Ryder Cup-kaptenerna Steve Stricker och Padraig Harrington. Foto: Getty Images

Ryder Cup

Så funkar de omtalade skadekuverten i Ryder Cup

Coronapandemin innebär att fler namn listas av kaptenerna innan Ryder Cup startar.

Text: Olof Åsgård • 2021-09-23 Uppdaterad 2021-09-23

Under årtionden har Ryder Cup-kaptenerna skrivit ett namn på en lapp som lagts i ett kuvert som förseglats innan spelet börjar. Detta om någon av de 24 spelarna skulle bli skadad och därför inte kan spela i en av de 12 singelmatcherna på söndagen. 
Om någon skadas i motståndarlaget hamnar namnet på lappen utanför lottningen inför singelmatcherna och blir bänkad medan poängen i ”matchen” mot den skadade delas.

I årets Ryder Cup har kaptenerna Padraig Harrington och Steve Stricker skrivit två olika listor var. Ett vanligt skadekuvert med ett namn och ett Covid-kuvert med tre spelarnamn. Detta görs för att kunna hantera eventuella situationer med utbrott eller att flera i laget testar positivt för Covid-19. 

Stort utbrott blir en fråga för tourerna

Samtidigt behöver inte innehållen i covid-kuverten nödvändigtvis bli vad som avgör matchen ifall ett stort antal spelare testas positivt. PGA of America har gått ut med ett klargörande där de säger att de exakta detaljerna och lösningarna i ett scenario där ett flertal spelare testat positivt kommer bedömas av PGA Tour och European Tour.
– En spelare är en sak. Att tappa flera spelare på grund av covid skulle ha en större effekt på matchen, säger Europas kapten Padraig Harrington och fortsätter:
– Det är en mer komplicerad situation och förmodligen för stor för de två kaptenerna att hantera själva. 

Tufft beslut för kaptenerna

Oavsett om kuverten sprättas upp eller, som oftast, förblir hemliga är det inte helt enkelt för kaptenerna att välja vem, eller som i år, vilka spelare som kan behöva offras och ställas åt sidan. USA:s kapten Steve Stricker hade det väldigt svårt. Han bad sina vicekaptener om råd och behöll slutliga beslutet för sig själv.

– Man vill inte att någon ska veta om att deras namn hamnade där. Jag hade inte velat veta det, och har säkert angetts där vid något tillfälle, säger Stricker som spelat tre Ryder Cup och varit vicekapten vid ytterligare tre.Text: Olof Åsgård • 2021-09-23
TournyttPadraig HarringtonRyder CupSteve StrickerTournytt
Rulla till toppen