Jesper Svensson. Bild: Getty Images

Toursvepet

Toursvepet – det bästa från vecka 41

Här samlar vi smått och gott från veckans största golftävlingar. Resultat, svenskkoll och ett och annat snyggt golfslag.

Text: Svensk Golf • 2021-10-15 Uppdaterad 2021-10-18

I Toursvepet får du senaste nytt från veckans största tourtävlingar världen över.

LÄS MER: Ledartavlor


Rory McIlroy gör en segergest på sista greenen. Bild: Getty Images

Rory McIlroy tog sin tjugonde seger

PGA-touren. Måndag 07.58: Rory McIlroy börjar PGA-toursäsongen på bästa sätt. Segern i The CJ Cup i Las Vegas är hans tjugonde på touren.
Rickie Fowler, som var tillbaka i rampljuset, ledde med två slag för McIlroy inför sista ronden.
Det kom att stå mellan McIlroy och – Collin Morikawa.
Morikawa, som är medlem på The Summit Club., drog i sju birdies de första nio hålen, var åtta under par efter elva och var så dags uppe i ledningen tillsammans med McIlroy och Fowler.
Till slut kom Morikawa in på 62 slag. Han stannade därmed på – 24 totalt.
En sänkt eagleputt från utanför green på hål 14, par 5, gav McIlroy lite lugn de avslutande hålen. 66 slag, sex under för dagen, tog honom till –25 totalt vilket räckte till seger med ett före Morikawa.
Rickie Fowler (71) och Keith Mitchell (67) delade tredjeplatsen.

Resultat The CJ Cup


Kanske var det lika bra att Sebastian Söderberg inte hittade bollen. Bild: Getty Images

Drömstart slutade i mardröm för Söderberg

Europatouren. Söndag 18.45: Sebastian Söderberg fick en drömstart på den avslutande ronden av Andalucià Masters på Valderrama. Och en mardrömsavslutning.
Två birdies och en eagle de fyra första hålen satte tonen för dagen och med två hål kvar att spela ledde han med två slag.
Så på hål 17 glider allt honom ur händerna. Ett utslag till höger, bollen landar i de täta buskarna och är borta. Söderberg får spela på andrabollen och gör dubbelbogey. Den följs av en bogey på det svåra avslutningshålet. Söderberg tappar tre slag på två hål och blir förbisprungen av Matthew Fitzpatrick som vinner Andaluciá Masters på Valderrama med tre slag.
Sebastian Söderberg (–3 totalt) slutar delad tvåa. Hans bästa placering i år men sannolikt en svårsmält framgång.
Alexander Björk (–2) gör en bra helg och spelar upp sig till en delad fjärdeplats.

Resultat, Andaluciá Masters


Jesper Svensson slutade delad trea. Bild: Getty Images

Svensson och Dantorp högg på segern

Challengetouren. Söndag 18.25: Både Jesper Svensson och Jens Dantorp var uppe i ledningen under den sista dagen av Empordà Challenge.
Det höll inte hela vägen in i mål för någon av dem men Svensson (66–71–65–66), som avslutade med två bogeys, delade tredjeplatsen två slag efter segrande fransmannen Julien Brun (–18). Jens Dantorp (66–67–65–71) slutade ett slag bakom Svensson på en delad sjundeplats.
Det är bara två tävlingar kvar på årets Challengetour. Nu stannar touren en vecka till på Empordà, nordost om Barcelona. Challenge Costa Brava spelas tisdag till fredag.
Veckan efter är det tourfinal på T Golf & GC på Mallorca. För att få vara med där gäller det att vara bland de 45 högst rankade spelarna.
Och för att få ett kort till Europatouren nästa år gäller det att sluta topp 20 på rankingen. Just nu är ingen svensk ovanför det strecket, men Dantorp avancerade fem placeringar till 28:e plats och har en bra möjlighet. Jesper Svensson är 33:a, Henric Sturehed 34:a.


