Padraig Harrington har fått en ny assisterande kapten. Foto: Getty Images

Ryder Cup

Stenson blir vicekapten i Ryder Cup

Det blev ingen spelplats för Henrik Stenson. Trots det kommer han vara en del av det europeiska laget när Ryder Cup avgörs nästa vecka.

Text: Jesper Johansson • 2021-09-15 Uppdaterad 2021-09-15

För första gången någonsin kommer Henrik Stenson vara assisterande kapten under Ryder Cup.

Padraig Harrington meddelade under onsdagen att svensken kommer bli hans femte assistent för det europeiska laget under Ryder Cup-matchen på Whistling Straits som inleds nästa fredag.

Det är en spelare med enormt stor erfarenhet som kommer bistå det europeiska laget. Stenson har spelat i fem Ryder Cup och vunnit tre av de gångerna. Under 19 spelade matcher har Henrik Stenson spelat in 11 poäng och senast det spelades Ryder Cup var han 100-procentig i sina tre matcher.

45-årige svensken kommer att vara assisterande kapten tillsammans med Robert Karlsson, Luke Donald, Martin Kaymer och Graeme McDowell. Detta gör att de assisterande kaptenerna totalt deltagit i 19 Ryder Cups och att de totalt spelat in 40 poäng
– Det är en stor ära att få samtalet och bli involverad i det europeiska laget. Jag har varit en del av fem Ryder Cup-lag tidigare och att få möjligheten att vara vice kapten för att hjälpa Europa behålla pokalen är spännande.
– Padraig ringde mig på måndagsmorgonen och det var inte ett speciellt långt samtal. Jag accepterade rollen omedelbart och försäkrade för honom att jag, precis som alla andra vice kaptener, är där för att hjälpa honom och laget på bästa möjliga vis. Vi har ett väldigt starkt lag. Det är en stor mix av erfarenhet samtidigt som tre spelare debuterar i Ryder Cup, vilket är en perfekt kombination. Vi har en styrka i vårt djup så jag ser fram emot att komma dit och se grabbarna prestera, säger Stenson i ett pressmeddelande.

Padraig Harrington är också väldigt nöjd över att kunna presentera Henrik Stenson som assisterande kapten.
– Henrik kommer kunna ge så mycket hela veckan både på och av banan. Hans resultat talar för sig självt och han har fullt förtroende och respekt från spelarna. Han vet vad som krävs för att vinna Ryder Cup och den erfarenheten och kunskapen kommer vara avgörande för oss.
– Alla är medvetna om att Ryder Cup är en intensiv vecka så Henriks humor kommer vara nyttigt för vårt omklädningsrum. Det kommer också vara hjälpsamt att ha hans iskalla sinne runt sig vid en stressig situation.
 
Ryder Cup kommer att spelas på Whistling Straits i Wisconsin 24–26 september. Europa ska försöka försvara sin pokal från Le Golf National då man 2018 vann med 17 ½ – 10 ½.


Text: Jesper Johansson • 2021-09-15
TournyttHenrik StensonPadraig HarringtonRyder Cup
Rulla till toppen