Paul Casey, Padraig Harrington, Viktor Hovland och Lee Westwood under Europas presskonferens direkt efter förlusten i Ryder Cup. Foto: Getty Images

Ryder Cup

Harrington spelar ner Europas ”golfbollsproblem” i Ryder Cup

Ett ”x” i bollnamnet gjorde att kaptenen Padraig Harrington ändrade om i paren.

Text: Olof Åsgård • 2021-10-08 Uppdaterad 2021-10-08

USA vann övertygande över Europa i Ryder Cup med rekordsiffrorna 19–9. Europa såg i stort sett chanslösa ut redan från början när USA tog ledningen med 6–2 första dagen. 

Europas kapten Padraig Harrington har fått en del kritik för hur han formerade laget. Han har hela tiden sagt att han inte ångrar några beslut och att han inte kunde ha begärt mer av sina spelare. USA var helt enkelt mycket bättre. 

Förra helgen blåste en artikel i The Telegraph nytt liv i diskussionerna om Harringtons lagbygge. Tidningen skrev om att spelarnas olika bollmodeller gjorde att uttagningarna i foursomes (där det spelas vartannat slag på en och samma golfboll) inte blev som Harrington tänkt sig.

Planen var att Lee Westwood och Viktor Hovland skulle bilda ett foursome-par och Paul Casey och Matt Fitzpatrick ett annat. Men två dagar innan Ryder Cup drog igång ska en spelare inte ha varit bekväm med den bollmodell som paret var tänkt att spela med. Därför blev konstellationerna istället Casey/Hovand och Westwood/Fitzpatrick.  

Alla spelar på olika bollar

I podcasten No Laying Up bekräftar Harrington The Telegraphs uppgifter men hävdar bestämt att det inte påverkade laget. 

– En spelare kom och sa att han var obekväm med bollen på greenerna, den var för ”klickig”, så vi funderade på om vi skulle tvinga honom. Vi tittade på det och kom fram till att vi kunde göra om i paren. Det blev fortfarande en rookie med en rutinerad spelare, precis som vi ville från början, säger Harrington i podcasten. 

Båda paren förlorade sina foursome-matcher på fredagen. 

Harrington poängterar att varken bytet eller bollproblematiken var en stor grej i laget eller mellan spelarna i fråga.

– Mer eller mindre spelar alla 12 på olika bollar och de som gick ut och spelade fredagen spelade även ett övningsvarv dagen innan och insisterade på att de var bekväma med det. 

De här golfbollarna användes under Ryder Cup, enligt uppgift från GolfChannel:

  • Bridgestone Tour B X: Bryson DeChambeau (USA).
  • Callaway Chrome Soft X: Jon Rahm (EUR)
  • Callaway Chrome Soft X LS: Xander Schauffele (USA)
  • Srixon Z-Star XV: Shane Lowry (EUR)
  • TaylorMade TP5: Collin Morikawa (USA)
  • TaylorMade TP5x: Rory McIlroy, Tommy Fleetwood, Sergio Garcia (EUR) och Dustin Johnson (USA).
  • Titleist Pro V1: Paul Casey, Viktor Hovland, Bernd Wiesberger (EUR), Daniel Berger, Harris English, Tony Finau och Scottie Scheffler (USA),
  • Titleist Pro V1x: Matt Fitzpatrick, Tyrrell Hatton, Lee Westwood, Ian Poulter (EUR), Patrick Cantlay, Brooks Koepka, Jordan Spieth och Justin Thomas (USA).


Text: Olof Åsgård • 2021-10-08
TournyttLee WestwoodMatthew FitzpatrickPadraig HarringtonPaul CaseyRyder CupViktor Hovland
Rulla till toppen