Tony Finau fick igång publiken i Ryder Cup. Foto: Getty Images

Ryder Cup

Övertygande start av USA i Ryder Cup

USA leder med 6-2 efter första dagen. Viktiga europeiska spelare har inte kommit igång och behöver höja sig avsevärt i helgen.

Text: Olof Åsgård • 2021-09-24 Uppdaterad 2021-09-25

USA har inlett Ryder Cup på bästa vis. På fredagsförmiddagen vann de tre och förlorade en foursomematch. 
När fyrbollarna gick ut på eftermiddagen hade bägge kaptener stuvat om i laguppställningen så att alla spelare skulle få spela första dagen. 
USA:s fina spel fortsatte och när solen gick ner var ställningen 6-2 till USA. 

Casey/Wiesberger förlorade med 2/1 mot Johnson/Schauffele

Dustin Johnson och Xander Schauffele vann sina respektive foursomematcher på förmiddagen och fick bilda par i fyrboll. Att de hade en ny spelpartner märktes inte utan bägge två fortsatte att spela samma effektiva och stabila spel. Hade det inte varit för Europas rookie, Bernd Wiesberger, så hade nog matchen tagit slut tidigare. Österrikaren höll kvar Europa i matchen medan spelpartnern Paul Casey, som även förlorade tidigare i foursome, inte fick till det. Casey är en av många européer som måste höja sig i helgen.

Rahm/Hatton delade mot DeChambeau/Scheffler

Jon Rahm spelade utmärkt på förmiddagen tillsammans med Sergio Garcia i foursome. På eftermiddagen bildade han par med Tyrrell Hatton och matchen mot Bryson DeChambeau och Scottie Scheffler blev den jämnaste hittills i Ryder Cup. Hatton hade problem med puttningen och Rahm var stundtals sned från tee. Samma bekymmer rådde för amerikanska paret men när DeChambeau får till det med drivern blir han svår att vinna hål mot. Matchen stod och vägde hela tiden men USA tog tag i taktpinnen mot slutet och var ett upp inför sista. Då klev världsettan Rahm fram och utjämnade matchen med en birdie och poängen delades.

McIlroy/Lowry förlorade med 4/3 mot English/Finau

Tony Finau spelade utmärkt, visade känslor och var full av självförtroende. Harris English gjorde som han brukar – inga stora misstag. Det andra paret gjorde desto fler, men framförallt kom varken Shane Lowry eller Rory McIlroy upp i den nivå som krävs i Ryder Cup. Lowry var den som oftast fick försöka hålla kvar dem i matchen men Finau och English kopplade ett starkt grepp halvvägs in i ronden. De ledde med tre  efter tio hål. Efter ytterligare en hålvinst på 13 var de fyra upp och loppet såg kört ut för Europa. På 15 var allt över och USA vann med 4/3. Det betyder att McIlroy förlorat sina två inledande matcher och än så länge inte spelat sista tre hålen på Whistling Straits. Hur många fler matcher nordirländaren spelar återstår att se. Oavsett behöver han få igång spelet och självförtroendet. 

Hovland/Fleetwood delade mot Cantlay/Thomas

Viktor Hovland och Tommy Fleetwood imponerade i inledningen av matchen mot Patrick Cantlay och Justin Thomas. Europa var tre upp efter åtta hål. Men sen kom USA igång och åt successivt upp försprånget. Thomas väckte publiken med flera bra slag och sänkta birdieputtar. På 16 var matchen lika igen och det blev två nervösa avslutningshål där bägge lagen hade chans att avgöra. Men det blev en delad poäng.

USA såg starka ut första dagen och sättet som de kontrollerade många av matcherna imponerade.  Just nu har USA momentum och till skillnad mot Europa var det ingen av de 12 amerikanska spelarna som underpresterade första dagen. Men mycket golf kvarstår och i Ryder Cup kan allt hända och vända snabbt. 


Ställningen efter första dagen i Ryder Cup

Europa 2 – 6 USAText: Olof Åsgård • 2021-09-24
TournyttRyder CupTournytt
Scroll to Top