Resultat Empordà Challenge


”Jag har inte varit i det läget speciellt ofta de senaste åren så det känns bra. Det har varit en lång väg, tuffa tider”, säger Rickie Fowler. Bild: Getty Images

Rickie Fowler ser sin chans igen

PGA-touren. Söndag, 09.05: Rickie Fowler vann sin senaste PGA-tourtävling i februari 2019 då han tog hem Phoenix Open. Sedan dess har den förre världsfyran rasat till 128 på världsrankingen. Nu leder Fowler The CJ Cup i Las Vegas efter 54 hål.
Fowler (66–66–63) var nio under par på lördagen, gjorde birdie på tre av de sista fem hålen, slutade –21 totalt och leder med två slag före Rory McIlroy.
En av dem som kan stå i vägen för Rickie Fowler är Rory McIlroy (68–67–62). Fowler, McIlroy och Abraham Ancer går ut i ledarbollen.
Alex Norén (72–69–67) gjorde sin bästa rond för veckan, fem under par, och avancerade tolv placeringar upp till en delad 51:a plats. Norén är –8 totalt.

Ledartavla, The CJ Cup


”En höjdpunkt i min karriär”, sa Lina Boqvist efter lagsegern i New York. Bild: Getty Images

Lina Boqvist vinnare på LET

Ladies European Tour. Söndag, 08.55: Det blev svensk seger i lagtävlingen i Aramco Team Series – New York. I alla fall delvis. Lina Boqvist ingick i segrande Team Jessica Korda tillsammans med Korda, tyskan Karolin Lampert och amatören Alexandra O´Loughlin (reporter på Golf Channel).
Det krävdes två håls särspel mot lag Sophia Popov innan segern var klar.
I Aramco Team Series spelas två tävlingar. En individuell och en i lag. Lagtävlingen har 28 lag som består av tre proffs och en amatör. Med spelare från både LPGA-touren och LET.
Detta var Lina Boqvists första seger på LET.
– Det var en fantastisk vecka att spela med det här laget. En höjdpunkt i min karriär, säger Lina Boqvist till Ladies European Tour.
I den individuella tävlingen drog engelskan Charley Hull det längsta strået. Hull  (–12) var ett slag före världsettan Nelly Korda.
Bästa svenskor blev Anna Nordqvist och Maja Stark. Båda slutade – 5 totalt på en delad sjunde plats.

Resultat individuella tävlingen
Resultat lagtävlingen


Laurie Canter leder med tre slag före Matthew Fitzpatrick. Bild: Getty Images

Söderberg och Björk jagar stabil Canter

Europatouren. Lördag, 18.30: Britten Laurie Canter, som varit nära men ännu inte vunnit på Europatouren, har skaffat sig en treslagsledning inför sista dagen av Andalucià Masters på Valderrama.
Första gången Laurie Canter tävlade på Valderrama var 2016. Då hade han en putt andra ronden för att klara 90 slag. Nu, efter 74–65–67, leder han tävlingen med tre slag före Matt Fitzpatrick. Canter är – 7 totalt.
Sebastian Söderberg (70–69–72) gick ut i ledarboll och kom in på ett över för dagen, bland annat efter treputtar på hål 10 och 16 där han gick för birdie, missade och fick tuffa returer. Han är – 2 totalt och har alltså fem slag upp till Canter.
Alexander Björk – 70 för dagen, ett under par – är inte långt efter Söderberg. Björk ligger på par totalt och en delad tionde plats.
Lauri Canter har gjort femton birdies de två sista ronderna. Han spelar stabilt men tre slag kan försvinna snabbt på Valderrama när man spelar för sin första torvinst. Sebastian Söderberg har definitivt chansen om han får till en låg rond samtidigt som alla pusselbitar faller rätt.

