Greg Norman bärgade två majorsegrar under sin aktiva karriär. Foto: Getty Images.

Tournytt

Norman utmanar PGA Tour med saudiska finansiärer

Australiske golfikonen anges bli kommissionär för kontroversiell superliga.

Text: Eric Franzén • 2021-10-28 Uppdaterad 2021-10-28

Det senaste årets intensiva rykten om olika superligor för golf börjar nu ta mer konkret form. Främst genom den saudiska satsning som uppgavs träffa ett antal spelaragenter under årets PGA Championship i syfte att försöka knyta upp profilstarka namn till kommande tävlingar.

Nu rapporterar Golfweek att företrädare för den saudiska satsningen nyligen hållit en stängd presentation i New York inför ett fåtal utvalda medier. Där ska Greg Norman ha angetts som publik frontfigur och kommissionär för den framtida ligan – vilket är tänkt att offentliggöras under nästa vecka. 

Enligt tidigare uppgifter har stjärnor som Phil Mickelson, Dustin Johnson och Bryson Dechambeau erbjudits rejält tilltagna summor för att ansluta sig till den saudiska satsningen. Brittiska The Guardian anger att en icke angiven spelare i det amerikanska Ryder Cup-laget skulle få 150 miljoner dollar för ett kontrakt där han förbinder sig att spela dessa tävlingar under tre års tid.

Exakt hur många evenemang det rör sig om och var de ska spelas är ännu oklart, men enligt The Guardian kan det bli aktuellt med tio tävlingar som arrangeras ihop med Asientouren – som nu har tagit in den forna Europatour-tävlingen Saudi International i schemat. 

PGA Tour har tidigare sagt att de kommer att agera kraftfullt mot konkurrerande superligorna och överväger att utesluta spelare på livstid om de medverkar i den saudiska satsningen. 

Greg Norman stod bakom den snarlika World Golf Tour på 1990-talet där 40 spelare skulle inbjudas till åtta stängda tävlingar utan kvalgräns. Det hela sköts i sank när PGA Tour några år senare lanserade World Golf Championships, som fortfarande ingår i deras och Europatourens schema.    


Text: Eric Franzén • 2021-10-28
TournyttBryson DeChambeauDustin JohnsonGreg NormanPGA TourPhil Mickelson
Scroll to Top