Alex Norén slår ut på tolvan på blåsiga Kingsbarns. Det slutade med en birdie. BIid: Getty Images

Europatouren

Bra läge för Alexander Norén i Dunhill Links

Åtta svenskar spelar Dunhill Links. Alexander Norén delad sjua.

Text: Bo Steffensen • 2021-10-01 Uppdaterad 2021-10-01

Alfred Dunhill Links Championship i skotska St Andrews är en annorlunda tävling på Europatouren.
Varje spelare har med sig en amatör, ofta en kändis, och de spelar en rond, i fyrbollar, på vardera Kingsbarns, St Andrews och Carnoustie. I den tävlingen gäller bästboll.
För proffsens tävling dras kvalgränsen inför inför söndagens finalrond på St Andrews. Där får de 60 bästa plus delningar vara med.
Efter första dagen ledde Tyrell Hatton, Nicolas Colsaerts, Adri Arnaus och Haotong Li. Alla var åtta under par.
Haotong Li som haft en motig säsong och missat samtliga kvalgränser (eller tvingats dra sig ur) i de 13 Europatourtävlingar han spelat i år. Kinesen (–8 to) spelade Kingsbarns på fredagen och gick runt på par. Han och är nu delad trea, två slag efter Tyrell Hatton som håller sig kvar i ledningen inför helgen. Hatton (64–70) är tio under par totalt. Engelsmannen vann tävlingen 2016 och 2017.
Tyrrell Hatton spelade Kingsbarns på fredagen och det var tuffa förhållanden med uppåt 17-18 meter per sekund i byarna.
– Det var lätt att slå dåliga slag och jag hade turen att inte hamna i dåliga lägen när jag gjorde det. Jag är säker på att kah sover gott i natt, det har  varit en lång dag. Det var en riktigt tuff dag och om man tog sig in på green så bad till Gud om en tvåputt på allt som var längre än fem meter, säger Tyrell Hatton till Sky Sports.

Fem av åtta svenskar bra med

Åtta svenskar är med i tävlingen. Bäst går det för Alexander Norén (som har spelat Carnoustie och Kingsbarns torsdag och fredag).
Norén (68 slag) gick runt på fyra under par i den svårspelade blåsten på Kingsbarns (fyra birdies, en bogey). Han är –6 totalt, delad sjua och har nu alltså en helg på Old Course att se fram emot.
Ett slag bakom finns Joakim Lagergren (67–72). Lagergren, 142 på Race to Dubairankingen, behöver några bra resultat i slutet av säsongen för att ta sig in bland de 120 som klarar kortet till nästa år. Han är delad 15 inför lördagen och har Kingsbarns kvar att spela.

Efter två dagars spel ligger kvalgränsen på –1. Förutom Norén och Lagergren är Kristoffer Broberg, Sebastian Söderberg  (båda –2) och Alexander Björk (–1) på rätt sida.
Däremot behöver Peter Hanson (+3), Marcus Kinhult (+6) och Vincent Norrman (+9) något extraordinärt på lördagen för att få spela sista ronden.

Klicka på bilden för fullständig leaderboard.


Text: Bo Steffensen • 2021-10-01
TournyttAlexander NorenAlfred Dunhill LinksEuropatourenJoakim LagergrenSt AndrewsTournyttTyrell Hatton
Rulla till toppen