Joakim Lagergren har haft en motig säsong men en topplacering på Wentworth kan ändra på mycket. Här tackar han sin spelpartner Dean Burmester. Bild: Getty Images

Europatouren

En sådan dag till ändrar allt för Lagergren

Joakim Lagergren fick det att lossna och är topp 10 i BMW PGA Championship. Lee Westwood och Shane Lowry har en tajt kamp om en plats i Ryder Cup-laget.

Text: Bo Steffensen • 2021-09-11

Joakim Lagergren är 158 på Race to Dubai och en topplacering i BMW PGA Championship kan förändra säsongen rejält. De 120 bästa på rankingen klarar kortet till nästa år. Skulle ledartavlan se likadant ut även efter söndagen avancerar Lagergren till plats 120.
Lagergren, som missat 10 av 16 kvalgränser i år, gick runt på 66 slag, sex under par, trots att en dubbel på 17:e hålet. Han gjorde nio birdies från hål 4 till 16.
Joakim Lagergen är –10 totalt och delad tia inför sista dagen.
Leder gör italienaren Francesco Laporta (68–65–69). Han är –14 totalt, ett slag före Laurie Canter. Ingen av dem har vunnit på Europatouren.
En seger i tävlingen är värd 1 333 330 dollar (cirka 11 500 000 kronor). Det är cirka 3,5 miljoner mer än vad Laporta, som vunnit två gånger på Challengetouren, spelat in hittills under hela sin karriär.
Laporta säkrade sitt kort på hemmaplan förra veckan genom en fjärdeplats i Italian Open.
– Det gjorde att jag känner mig bekväm denna veckan, det var mitt första mål för året. Jag hade några bra lägen de sista hålen i dag som jag missade. Jag kände inte att jag var under press, men i morgon kommer det att bli en helt annan sak, sa Laporta efter ronden.
Efter en eagle på fyra ledde Laporta ett tag med tre slag, då lade Europatouren ut den här:

ALEX Norén, som började med en dubbel, kom in på par och är –4 totalt inför sista dagen (D50). Därmed är hans chanser att få ett wild card till Ryder Cup ganska små. Norén är tio slag efter ledande Laporta.
När Norén vann tävling 2017 var han visserligen sju slag efter inför sista dagen men slog till med en 62-runda och flög förbi samtliga på leaderboarden.
Henrik Stenson hade en blandad dag. Fyra bogeys, en birdie och en eagle första nio, tre birdies och resten par sista nio.
Stenson, som sagt att han sannolikt behöver en vinst för att bli aktuell för Ryder Cup, är –6 totalt på en delad 33:e plats.

INFÖR söndagen fortsätter kampen om n direktplats i Ryder Cup-laget mellan Shane Lowry och Lee Westwood.
I och med att Bernd Wiesberger (delad sjua, –11) ser ut att klara den 50-plats han behöver för att spela in sig via Europapoänglistan – vilket medför att Rory McIlroy i stället är klar via världsrankinglistan – är det Shane Lowry och Lee Westwood som tampas om den sista platsen på världslistan.
Men det är tajt. En åttondeplats eller bättre kan räcka för att Lowry ska gå förbi Westwood, beroende på hur Westwood placerar sig. De båda gick ut och in i laget under lördagens rond.
Shane Lowry är just nu delad sjua (–11) och har chansen att vina tävlingen.

– Det har varit en stressig vecka. Jag tycker att jag spelat bra golf och jag har satt mig själv i en position nu där jag skulle säga att en jag är en 67:a eller 68:a från att få jobbet gjort. Jag har hanterat pressade situationer förut och jag kommer inte backa den här gånge heller. Jag kommer att göra allt för att nå, skulle jag säga, ett mål som jag haft hela min karriär. Det här är min elfte eller tolfte säsong på Europatouren och Ryder Cup är verklige något man vill vara med i. Jag är 34 nu och känner att klockan tickar iväg och jag vill gärna var med i det laget, säger Shane Lowry till Europatouren.
Lee Westwood ligger på delad 43:e plats (–5) inför söndagen.


Text: Bo Steffensen • 2021-09-11
TournyttBMW PGA ChampionshipEuropatourenFrancesco LaportaJoakim LagergrenRyder CupShane LowryTournytt
Scroll to Top