Ledartavla, Andalcià Masters


Jens Dantorp behöver en bra tävling för att ta sig in topp 20 på rankingen och därmed få kortet till Europatouren nästa år. Bild: Getty Images

Dantorp trea – blågul dominans i toppen

Challengetouren. Lördag, 17.10: Det är mycket blågult högt upp på leaderboarden i spanska Challengetourtävlingen Empordá Challenge.
Jens Dantorp (–15) är ensam trea, Björn Hellgren (–12) delad fyra, Jesper Svensson och Pär Längfors (båda –11) delar sjätteplatsen. Även Jesper Kennegård har chansen. Han är delad tia (–10).
Andrew Wilson och Julien Brun delar ledningen. Båda är –16 totalt och ett slag före trean Dantorp.
Dantorp (66–67–65) var sex under par och bogeyfri på lördagen och kan vara på väg mot sin bästa tävling för säsongen. Hans bästa resultat i år är fjärdeplatsen i Portugal Open för två veckor sedan.

Ledartavla Empordà Challenge


Det går bra i lagtävlingen för Linnea Ström. Individuellt är det tyngre. Bild: Getty Images

Lag Ström hänger på i toppen

Ladies European Tour. Lördag, 08.20: Lag Ström är delad trea inför sista dagen av Aramco Teams Series – New York.
I Aramco Team Series spelas två tävlingar. En individuell och en i lag. Lagtävlingen har 28 lag som består av tre proffs och en amatör. Lag Ström består av Linnea Ström, Jenny Haglund, Lucie Malchirand och en amatör.
De är 29 under par efter två dagar, två slag efter ledande Team Law med proffsen Bronte Law, Kelsey Macdonald och Amy Boulden.
Bästa svenskor individuellt är Maja Stark (70–70) och Anna Nordqvist (68–72). De är – 4 totalt , delad elva och fem slag efter ledande världsettan Nelly Korda. I den tävlingen är Haglund (D37) och Ström (D77) en bit efter.
Tävlingen spelas över 54 hål. Ingen kvalgräns.

Klicka här för individuell ledartavla.
Lagtävlingen.


Kieth Mitchell är 18 under par efter två ronder i Las Vegas. Bild: Getty Images

Norén sval i Las Vegas – Mitchell stekhet

PGA Tour. Lördag, 07.58: Alex Norén är 15 slag efter ledande Keith Mitchell i The CJ Cup på The Summit Club i Las Vegas.
Norén, som gick på par första dagen, var tre under (69 slag) på fredagen i ett fält där mängder av spelare var sex, sju under par. Några ännu bättre.
Ledaren Keith Mitchell till exempel. Han var åtta under och är –18 totalt efter ronder på 62 och 64 slag. Mitchell leder med fem slag före kvartetten Kim, Spieth, Higgs och Scott (alla –13).
Mitchell har en seger på PGA-touren, Honda Classic för två år sedan.
– Jag har tränat hårt inför den här tävlingen och det visar sig nu, sa Mitchell efter ronden.
Alex Norén gjorde fem birdies, två bogeys och resten par, avancerade två platser och ligger D63 inför lördagen. 75 spelare är med i tävlingen. Ingen kvalgräns.
På lördagen slår Norén ut 16.38, svensk tid, tillsammans med Sanghun Shin och Louis Oosthuizen.

Ledartavla, The CJ Cup


Bild: Svenska Golfförbundet

Sebastian Petersen tog hem svenska tourfinalen

More Golf Mastercard Tour. Fredag 21.05. Tourfinalen för den svenska proffstouren för herrar spelades på PGA National i Bara.
Sjöbos Sebastian Petersen, som nyligen vann SM i Match, tog hem segern, två slag före Charlie Lind, Kristianstad/Åhus.
Petersen slutade –8 totalt efter 67–70–71.
– Jag vet att jag har låga scorer i mig då och då och det var kul att det gick hem. Jag har tränat på som vanligt och nu har det lossnat. Jag tittade inte på leaderboarden förrän på 18:e och då såg jag att jag ledde med tre, säger Sebastian Petersen till golf.se.
Segern gav 90 000 kronor i prispengar.

