Frågan är vem av de två kaptenerna som får skratta högst på söndag // Foto: Getty Images

Ryder Cup

Siffrorna som talar för Europa

USA är överlägsna på rankingen – men Europa dominerar i en annan viktig kategori inför Ryder Cup.

Text: Martin Strömberg • 2021-09-21

Det är alltid intressant att grotta ner sig i statistik och siffror inför varje ny Ryder Cup-batalj och inför årets upplaga finns det en hel del som skulle kunna tala för en förkrossande amerikansk seger.

Som världsrankingen där USA:s lag har en snittplacering på 8,9 mot det europeiska lagets 30,8 och där åtta amerikanska spelare huserar på världsrankingens topp tio medan bara en europeisk finns där (Jon Rahm på första plats).

– Vi har ett ungt lag och många kommer att bidra med entusiasm och energi de här dagarna. Vi har inte vunnit så ofta de senaste matcherna och jag ser det som något positivt, som tändvätska, och vi är definitivt redo, sa USA:s kapten, Steve Stricker.

Men som vi alla vet så kommer världsrankingen att spela en obetydlig roll i sammanhanget när matchen väl drar igång på Whistling Straits på fredag. Och det finns faktiskt en hel del siffror som talar för det europeiska laget också om vi ska vara ärliga.

Erfarenheten till exempel.

Europas spelare har tillsammans deltagit i 38 Ryder Cup mot det amerikanska lagets 12. Europa har fyra spelare som varit med i fem eller fler Ryder, USA har ingen. Europas lag har tillsammans samlat ihop 89 poäng i Ryder Cup-matcher, USA:s bara 25,5.

Erfarenhet mot världsranking alltså, det kommer att bli en intressant upplaga av Ryder Cup.

– Erfarenheten är väldigt viktig för oss, särskilt när man spelar här i USA. Om jag har två likvärdiga spelare så kan rutin och erfarenhet vara en faktor som avgör. Jag är glad över att ha så mycket av den varan i laget och det här kommer att bli en intressant match, sa Europas kapten, Padraig Harrington under gårdagens presskonferens.

Europa har vunnit nio av de tolv senaste upplagorna men frågan är om man någonsin ställts mot ett så här genomstarkt amerikanskt lag?

USA vs. Europa

Genomsnitt, världsranking: USA: 8.9; Europa: 30.8
Antal spelare topp tio: USA: 8 Europa: 1
Snittålder: USA: 29,1 Europa: 34,6
Antal rookies: USA: 6 Europa: 3
Tidigare Ryder Cup-matcher: USA: 12 Europa: 38
Spelare med fler än fem matcher: USA: 0 Europa: 4
Matchstatistik: USA: 24 segrar-22 förluster-3 delade Europa: 77 segrar-55 förluster-24 delade
Totalt inspelade poäng: USA: 25,5 Europa: 89Text: Martin Strömberg • 2021-09-21
TournyttRyder CupTournyttWhistling Straits
Scroll to Top