Alexander Norén var två under par på fredag. Både han och henrik Stenson är –4 totalt, åtta slag efter ledande Kiradech Aphibarnrat. Bild: Getty Images

Europatouren

Tajt drama om Ryder Cup-platserna

Halva BMW PGA Championship är spelat och både Henrik Stenson och Alex Norén har fått en bra start. Chansen till en plats i Ryder Cup lever. Andra har däremot spelat bort sig.

Text: Bo Steffensen • 2021-09-10 Uppdaterad 2021-09-10

BMW PGA Championship är Europatourens flaggtävling och även en del av European Tours Rolex Series vilket ger extra mycket poäng i Race to Dubai. Tävlingen är också den sista att spela till sig en plats i Ryder Cup.
Totalt 8 000 poäng delas ut, varav segraren får 1 335 poäng. Vinnaren får också 64 världsrankingpoäng.
Ryder Cup-kaptenen Padraig Harrington har tre kaptensval och han har pratat en hel del om vikten av erfarenhet. Ian Poulter (som missade kvalgränsen med ett slag) och Sergio Garcia (spelar inte BMW) har sagts ligga bra till och går Harrington på erfarenhet hela vägen skulle den tredje platsen sannolikt stå mellan Justin Rose, Henrik Stenson och Alexander Norén – eller Lee Westwood om han skulle ramla ur laget denna veckan.

Justin Rose (–8) visar form. Han gick runt på 68 slag (fyra under) på fredagen och är därmed delad fyra inför helgen. Rose är tre slag efter ledande thailändaren Kiradech Aphibarnrat (–12).
Henrik Stenson, som sagt att han förmodligen behöver en seger för att bli plockad, och Norén, som spelat bra golf de senaste veckorna, är båda –4 (D30) inför helgen.
Alex Norén gjorde fem birdies och tre bogeys under fredagen för att därmed signera ett scorekort på 70 slag, precis som på torsdagen.
Henrik Stenson gjorde också fem birdies men även fyra bogeys och kom in på 71 slag.
Kvalgränsen drogs vid –2.

ANDRA spelare har/hade chansen att spela in sig i Ryder Cup-laget denna veckan.

Bernd Wiesberger
Han är 74,39 poäng efter Rory McIlroy (spelar inte denna vecka) på listan över europeiska poäng.
Det kan räcka med en 50:e plats för österrikaren. Det skulle ge honom cirka 38 poäng som sedan räknas dubbelt. Därmed skulle han gå förbi McIlroy.
Efter sex spelade hål var Wiesberger ett bakom kvalgränsen, men gjorde fem birdies sista nio och tog sig upp till –6 totalt. Han är därmed D31 inför helgen.
Skulle österrikaren ta sig in i Ryder Cup-laget tar McIlroy sin plats via den andra poänglistan som beräknas efter världsrankingspoäng. Det skulle drabba Shane Lowry som i så fall åker utanför laget.
Lowry som är -8 totalt och delad sjua i tävlingen. För att vara riktigt säker på en plats behöver Lowry passera Lee Westwood som är tjugo poäng före på världsrankingspoänglistan. Gör han det är Westwood utanför.
– Jag vet att det är mycket som kan hända denna veckan. Jag är här för att spela så bra jag kan. Jag tycker att jag har spelat riktigt bra golf de senaste månaderna. Det är upp till Paddie vad han vill göra på söndag kväll men förhoppningsvis så behöver jag inte ett kaptensval på söndag, säger Lowry till Europatouren.

Victor Perez
Fransmannen behöver en topp 3-placering för att spela in sig via Europapoänglistan. Efter 76–66, och en avslutande birdie, slutade han –2 totalt, precis på kvalgränsen. Han är D63 inför helgen.

Robert MacIntyre
Det krävds minst en andraplats för skotten för att ta sig i i laget. Det blev missad kvalgräns med ett slag. Efter 74–69 slutade skotten –1 totalt.
Guido Migliozzi
Behövde också en andraplats för att få en plats men landade på +3 totalt och missade kvalgränsen. Därmed spelade både MacIntyre och Migliozzi bort sina chanser.

Övriga svenskar:
Joakim Lagergen –4
Alexander Björk –3

—- KVALGRÄNS –2 —-

Peter Hanson par
Sebastian Söderberg +5
Marcus Kinhult +6
Robert Karlsson +8

Klicka på bilden för fullständig ledartavla


Text: Bo Steffensen • 2021-09-10
TournyttAlexander NorénBMW PGA ChampionshipEuropatourenHenrik StensonRyder CupTournytt
Scroll to Top