Det har varit många saker att tänka på och hantera för Marcus Kinhult sedan epilepsianfallet i april. Bild: Getty Images

Europatouren

KINHULT: ”Jag litar på den hjälp jag fått”

Han får inte flyga utan sällskap, inte köra bil och har alltid en kramplösande gel i fickan. Men Marcus Kinhult känner att kroppen svarar bättre och bättre.

Text: Bo Steffensen • 2021-09-11

Marcus Kinhult är på Wentworth väster om London för att spela BMW PGA Championship, Europatourens flaggskeppstävling. Det är hans åttonde tävling efter sjukfrånvaron och han börjar så smått hitta tillbaka på golfbanan.
– Det var en rejäl smäll jag fick, rent fysiskt också. Det har haft sina följder, men nu de senaste veckorna har jag känt att jag kan trycka på gasen igen, lägga på mer träning och spela mer. Jag tycker det börjar kännas lite som innan, säger Marcus Kinhult när Svensk Golf når honom någon dag före tävlingen börjar.

I BÖRJAN av april drabbades Marcus Kinhult av ett kraftigt krampanfall i spanska La Manga. Det kom ”från ingenstans”, han var själv i familjens lägenhet men lyckliga omständigheter gjorde att han snabbt kom in på sjukhus.
Diagnos: epilepsi.
– Först var jag inlagd ett tag i Spanien innan jag kom hem. Det blev en utredning. Jag fick rätt typ av medicin från start men vi fick ändra lite på doserna längs vägen för att få rätt balans. Jag har återbesök nu i höst och så får vi hur vi går vidare, men jag tror inte att vi kommer att ändra någonting i strategin. De känns ganska bra just nu, säger han.
Golfen blev självklart satt på paus efter den där dagen, fram till början av juli då Marcus Kinhult peggade upp i Irish Open. Då hade han inte spelat Europatourgolf på nästan fyra månader.
– De första två månaderna var det inte så mycket tankar på golf över huvud taget. Jag var väl ute och puttade och chippade lite på Skaftö, men det dröjde två månader innan jag spelade ett vettigt varv.

Hur har resan varit fram till i dag?
– Annorlunda. Och inget jag var förberedd på, det är det ju ingen som är. Det har varit många saker att tänka på och hantera och resan är fortfarande pågående på något sätt. Jag var väl lite desperat att börja tävla och var ändå ganska snabbt på det så fort jag fick möjligheten. Det är ingenting jag ångrar för jag har inte blivit sämre av att börja spela utan känner att det nog har blivit bättre av det. Framför allt känner jag att kroppen svarar bättre och bättre igen.

MARCUS KINHULT tar sin medicin morgon och kväll och tycker att hans tillvaro i dag är ungefär som tidigare – förutom att den har blivit lite skörare.
– Jag kör inte bil, det får jag inte göra på ett tag. Det som släpar med lite grann är väl resorna. Jag får inte flyga själv utan har alltid med mig någon när jag reser och bor alltid med någon. Min caddie, min sambo Agnes eller pappa. Vi pusslar ihop det.
– Dessutom har jag alltid en gel i fickan eller i bagen. Får jag ett anfall så har jag alltid med mig någon som vet vad som gäller. Då ska gelen in i munnen, den är kramplösande. Men det har ju som tur är inte hänt än, säger han.

SEDAN DEN där comebacken på Irland, före veckans BMW PGA Championship, hade Marcus Kinhult resultatraden MC–59–MC–68–64–47–MC på sju tävlingar.
– Jag har haft svårt att hålla ihop det i fyra varv. Tittar man på all statistik så har alla delar i spelet varit ganska mediokra egentligen. Vad det beror på kan jag inte riktigt svara på men det är klart att det försvann några månader. Brist på träning, kanske brist på allmän skärpa … Jag är inte riktigt där jag vill vara i någon del av spelet och då är det svårt på den här nivån att hålla ihop det, säger han.
Det ville sig inte riktigt på Wentworth heller. Efter 80–72 missade han kvalgränsen med tio slag.
– Det är även den fysiska biten. Jag har varit lite trött efter spel och träning, men de senaste veckorna så har jag känt att jag närmar mig och rent av kan börja gå på max igen och att jag känner det tror jag är en förutsättning för att kunna utvecklas och konkurrera här ute.

MARCUS KINHULT vann British Masters 2019 och fick därmed två års vinnarkategori, till och med säsongen 2021.
Nu ligger han 212 på Race to Dubai och skulle om inte pandemin hade varit riskerat att tappa sitt kort. Den stressen slipper han. Marcus Kinhult behåller sin vinnarkategori ett år till (precis som Sebastian Söderberg).
– De har gjort ett nytt system i och med coronan så det verkar som att jag får ett extraår, så jag behöver inte oroa mig över det här året. Det är tacksamt, säger han.

Tänkte du någon gång att det kanske var färdigspelat?
– Jag pendlade väldigt mycket. Jag minns när jag vaknade på sjukan och hade lite roliga saker i kroppen, det först jag sa till pappa var att jag skulle flyga till Österrike om fem dagar för att tävla där och att jag var tvungen att bli fit till den tävlingen. Sedan insåg jag var det handlade om och sedan dess har jag inte forcerat något.

Känner du när du går ut på banan att det kan hända något?
– Nej, de tankarna hade jag nog mest i början, då var det väldigt ovisst. Nu litar jag på den hjälp jag fått och den strategi jag har och tror att det är minimal risk att det ska hända något med den medicineringen jag har.

Du får bara tänka efter lite mer?
– Verkligen. Det är på gott och ont. I och med allt det här… Jag är väldigt glad att jag kan göra det jag gör. Det är sånt man tog för givet innan. Jag är tacksam över det. De senaste veckorna har tacksamheten klingat av lite grann och det är väl också ett tecken på att jag är på väg åt rätt håll. Just att jag tar lite mer för givet igen och att prestationen börjar stå lite mer i fokus, säger Marcus Kinhult.


Text: Bo Steffensen • 2021-09-11
TournyttBMW PGA ChampionshipEuropatourenMarcus KinhultTournytt
Scroll to Top