37), Jesper Kennegård, (40) och Björn Hellgren (42).

Följ tävlingen här


Text: Bo Steffensen • 2021-11-03
TournyttChallenge TourMatteo ManasseroRoad to MallorcaTournytt
Scroll to Top