Pat Hurst höll sig till en plan som inte räckte hela vägen. Foto: Getty Images

Solheim Cup

Hurst höll sig till planen och förlorade

Pat Hurst hade redan innan Solheim Cup bestämt vilka spelare som skulle spela med vilka. Ett genidrag vid vinst, en tabbe vid förlust – som den här gången.

Text: Jesper Johansson • 2021-09-07

USA kunde inte vända matchen mot Europa och förlorade till slut Solheim Cup för andra gången i rad.

USA:s Solheim Cup-kapten, Pat Hurst, kunde direkt se tillbaka på ett tillfälle som laget kanske skulle ha gjort bättre. Efter lördagens första omgång matcher, där Europa tog 3,5 poän och USA endast 0,5, träffades inte det amerikanska laget för att snacka ihop sig.
– Vi hade ingenting med oss under den inledande foursomen. Vi kämpade oss tillbaka men var inte bra nog helt enkelt, sa kaptenen efteråt.

Under söndagen hade USA dock spelat upp sig och hade bara två poäng upp till Europa inför de avslutande tolv singelmatcherna. Det fanns därmed mycket att spela om under den avslutande tävlingsdagen. Men det räckte inte. Det blev till slut en förlust med 15–13 till fördel för Europa.

Pat Hurst använde sig av “the pod system”, som Juli Inkster gjort de senaste tre upplagorna av tävlingen. Systemet innebär att man som USA-kapten delar upp lagets tolv spelare i tre “pods” eller grupper. Detta ska göra att de mindre grupperna jobbar mer tätt tillsammans och därmed ökar moralen i laget. Det ska skapa en sammansvetsad grupp för det amerikanska laget. “The pod system” introducerades av Paul Azinger i Ryder Cup 2018 efter att han reagerat på det europeiska laget som, genom språk och nationer, faktiskt redan hade det här systemet med små grupper inuti laget.

En bra teori, helt klart. Men när en av USA:s “pods” inte fungerar, inte tar poäng, skapas problem. Detta var vad som skedde i årets upplaga av Solheim Cup. Men Pat Hurst hade inga planer på att ändra den ursprungliga planen. Nej, istället valde hon att lita på förarbetet och sina egna spelare.
– Jag hade en plan och höll mig till den. Jag är konsekvent som person. Alla visste vad vi skulle göra och jag skulle inte ändra den planen. Det gjorde jag inte heller, sa Hurst efter förlusten.


Text: Jesper Johansson • 2021-09-07
TournyttPat HurstSolheim CupTournytt