Joakim Lagergren slår ut, och in, mot sista greenen på St Andrews. Bild: Getty Images

Europatouren

Joakim Lagergren tvåa – säkrade sitt ET-kort

Danny Willett höll hela vägen. Joakim Lagergren högg på segern i Dunhill Links. Tre svenskar topp 12.

Text: Bo Steffensen • 2021-10-03

Joakim Lagergren var med och högg på seger i Dunhill Links. Engelsmannen Danny Willett ledde med tre slag inför den sista dagen på St Andrews, Old Corse.
Lagergren gick ut hårt i blåsten och var fem under par efter nio hål. I det läget var han ett slag efter Willett.
Bredvid Lagergren fanns också Richard Bland, Tyrell Hatton och Daniel Gavins, alla jagade de Willett.
Med två hål kvar att spela, och utslaget över hotellet på svåra 17 (The Road Hole), var Joakim Lagergren – och Bland – två slag efter.
Andraslaget på 17, in mot den svåra greenen vid vägen stannar i ruffen ett trettiotal meter från green. I det här läget är Lagergren ensam tvåa, två efter Willett. Lagergren slår en låg rullande boll in mot green. Den stannar två meter från hålet. Han sätter putten för par.
På 18 hamnar han strax kort om green med utslaget. Väljer puttern. Uppför och vänster. Han slår den lite hårt, bollen stannar fem, sex meter förbi flaggan. Birdieputten missar med några centimeter.
Joakim Lagergren gör par, går runt på 66 slag, sex under par, och stannar på –16 totalt. Han är fortfarande ensam tvåa. En placering, om han är ensam, som är värd drygt 4 miljoner i prispengar och ett stenklart tourkort. Nu hänger det på vad Hatton och Bland gör i bollen efter.
Bland missar sin korta birdieputt. Det tackar Lagergren för. Däremot sätter Tyrell Hatton sin och delar därmed andraplatsen med Joakim Lagergren.
Danny Willett, som fyllde 34 år på söndagen, gör inga misstag in. Han avslutar med åtta raka par och vinner med två slag.
En seger som gav nästan sju miljoner kronor i prispengar. På St Andrews, golfens vagga. Ingen dålig födelsedagspresent.
– Säg inte hur till någon hur gammal jag är bara. Det är magisk, det har varit en fantastisk vecka. Jag flyger hem i morgon bitti och hoppas barnen är vaken och att det är några människo där som vill fira med mig, sa Danny Willett i segerintervjun på St Andrews 18:e green.

Lyft för Joakim Lagergren

Innan den här veckan hade Joakim Lagergren missat elva kvalgränser och hade en 17:e plats i  Czech Masters i augusti som bästa resultat för säsongen år. Han låg 142 på Race to Dubai och behövde ett eller flera bra resultat. De 120 bästa klarar kortet till nästa år.
Nu fick han det och det var rätt vecka att få till det.
Dunhill Links är en tävling med stor prispott och det delas ut många poäng. Den delade andraplatsen belönas med drygt 3,3 miljoner kronor. Dessutom avancerar Joakim Lagergren 94 placeringar på Race to Dubai och säkrar därmed sitt kort till nästa säsong. Han är nu på plats 48. De 60 bästa får spela tourfinalen i Dubai.

Ja, det blev en bra svenskvecka. Tre spelare topp 12.
Kristoffer Broberg, som vann Dutch Open för två veckor sedan, slog till med en 65:a, sju under par, och tog sig upp innanför topp 10 . Efter åtta par och sju birdies kom två raka bogeys på 16 och 17. Det åtgärdade Broberg med en eagle på sista hålet.
Broberg landade därmed på –12 totalt vilket räckte till en delad niondeplats – och en 66:e plats på rankingen.
Alexander Norén (–11) slutade ett slag bakom Broberg efter en avslutande 69-runda, tre under par. Det blev visserligen fyra birdies (och en bogey) men Norén tappade en placering till en delad tolfteplats.
Sebastian Söderberg (–5) slutade på delad 39:e plats. Alexander Björk var ett slag efter och delad 45:a.
Nästa sommar spelas den 150:e upplagan av The Open på St Andrews.

Klicka på bilden för fullständig ledartavla


Text: Bo Steffensen • 2021-10-03
TournyttAlexander NorénDunhill LinksJoakim LagergrenKristoffer BrobergSt AndrewsTournytt
Scroll to Top