En klar minoritet av Whistling Straits bunkrar är i spel för Ryder Cup-spelarna. Men glada amatörer behöver fråga varandra om det var tredje eller kanske sjunde greenbunkern från höger som bollen hamnade i. Foto: Getty Images

Ryder Cup

Redaktionen resonerar: Vilka vinner Ryder Cup?

USA eller Europa? Svensk Golf diskuterar, gissar och undrar om Koepka kommer kunna spela för någon annan än sig själv.

Text: Svensk Golf • 2021-09-24 Uppdaterad 2021-09-24

Under vinjetten Redaktionen resonerar diskuterar vi aktuella händelser från när och fjärran. Vill du också delta i diskussionen, mejla oss på info@svenskgolf.se eller ta kontakt med oss via sociala medier. Ge din åsikt, kritisera oss, håll med oss eller kom med förslag på ämnen du vill se oss dissekera på den här ytan i framtiden.

Vilka vinner Ryder Cup?

Eric Franzén, tf chefredaktör: Magkänslan säger USA, tyvärr. Tror att all turbulens och omvärldens skepsis kan vändas till ett bränsle som Stricker kan forma en Vi mot världen-känsla av som USA saknat tidigare år.

Olof Åsgård, digitalt ansvarig: Det som talar för att du får rätt är att Stricker känns väl förberedd och att han format ett lag baserat på hunger, ranking och dagsform, inte på rutin (som många gånger visat sig fungera dåligt för USA). Men jag tror ändå att Europa tar hem det. Jag hoppas att européerna vet och känner att det enda som de behöver göra för Europafansen, är att undvika att bli totalt utklassade. En knapp förlust kommer ingen klandra dem för. USA är favorit och pressen ligger på amerikanarna att leverera och det tror jag kommer bli deras fall och något som Europas veteraner (som nästan alltid levererar) med Poulter och Garcia i spetsen kommer utnyttja, speciellt i parmatcherna.

Eric: Vi pratar ofta om lagkänslan men detta framstår som ett Ryder Cup där mycket kommer att vila på några enskilda spelares axlar. Kommer USA att få igång Dustin och kan Rahm bli det livsfarliga vapen för Europa som han förväntas bli… och rookies. Ojojoj. Hovland och Morikawa kliver in i sitt första Ryder Cup som viktiga förmodade hörnstenar i sina lag

Olof: Lagkänsla är viktigt men vi får nog lita på Ryder Cup-veteranen Jesper Parnevik som menar att lagkänslan är sekundär, det allra viktigaste är att hitta rätt parkonstellationer. Här ser det potentiellt bättre ut för USA än på länge, tycker jag. Vi får anta att Spieth och Thomas bildar par precis som i Paris och kommer göra det svårt för alla de möter. Debutanterna Schauffele, Cantlay och Berger kommer säkert visa sig vara utmärkta för parspel. Och om Koepka, Johnson och DeChambeau har spel- och kämparglöd så är såklart Europa illa ute. Samtidigt finns det spelare och konstellationer som USA verkligen har respekt för och som de inte vill bli lottade mot. Oavsett vem Garcia och Poulter spelar med så vill ingen möta dem. Och samma tror jag gäller Rahm och Hovland. 

LÄS MER: Allt om Ryder Cup-lagen – betyg på alla spelare

Vad tror vi om Whistling Straits debut som Ryder Cup-arena?

Eric: Ja, nu ska vi till Pete Dye-land och köra Ryder Cup på en bana som visuellt andas irländsk links på steroider men som mer spelas åt det typiska målgolf-hållet. Spela alltså från punkt a till punkt b för att undvika duktiga smällar på fingrarna, vilket är lite mer USA:s kopp te kan vi inbilla oss. Om den kylslagna vinden fortsätter att svepa in sällar jag mig till dem som hojtar om liten fördel till Europa. Och lägg till att alla vilda kullar innebär att publiken får hålla sig på väldigt behörigt avstånd från spelet, vilket inte direkt heller gynnar USA. 

Olof: Just publikkomfort kan inte ha varit i fokus när Straits bunkerpepprade kullar ritades och byggdes. Var kan man gå utanför repen utan att få sand i skorna, undrar jag?
För spelet och TV-bilderna är jag väldigt glad över att Whistling Straits blir en Ryder Cup-bana. Den är spektakulär på många sätt, inte bara visuellt med bunkrar, Lake Michigan och vajande gräs, utan också i den aviga designen av greenområdena och de intressanta spelvinklarna. Det kuperade landskapet och oregelbundna spelytorna kommer vara roligt att titta på även om spelet skulle bli en driver- och kortputtsfest.  

LÄS MER: Golf på TV: Så sänds Ryder Cup

 

Vad är du själv mest nyfiken på inför årets Ryder Cup?

Olof: För första gången sedan 1993 finns varken Phil Mickelson (debut 1995) eller Tiger Woods (debut 1997) med i amerikanska laget. Sedan 1993 har Europa vunnit nio Ryder Cup och USA fyra. Steve Stricker har varit tydlig i sin laguttagning – form och ranking betyder mer än rutin. För hans skull hoppas jag att det lyckas. Att Dustin Johnson, 37 år, är äldst och hela fem år äldre än den näst äldsta (Harris English) känns märkligt och väldigt oamerikanskt i Ryder Cup-sammanhang. Om USA hittar samma glädje och självklarhet som vi normalt ser under Presidents Cup och dessutom vinner så har de hittat formeln. Om de förlorar kan näste kapten (kanske Mickelson?) kasta alla strategier i närmsta bunker och     

Eric: Det finns så många frågetecken kring USA:s lag som lär klarna ganska snabbt under fredagen. Som om Bryson köpt en enkelbiljett in i speedtraining-dimman inför longdrive-VM eller trots allt kommer vettigt förberedd. Eller om Brooks Koepka kan kanalisera någon slags energi och spela för någon annan än sig själv, vilket han öppet medgett inte riktigt får honom att gå ned i spagat. Men om vi tar bort de uppenbara drama-cirkusen så är det också väldigt spännande att se vad rookies som Hovland och Morikawa kan göra för respektive sida.



Text: Svensk Golf • 2021-09-24
TournyttRedaktionen resonerarRyder CupTournytt
Scroll to Top