Kristoffer Broberg spelade bländande golf på lördagen. Bild: Getty Images

European Tour

Broberg högg på 59:a – leder med åtta slag

Snacka om att vara i zonen. Kristoffer Broberg hade uppvisning i Dutch Open.

Text: Bo Steffensen • 2021-09-18

Vilket kanonläge Kristoffer Broberg har skaffat sig inför den sista rundan av Dutch Open.
Han gick ut i ledarboll och ledde med ett slag när dagen började. En ledning som snabbt blev fem slag efter en bländande inledning.
Kristoffer Broberg gick de första sex hålen sex under par – birdie, par, birdie, eagle, birdie, birdie. Han sa efter fredagens runda att puttern var stekhet. Den var lika varm på lördagen.
Broberg kom lite ur rytmen från tee under tre hål mitt i ronden. När halva varvet var Broberg tre slag före dansken Marcus Helligkilde.
Men birdiefesten fortsatte. 11, 12, 14, 15.
– Det var en crazy dag. Jag hade lite problem sjuan till tian men puttern var bara helt stekhet. Det rullar perfekt och jag ser alla linjer. Det är lätt att spela golf när det är så. Jag har kämpat med mitt spel och min puttning hela säsongen. En nyckel är att jag fått en kontaktlins i höger öga. Nu ser er jag linjerna, säger Kristoffer Broberg till Europatouren.


PÅ FREDAGEN satte Kristoffer Broberg banrekord med 64 slag (par 72). Efter 15 spelade hål på lördagen var han nio under par för dagen och på väg mot något ännu bättre.
Ny birdie på 16. Den femte de sex senaste hålen. Tio under för dagen och ledning med sju slag.
Nu gällde det att hålla ända in. 17 ett par 3-hål över vatten, flaggan kort. Hål 18, ett drivbart par 5.
Jodå, utslaget på 17 stannar sex meter förbi flaggan och birdieputten droppar i mitt i hål. Det är en dag när Kristoffer Broberg ser ut att inte kunna missa. Åtta slags ledning.
Eagle på sista för en 59:a? Varför inte.
Broberg drar utslaget till vänster och landar i en stor bunker på hålet bredvid. Lägger upp till wedgeavstånd, 110 meter. Inspelet stannar sju meter från pinnen. Tap in par. Ingen 59:a, men väl 61 slag och elva under par för dagen efter en eagle, tio birdies, sex par och en bogey (den andra under veckan).
Kristoffer Broberg (68–64–61) är –23 totalt inför söndagen – tangerad lägsta score efter 54 hål på Europatouren – och leder tävlingen med åtta slag före Helligkilde.
– Jag har aldrig varit i detta läget. Jo, kanske någon gång på Challengetouren, men jag vet inte. Jag ska bara ta ett slag i taget. Jag får stirra på leaderboarden så jag vet vad de andra gör och hålla mitt eget spel enkelt. Träffa fairways och greener och ta det därifrån, säger Kristoffer Broberg.

Det är sex år sedan Kristoffer Broberg sin första, och enda, Europatourseger. BMW Masters i Shanghai. Broberg slog Patrick Reed i särspel.
Sex jobbiga år som varit fyllda av skadeproblem, framför allt i höft och rygg, och ett otal misslyckade försök att göra ordentlig comeback.
Broberg spelar med kategori 17 (28 bästa från kvalskolan). En seger skulle ge honom två års vinnarkategori och öppna dörren till Europatouren på vid gavel igen.
Nu gäller det bara för Kristoffer Broberg att våga vinna.

Klicka på bilden för fullständig ledartavla


Text: Bo Steffensen • 2021-09-18
TournyttDutch OpenEuropatourenEuropean TourKristoffer BrobergTournytt
Scroll to Top