Jon Rahm är årets bästa spelare enligt PGA of America. Foto: Getty Images

Tournytt

Rahm utsedd till Årets spelare

Jon Rahm var årets bästa spelare enligt PGA of America.

Text: Jesper Johansson • 2021-09-08 Uppdaterad 2021-09-08

Under tisdagen prisades Jon Rahm. Spanjoren har utsetts till PGA of Americas Player of the Year.

Till skillnad från PGA Tour egna pris för “årets spelare” är det här ett pris spelare inte röstar om. Istället använder sig PGA of America av en formel där siffror matas in under hela säsongen för att utse en vinnare. Antal segrar, inspelade pengar och snittscore är några av de saker som räknas in i ekvationen.

Och när allt var uträknat kom man fram till att världsettan Jon Rahm var årets spelare. Detta trots att han “bara” vann en enda gång – US Open.
Utöver det hade han varit delad etta i Tour Championship om de inte hade den speciella uppsättningen med resultat på väg in i tävlingen. Han hade också, högst troligt, vunnit Memorial Tournament då han ledde med sex slag inför den avslutande ronden då han tvingades avbryta tävlingen på grund av ett positivt covid-19-test. Jon Rahm har också fem topp-10-placeringar i majors under det speciella året med uppskjutna starter på grund av pandemin.

Jon Rahm var den med lägst snittscore under säsongen, vilket innebar att han också vann Vardon Trophy. Han ledde i “strokes gained” och i intjänade pengar. Med 15 topp-10-placeringar i 22 starter kan man med lätthet säga att hans spel dominerade under säsongen. För att sätta det hela i perspektiv var det ingen annan spelare som ens kom upp i tvåsiffrigt antal placeringar topp-10.

Patrick Cantlay, som är en het kandidat till att vinna “Årets spelare” på PGA Tour har under säsongen vunnit fyra gånger. Å andra sidan var priset som PGA of America delade ut en bra indikation på var det andra priset också hamnat. I 27 raka säsonger har samma spelare vunnit de båda utmärkelserna. Detta var dock innan de senaste två säsongerna där priserna gått till olika spelare.


Text: Jesper Johansson • 2021-09-08
TournyttJon RahmPGA TourTournytt
Scroll to Top