Greg Norman vill gå i Sven Tumbas fotspår. Bild: Getty Images

Tournytt

Greg Normans hyllning till Sven Tumba

Greg Norman har Sven Tumba som förebild inför sitt nya, omdiskuterade projekt på den asiataiska touren.

Text: Bo Steffensen • 2021-11-02

Dubble majorvinnaren och förre världsettan Greg Norman blir chef för den nya asiatiska golfsatsningen LIV Golf Investments,  tio herrtävlingar som ska ingå på den asiatiska touren från och med 2022.
Touren är finansierad av Golf Saudi, som är en del av den statliga saudiarabiska investeringsfonden Public Investment Fund. PIF, som har tillgångar på runt 450 miljarder dollar, har satsat pengar i ett antal olika sporter och evenemang det senaste decenniet. Nyligen köpte fonden det engelska Premier League-laget Newcastle United.
Golf Saudi ska pumpa in 200 miljoner dollar till den asiatiska touren de kommande tio åren.
Projektet har initialt fått en hel del kritik från övriga golfvärlden.

I en intervju med Golf Digest får Greg Norman frågan om inte det slutliga målet med projektet ändå är att skapa en egen tour som kan konkurrera med PGA-touren om de bästa spelarna.
I sitt svar skickar Norman en hyllning till vår egen Sven Tumba. Norman träffade Tumba när han var i Sverige och spelade Tumbas tävling Scandinavian Enterprise Open. En tävling han vann 1980, på Vasatorp.

– På 80-talet åkte jag till Sverige för att spela Swedish Open. Där träffade jag en gentleman, Sven Tumba, en ishockeyspelare. Hans dröm var att skapa en plattform som skulle gå ända ner till gräsrötterna, för att utveckla nya generationer av spelare som kunde komma fram och konkurrera på PGA- och Europatouren. Han gjorde ett fenomenalt jobb och förvandlade en i landet icke-existerande sport till något där svenska spelare slog igenom och vann majors. Min dröm är att göra detsamma med den asiatiska touren. Har vi nu möjligheten att få asiatisk golf att växa genom våra investmentdollar, så Gud välsigne. Det är inget fel med det och ingen ska fördöma oss för att vi gör det, säger Greg Norman till Golf Digest.

Greg Norman lyfter den klassiska SEO-pokalen på Vasatorp 1980.
Sven Tumba hade ett finger med i det mesta i svensk golf och kände alla. Här är Arnold Palmer på Sverigebesök.

Text: Bo Steffensen • 2021-11-02
TournyttGreg NormanSven TumbaTournytt
Scroll to Top