Nelly Korda och Jin Young Ko under OS i Tokyo i somras. Bild: Getty Images

LPGA-touren

Korda och Ko överlägsna – men tar inte priset

Nelly Korda och Jin Young Ko har lägsta snittscorer på LPGA-touren. Men ingen av dem kommer att få The Vare Trophy – priset för lägsta snittscore.

Text: Bo Steffensen • 2021-11-01 Uppdaterad 2021-11-01

Två spelare toppar världsrankingen för damer överlägset. Sydkoreanskan Jin Young Ko och amerikanskan Nelly Korda.
Ko tog tillbaka sin plats som världsetta, från Korda, i och med segern i BMW Ladies Championship förrförra veckan.  De båda har 9,36 respektive 9,34 poäng på rankingen. Trean Inbee Park är långt efter med sina 6,49.
Nelly Korda har vunnit tre gånger på LPGA-touren den här säsongen, inklusive sin första major, och dessutom tagit ett OS-guld.
Korda såg också länge ut att segla ohotad mot utmärkelsen Årets spelare på LPGA-touren – innan Jin Young Ko vaknade och vann tre tävlingar på fem starter.
Två tävlingar återstår av LPGA-säsongen: Pelican Women’s Championship (11–14 nov) och CME Group Tour Championship (18–21 nov). De tävlingarna avgör sannolikt vem av de två som blir Årets spelare.
Så långt inga konstigheter.

En annan Ko kan få det

Man kan tycka att även The Vare Trophy, priset till den spelare som har säsongen lägsta snittscore, med automatik borde hamna hos någon av de två. Men så blir det inte – trots att ingen annan spelare har lägre snitt, skriver Golf Digest.
Korda (69,074 i snitt) eller J Y Ko (69,186) kan nämligen inte få det priset.
För att vara aktuell för Vare Trophy måste en spelare nämligen spela minst 70 ronder. Varken Korda eller Ko kommer upp i den siffran.
Nästa spelare i tur, Inbee Park (69,534 i snitt) uppfyller inte heller kriterierna.
Lydia Ko (69,615) har bestämt sig för att spela de två avslutande tävlingarna för att få in sina 70 ronder. Bakom henne finns Gee Chun (69,794), Brooke Henderson (69,955) och Lexi Thompson (69,984). Det blir sannolikt dessa fyra det kommer att stå mellan när det gäller The Vare Trophy.

Andra raka säsongen

Inte hela världen att missa den kan tyckas. Nej, kanske inte. Men en bonus med utmärkelsen är att den ger en poäng till Hall of Fame. För att komma in där behöver en spelare nå upp i 27 poäng. Lydia Ko, exempelvis, med två majorvinster och ytterligare 14 LPGA-segrar står nu på 19 poäng.
Detta blir den andra raka säsongen The Vare Trophy går till en spelare som inte har det lägsta rondsnittet på touren. Förra året var Sei Yong Kim lägst med 68,6 men eftersom hon inte kom upp i det stipulerade antalet ronder gick utmärkelsen till Danielle Kang som hade ett snitt på 69,9.


Text: Bo Steffensen • 2021-11-01
TournyttJin-Young KoLPGA TourLydia KoNelly KordaThe Vare TrophyTournytt
Scroll to Top