Resultat


Sebastian Söderberg är delad tvåa i Andalucià Masters. Bild: Getty Images

Söderberg går ut i ledarboll på Valderrama

European Tour. Fredag 20.10: Sex svenskar kom till start i Andalucia Masters på Valderrama i södra Spanien. Alla utom en spelar vidare i helgen.
Sebastian Söderberg (70-69) ligger delad tvåa inför lördagen. Söderberg, som du kan läsa mer om här, är –3 totalt och ett slag efter ledande Romain Langasque. Söderberg går ut i ledarboll tillsammans med Langasque och Laurie Canter.
Söderberg kom in på 69 slag (två under för dagen) efter fem birdies, tre bogeys och resten par.
Valderrama är ett test för alla spelare, även världseliten. Efter två dagar är tolv spelare under par. Kvalgränsen drogs vid +5.
Joakim Lagergren (72–71) och Alexander Björk (72–71) är båda +1 på en delad 16:e plats.
Marcus Kinhult (75–72) och Peter Hanson (75–72) är båda +5 och klarade alltså kvalgränsen precis.
Däremot är det slutspelat för Kristoffer Broberg (75–75) som missade kvalgränsen med tre slag.
Noterbart: Jon Rahm (78–74), på spansk hemmaplan, slutade +10.

Bollen går inte i. Joakim Lagergren tror inte det är sant.Jens Dantorp slår ut på ettan på Empordà i Spanien. Bild: Getty Images

Dantorp bäste svensk på Empordà

Challenge Tour. Fredag, 19.05: Det är stark svenskt spel i Empordà Challenge i Spanien. Nio svenskar spelar vidare i helgen och samtliga är topp 22 eller bättre.
Dragman i svenskgänget är Jens Dantorp (66–67) som är –9 totalt och delad fyra. Dantorp är tre slag efter ledande Andrew Wilson och Julien Brun.
Ett slag bakom Dantorp finns Jens Fahrbring (66–68, D7).
Pär Längfors (–7) är delad elva. Jesper Kennegård och Björn Hellgren (båda –6) på delad 14:e plats.
Övriga svenskar som spelar vidare:
Jesper Svensson, Anton Karlsson, Christofer Blomstrand och Mikael Lindberg (alla –5, D22).

Klicka här för aktuell ledartavla i Empordà Challenge.


Alex Norén gick på par första ronden. Arkivfoto: Getty Images

Trögt för Norén – flyt för Streb

PGA Tour. Fredag, 09.45: Alex Norén gick på par första dagen i The CJ Cup, hans första tävling på PGA Tour för säsongen. Norén hade tre birdies och tre bogeys på sin parrond. Lite småmisstag här och där plus dålig utdelning på greenerna gör att svensken är delad 65:a efter första ronden. 

Desto bättre gick det för amerikanen Robert Streb som leder efter första dagen. Streb fick en flygande start med birdie, birdie, eagle, birdie, birdie, birdie. På sjuan kom dagens första par och när Streb hålade i på 18 för birdie var det för –11 och 61 slag. 

– Jag har aldrig haft en sådan start tidigare. Så det var roligt. Jag försökte stanna i zonen bäst jag kunde och jag vet inte varför men helt plötsligt känns det som att man kan börja sikta rakt mot saker och allt verkade gå min väg, säger Streb till touren. 

Norske Viktor Hovland är delad fyra på sju under par, tre slag bakom ledaren. 

Klicka här för aktuell ledartavla i The CJ Cup.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Dansken kommer undan med blotta förskräckelsen 

European Tour. Fredag, 09.10: Se hur danske Nicolai Højgaard har tur med stenstudsarna på Valderrama under första ronden i Estrella Damm N.A. Andalucía Masters. 

Klicka här för aktuell ledartavla i Andalucía Masters. 


