"Jag tror att en positiv attityd är bättre än vilken mirakelmedicin som helst", säger 53-årige Brian Morris som mot alla odds peggar upp i Bermuda Championship. Bild: Courtesy of the Morris Family (via PGATour.com).

PGA-touren

Cancersjuk pro får chansen på PGA-touren

Klubbpron Brian Morrris gör debut på PGA-touren den här veckan. Han har cancer – ­ i fjärde stadiet.

Text: Bo Steffensen • 2021-10-27 Uppdaterad 2021-10-27

En dröm går i uppfyllelse för Brian Morris, pro på Ocean View Golf Corse i Devonshire på Bermuda, när han på torsdagen peggar upp i Bermuda Championship på PGA-touren .
53-årige Morris har lite småfjärilar i magen men nervös vill han inte kalla det. Det är han bara när han åker till sin läkare på Dana Farber Cancer Institute i Boston.
– Jag brukade vara väldigt nervös, men efter det att jag blev diagnostiserad med cancer är ett utslag inte lika viktigt. Jag bara njuter av det nu eftersom jag faktiskt kan göra detta och egentligen inte skulle kunna göra det enligt min doktor och sett till hur min cancer har utvecklats. Jag har passerat mitt utgångsdatum, säger Brian Morris till PGA-touren.

Det började med att Brian Morris kände sig yr. För säkerhets skull bad han en kollega släppa av honom vid sjukhuset.
– Läkaren höll upp fingret och jag skulle följa det med blicken. Ett öga liksom hoppade. O boy! sa läkaren. Jag fick göra en datortomografi och vi gick från det till magnetröntgen till intensivvård till ambulansflyg och operation av hjärnan på några dagar, säger Brian Morris.
Det var i december 2019.
Operationen gick bra, han hade klarat ett hinder, men två dagar efter fick han veta att cancern spridit sig till magen och strupen.
Var tredje vecka i snart två år har Brian Morris fått cellgiftsbehandling, den senaste i fredags. Den första delen av behandlingen stoppade inte cancern så nu ingår han i ett experiment som han kallar ”sin sista chans”. Om den behandlingen fungerar får han reda på i december när han ska upp till Boston.

Får åka golfbil

Nu, två år efter det att läkaren sa till honom att det kunde vara slut, står Brian Morris med en sponsorinbjudan till Bermuda Championship. Han började gråta när han fick den.
– Jag undrar lite om jag fick den för att hjälpa andra. Kanske det är planen. Kanske fick jag den här chansen för att visa andra människor att det går att bekämpa det här. Jag kunde ha packat ihop och bara accepterat att jag skulle dö. Jag tror hundra procent på mina läkare men det tror jag inte på. Och här är jag. Jag går upp varje dag. Jag är så tacksam. Jag gör inga långsiktiga planer. Jag planerar mitt liv i tremånadersperioder, säger Brian Morris.
Tävlingsledningen har godkänt att Brian Morris åker golfbil under tävlingen. Sjukdomen har satt sina spår men golf kan han fortfarande spela. Nyligen försökte han kvala in till US Senior Open och slutade delad tolva i  den tävlingen.
Brian Morris har samlat in mer än 200 000 dollar för att hjälpa andra cancerpatienter, så att de kan betala sina sjukhusräkningar. Han gjorde det genom att tre gånger spela 180 hål i ett 24 timmarsmaraton.
– Du har så mycket egen tid och du är rädd, för du har en fru, du har barn och du är alltid orolig för att lämna dem. Och när de talar om för dig att du ska dö så tänker du på döden varje dag. Just den där tanken att lämna familjen, lämna alla människor på jobbet, lämna barnen. Men när jag spelar golf har jag inte tid att tänka på det för jag vill inte missa en tvåmetersputt, säger Brian Morris.

Följ tävlingen här


Text: Bo Steffensen • 2021-10-27
TournyttBermuda ChampionshipBrian MorrisPGA TourTournytt
Rulla till toppen