Pernilla Lindberg hoppar i Poppie's Pond 2018. Foto: Getty Images

LPGA

Ett dopp till i Poppie’s pond – majortävling flyttar 2023

Majortävlingen byter namn, får större prissumma och flyttar till ny golfbana.

Text: Olof Åsgård • 2021-10-06 Uppdaterad 2021-10-06

1988 gjorde Amy Alcott det för första gången och med tiden blev det en golftradition – vinner du på Mission Hills så tar du ett segerdopp i Poppie’s Pond vid 18:e green. Alcott gjorde det en gång till 1991 men det var först efter Donna Andrews dopp 1994 som traditionen fick fäste. 

Sedan 1983 har tävlingen på Mission Hills CC varit damernas första majortävling för året. Namnet har ändrats några gånger. Nabisco Dinah Shore – Nabisco Championship – Kraft Nabisco Championship – ANA Inspiration. 

I tisdags meddelade LPGA-chefen Mollie Marcoux Samaan att det blir ett nytt namn igen – Chevron Championship. Energijätten Chevron kliver in som huvudsponsor från och med 2022 och prissumman höjs från 3,1 miljoner dollar till 5 miljoner dollar, vilket blir största prissumman på damsidan. 

Marcoux Samaan meddelade också att 2022 års upplaga blir sista gången som tävlingen spelas på Mission Hills CC i Kalifornien. Och vinnaren blir den sista att segerdoppa i Poppie’s Pond.
2023 kommer Chevron Championship spelas på en annan bana. Förmodligen någonstans runt Houston, Texas, där många Chevron-anställda bor och arbetar. Vilken som blir den nya värdbanan kommer meddelas senare. 

Nytt speldatum

Från 2023 får majortävlingen också ett nytt speldatum. Normalt har ”the Dinah” spelats vid månadsskiftet mars/april, just före herrarnas The Masters på Augusta National. Sedan 2019 har det inneburit en krock med Augusta National Women’s Amateur, ANWA, som spelas veckan före The Masters. Krocken har gjort att de allra bästa amatörerna behövt välja mellan ANWA och majortävlingen.  

Tre svenskor har vunnit på Mission Hills CC. Först ut var Helen Alfredsson 1993 (som inte hoppade i dammen eftersom traditionen inte fått fäste än). Annika Sörenstam vann tre gånger – 2001, 2002 och 2005. Pernilla Lindberg vann 2018. 

– Det här partnerskapet (med Chevron) kommer bli viktigt för LPGA på många sätt. Vi kommer kunna höja den här majortävlingen till nya nivåer. Självklart är den historia och traditioner som skapats på Mission Hills viktiga för oss. Jag tror att alla förstår att det här är ett sätt att föra den här majortävlingen framåt och att vi kan bygga nya traditioner och samtidigt hylla det som varit, säger Mollie Marcoux Samaan. 


Text: Olof Åsgård • 2021-10-06
TournyttAnnika SörenstamChevron ChampionshipHelen AlfredssonLPGA TourMission Hills GCPernilla LindbergPoppie´s PondTournytt
Scroll to Top