Sebastian Söderberg är bäste svensk efter första dagens spel på Valderrama. Foto: Getty Images

Skön start för Söderberg på Valderrama

European Tour. Fredag, 09.00: Sebastian Söderberg är delad fyra efter första ronden i Estrella Damm N.A. Andalucía Masters. Söderberg gick ett under par på tuffa Valderrama som gav spelarna en rejäl utmaning och flera namnkunniga spelare fick en dålig start på veckan. Världsettan Jon Rahm gick sju över par, 78 slag. Landsmannen Ardi Arnaus sex över par, 77 slag. Engelsmannen Richard Bland fyra över par, 75 slag.

Leder gör fransmannen Julien Guerrier på fyra under par. Ett slag före förra veckans vinnare Rafa Cabrera Bello. 

Klicka här för aktuell ledartavla i Andalucía Masters. 


Fyra svenskar sexa i Spanien

Challenge Tour. Fredag, 08.30: Många svenskar har fått en bra start på veckans Challenge Tour-tävling Empordà Challenge i Spanien. Efter första ronden är Jesper Svensson, Jens Fahrbring, Jens Dantorp och Jesper Kennegård alla fem under par och delar sjätteplatsen, ett slag bakom de fem spelarna i ledning. 

Strax bakom, på 17:e plats, hittar vi nästa grupp svenskar. Anton Karlsson och Per Längfors är två slag från ledning. 

Och ett slag efter dem är Björn Hellgren delad 22:a på tre under par, tre slag bakom ledarna. 

Tre rundor kvarstår och vi får hoppas att alla svenskar fortsätter att leverera i Spanien och plocka värdefulla rankingpoäng. 

Just nu är Henric Sturehed bäste svensk på Road to Mallorca-rankingen. Sturehed är rankad 30:e med tre tävlingar, inklusive veckans och tourfinalen, kvar på säsongen.    

Klicka här för aktuell ledartavla i Empordà Challenge.


Cho Minn Thant (AM), Lucie Malchirand, Linnea Ström och Jenny Haglund leder i New York. Foto: Ladies European Tour

Nordqvist tvåa – Lag Ström etta

Ladies European Tour. Fredag, 08.00: Två svenskor är högt upp på varsin ledartavla i Aramco Team Series –New York.

I Aramco Team Series spelas två tävlingar. En individuell och en i lag. 

Lagtävlingen har 28 lag som består av tre proffs och en amatör. Efter första dagens spel på Glen Oaks i New York leder Linnea Ströms lag där även Jenny Haglund ingår. Team Strom var bogeyfria som lag och gick 18 under par. Lagens två bästa resultat per hål räknas. Ström och Haglund spelade tillsammans även i förra Aramco-tävlingen på Sotogrande. Då kom de tvåa efter särspel. Nu hoppas de att 18-åriga fransyskan Lucie Malchirand ska få laget att lyfta.

– Det är kul att vara i samma lag som Jenny igen och att lära känna Lucie. Vi har momentum med oss från Spanien och Lucie spelade riktigt bra idag. Vi hade väldigt roligt, säger Linnea Ström till Ladies European Tour. 

Individuellt gick det inte lika bra för Ström som gick +7 och är delad 78. Haglund gick –1 och är delad 19. Nya lagkamraten Lucie Malchirand gick –3 och är delad åtta.

Bästa svenska efter första dagens spel är Anna Nordqvist som hade en bra dag på Glen Oaks i New York. Nordqvist gick –4 och är delad tvåa, tre slag bakom ledande tyskan Sophia Popov.

Tävlingen spelas över 54 hål och det dras ingen kvalgräns.

Klicka här för aktuell ledartavla i Aramco Team Series – New York. 


TV: Blommé tar på sig mikrofon – i tourfinalen

MoreGolf Mastercard Tour. Fredag, 07.30: Se och hör hur Adam Blommé resonerar under första ronden i MoreGolf Mastercard Tour Final på PGA Sweden National.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2021-10-15
TournyttChallenge TourEuropean TourLadies European TourPGA TourTournyttToursvepet
Rulla till toppen