Bubba Watson var nere i källaren och vände. Bild: Getty Images

PGA-touren

Bubba Watson: “Golfen höll på att döda mig”

Ångesten gjord att Bubba Watson tappade över tjugo kilo i vikt. Det skriver han i sin nya bok.

Text: Bo Steffensen • 2021-11-03

Bubba Watson, tvåfaldig Mastersvinnare (2012, 2014) med nio ytterligare titlar på PGA-touren, har gett ut sina memoarer.
Boken heter Up and down och är skriven tillsammans med  journalisten Don Yaeger.
I boken berättar Watson bland annat om när han 2017 ställer sig på en våg och blir skrämd av det han ser. Bubba Watson har inte gått upp i vikt. Han har gått ner. Mycket.
191 centimeter långe Watson väger 73 kilo. Det är 22 kilo mindre jämfört med när han vägde som mest. Det är 14 kilo mindre än han vägde när han var som bäst. Ångesten har tagit på honom.
“Golfen höll på att döda mig”, skriver Watson i boken enligt Golf Digest.
Skälet till hans viktminskning talades det tyst om utanför den innersta kretsen. Många misstolkade därför hans förvandling som något positivt.
– Folk sa att jag såg fantastisk ut. Nej, tänkte jag. Jag sa ingenting men jag ville säga: Det är något som är fel, jag vill inte se ut så här, säger Bubba Watson som på tisdagen höll en intervjusession för amerikansk media på PGA-tourens New York-kontor.

Watson var illa omtyckt på touren

I en enkät på PGA-touren 2015 framgick det att Bubba Watson inte var speciellt populär bland kollegorna på touren. Watson hade blivit förvarnad om sitt rykte av kompisen Ben Crane.
”Jag får erkänna, det var som ett slag i magen. Enkäten ledde till att jag till slut blev märkt som en splittrande spelare på touren, men det var inte enkätens fel. Den var helt enkelt en återspegling av några av de saker som Ben Crane hade försökt varna mig för några månader tidigare. Det låg en del sanning i det”, skriver Watson i boken.
Dagen då Bubba Watson ställde sig på vågen och blev chockad blev en vändpunkt för honom. Det fick Watson att börja öppna sig för omgivningen, prata mer om sina inre demoner. Om sin ”galopperande” hjärna, om svårigheterna att uppehålla en viss status på touren och hans vägran att bli definierad enbart som en golfare och inget annat.
Det var först när han öppnade sig om sina problem som vikten började öka igen.
– Då tänkte jag okej, jag pratade med dig och sedan pratade jag med dig och efter det blev det som att jag ville gå längre och berätta för hela världen. Det var befriande att dela med sig och plötsligt ville jag dela allt, säger Bubba Watson.

Efter sin andra seger i The Masters 2014 försökte Bubba Watson förstärka bilden av att han var en lättillgänglig och kul spelare. Men i media blev han allt oftare beskriven på ett annat sätt.
– Den negativa pressen gjorde att jag höll allt inom mig ännu mer, det gjorde mig ännu mer förbannad. Men det är inte en enstaka händelse i livet som får dig att blossa upp eller tappa det. Det är händelser i barndomen. Det är alla andra händelser, säger Bubba Watson.
Bubba Watson var rankad tvåa i världen under 2015.
Hans senaste vinst på PGA-touren kom säsongen 2018, då han tog tre segrar. Han är i dag rankad 67:a i världen


Text: Bo Steffensen • 2021-11-03
TournyttBubba WatsonPGA TourTournyttUp and down
Scroll to Top