Matthew Fitzpatrick presenterade sig på allvar under 2014 när han segrade i US Amateur. Foto: Getty Images.

”Ryder Cup var tufft för mig”

Fitzpatrick går får andra raka segern i veckans tävling på Bermuda.

Text: Axel Bridal • 2021-10-28 Uppdaterad 2021-10-28

Matthew Fitzpatrick är den femte högst rankade europeiska spelaren i världen just nu. När han i veckan gör sin första start på PGA Tour under den nya säsongen är Fitzpatrick en av de hetaste favoriterna till att slåss om segern.
27-åringen anlände till Bermuda med den färska segern på Valderrama i gott minne, hans sjunde titel på European Tour – ihop med triumfen på Bro Hof i 2016 års Nordea Masters.

För en månad sedan var Fitzpatricks självförtroende något blekare. Detta efter Europas svidande nederlag på Whistling Straits i Wisconsin. Fitzpatrick lämnade årets Ryder Cup utan en enda inspelad poäng, vilket blev en mörk repris på 2016 års debut i den prestigefyllda lagtävlingen. Han medger själv att detta tagit hårt på honom.  

– Jag har inte riktigt pratat med många om det, men Ryder Cup var tufft för mig. Jag tyckte att jag spelade bra, men tog inte några poäng. Det gjorde verkligen ont. Det är självklart en besvikelse att inte ta en poäng, det är frustrerande. Jag fick en bra chans, spelade bra, men någon spelade bättre, berättade Matt Fitzpatrick när han mötte media inför veckans tävling.

Fältet som Matt Fitzpatrick ställs emot på Bermuda har snabbt minskat i storlek. Endast 127 spelare kommer slå ut på torsdagen, trots att det finns 500 FedEx Cup-poäng att kamma hem vid en vinst. PGA-touren har informerat att de inte kommer att fylla ut de fem platser som nu står tomma på grund av flertalet avhopp

– Jag skulle älska att göra det här till min första seger på PGA Tour. Om det inte händer den här veckan, så kanske det sker nästa vecka. jag skulle älska det. Var det än blir någonstans kommer det att vara något jag alltid kommer att minnas. Jag är 1 av 1 i segrar sedan Ryder Cup, och kommer bara att försöka fortsätta i samma riktning.

Anledningen till att spelare som Lucas Glover, Cameron Young och 2019 års vinnare Brendan Todd dragit sig ur har delvis med pandemin att göra. Bermuda, en ö långt ute i atlanten, är kanske inte den optimala platsen för en tävling i dagsläget med sporadiska flygförbindelser. Dessutom skiljer sig Bermudas regulationer gällande Covid-19 från PGA-tourens. För att delta i det här eventet var spelare tvungna att visa vaccinationsbevis eller genomgått en 14 dagars karantän. PGA Tour kräver inte att sina spelare ska vara vaccinerade. Tidigare har touren uppgett att drygt 70 procent av spelarna på touren var vaccinerade under augusti månad.

Utöver FedEx Cup-poängen erbjuds segraren även 1,2 miljoner plus en plats i nästa års The Masters. Något som ändå inte varit tillräckligt för namn som Robert Allenby, Cody Gribble och Frank Lickliter II – vilka bara är några i mängden av spelare som avböjt sin plats i tävlingen.


Text: Axel Bridal • 2021-10-28
TournyttMatthew FitzpatrickPGA TourRyder Cup
Rulla till toppen