På fyra försök har Dustin Johnson bara lyckats vinna Ryder Cup en gång, 2016 på Hazeltine // Foto: Getty Images

Ryder Cup

Efter tre förluster – nu vill världstvåan vinna Ryder Cup

Dustin Johnson: ”Det svider på ett annat sätt när man representerar sitt land och har lagkamrater”.

Text: Martin Strömberg • 2021-09-23

Den amerikanska världstvåan Dustin Johnson har två majorsegrar på meritlistan, U.S. Open från 2016 och Masters 2020.

Under PGA Championship 2010, som spelades på veckans Ryder Cup-bana, Whistling Straits, var Johnson dock ett enda märkligt misstag från att i det skedet av karriären ta sin första majorseger. Han grundade klubban i en bunker på sista hålet då han trodde att det var en av många waste areas, och istället för att hamna i särspel om segern slutade han delad femma.

Läs mer: Så sänds Ryder Cup 2021

Fem år senare spelades PGA Championship återigen på Whistling Straits och ännu en gång var Dustin Johnson med i toppen. Han ledde efter första ronden men tappade till en delad sjundeplats till slut. Helt klart är det en bana som DJ trivs på och han kommer att bli en av de amerikanska nyckelspelarna under veckans Ryder Cup och det är inte omöjligt att han får spela alla matcher. Han kan dessutom spela med de flesta i laget.

– Det är en riktigt tuff och bra bana och jag kan den ganska bra vid det här laget. Om vi får vind i veckan så att den blir lite hårdare så kommer den att spelas riktigt svår. Spelas den mjuk så kommer vi att kunna attackera mer men man måste fortfarande kontrollera flykten bra och slå slagen och man brukar få använda alla klubbor i bagen här, säger Dustin Johnson inför veckans Ryder Cup.

Läs mer: Bryson: “Åt middag med Brooks igår kväll”

För Dustin Johnson kommer veckans Ryder att bli hans femte och han får en lite annorlunda roll i år. Johnson är med sina blott 37 år klart äldst i det amerikanska laget.

– Det känns helt klart konstigt, jag har oftast varit en av de yngre spelarna och nu är jag plötsligt äldst. Men det är en roll som jag tycker om och alla spelarna i laget är ju duktiga spelare så jag ska bara försöka att ta så många poäng som möjligt åt laget.

På sina fyra Ryder Cup har Johnson bara fått smaka segerns sötma en gång, på Hazeltine 2016, och han menar att det svider på ett annat sätt att förlora i Ryder Cup jämfört med en vanlig individuell tävling.

– Ja, det är annorlunda att förlora som ett lag, det svider på ett annat sätt när man representerar sitt land och har lagkamrater och det är ingen kul känsla, jag tycker betydligt bättre om att vinna.

Och han har inga avancerade förklaringar varför Europa har lyckats ta hem så många Ryder Cup den senaste perioden, nio av de tolv senaste segrarna har hamnat i Europa.

– Det är ingen raketforskning, de har helt enkelt spelat bättre golf.


Text: Martin Strömberg • 2021-09-23
TournyttDustin JohnsonRyder CupTournyttWhistling Straits
Scroll to Top