Segeryran när Matilda Castren och Madelene Sagström firar med Solheim Cup-pokalen. Foto: Getty Images

Solheim Cup

Europeisk seger efter rysaravslutning

Europa vann Solheim Cup med 15–13 efter starka nordiska insatser. Först tidiga svenskpoäng och sen säkrade finskan Matilda Castren pokalen för Europa.

Text: Oskar Åsgård • 2021-09-06 Uppdaterad 2021-09-08

Bara en gång tidigare har Europa vunnit Solheim Cup på amerikansk mark, det var i Colorado 2013 med Lotta Neumann som kapten. Då var segersiffrorna överlägsna 18–10. Den här måndagen i Toledo skulle det bli en betydligt jämnare historia.

Med en tvåpoängsledning inför singelspelet såg det tidigt under måndagens spel ljust ut med europeiska ögon. Efter någon dryg timmes spel var läget ännu bättre, med europeisk ledning i fyra av de sex första matcherna. Allt som behövdes var fem vunna matcher av tolv. Men i Solheim Cup eller Ryder Cup är det sällan så enkelt, det har historien visat åtskilliga gånger.

Fem minuter efter tolv, lokal tid, inledde Anna Nordqvist måndagens singelspel. Som så ofta slog hon med full kontroll utslaget i fairway. Motståndaren var Lexi Thompson, som Nordqvist mötte i den första singelmatchen i 2017 års Solheim Cup i Des Moines, Iowa.

För fyra år sen slutade duellen med en delning. Det gjorde det även den här gången. Nordqvist var visserligen upp under stora delar av matchen, men aldrig med mer än ett hål. Thompson hade tre hål i mitten, 9–11, där hon ledde med ett upp men ju längre matchen led stod det klart att det skulle gå hela vägen till 18:e hålet.

Anna Nordqvist hade i slutändan en birdieputt från cirka sju meter för att vinna poängen. Hon pendlade puttern fint, bollen strök hålkanten men smet precis förbi.

– Jag spelade så bra idag, önskar att jag kunde fått några fler puttar att trilla i. Birdieputten på sista var så nära. Men jag är stolt över min insats och över hela laget, det är verkligen inte lätt där ute. Publiken är emot oss och applåderar knappt bra slag så vi saknar verkligen de europeiska fansen, sa Anna Nordqvist i tv-intervjun direkt efteråt.

Storspelande Maguire & Sagströmsk revansch

Den första europeiska poängen på måndagen säkrade 26-åriga Leona Maguire. Rookien från Irland, rentav den första irländska att spela i Solheim Cup, var fullkomligt skoningslös och pulveriserade Jennifer Kupcho med 5/4. Maguire gjorde en eagle och fyra birdies första 14 hålen, vilket Kupcho inte var nära att matcha.

10–7 till Europa.

Madelene Sagström säkrade nästa poäng för Europas del. I dagens andra singelmatch fick Sagström, som tidigare i veckan var föremål för en omdiskuterad regelsituation som i förlängningen gav USA en poäng, en perfekt avslutning på sitt andra Solheim Cup-framträdande.

Sagström mötte Ally Ewing, som ihop med Nelly Korda var den som gick vinnande ur den nämnda regelsituationen i lördagens bästbollmatch. Ewing kopplade greppet tidigt i finaldagens singelmatch, mycket tack vare bländande puttning.

Men svenskan krigade och släppte aldrig iväg amerikanskan till mer än ett håls övertag, vilket Ewing höll fram till åttonde hålet. Där kontrade Sagström med en stilig birdie och tog sedan ledningen på det tionde hålet. På 16:e, det korta par 4-hålet, avgjorde Sagström efter ett delikat bunkerslag från greenbunkern och en säker birdieputt mitt i koppen från runt metern. 3/2 till svenskan.

– Jag sa till mig själv på rangen imorse att ”jag måste vara mig själv idag, spela mitt spel”. Det gjorde jag verkligen idag, kämpade hårt. Vi hade en tuff match och jag är riktigt stolt över min insats, sa Madelene Sagström till Golf Channel.

Madelene Sagström & Anna Nordqvist. Foto: Getty Images

11–7.

Nästa poäng kom via fransyskan Céline Boutier, som städade av amerikanska Solheim Cup-debutanten Mina Harigae med 5/4.
12–7.

Sedan trillade en halvpoäng in via den tidigare nämnde delningen mellan Nordqvist och Thompson.
12,5–7,5.

Därefter besegrade världsettan Nelly Korda engelskan Georgia Hall med 1/0 i ytterligare en match som gick hela vägen till 18:e hålet.
12,5–8,5.

En säker ledning sattes i gungning

Omkring det här tillfället var den beräknade slutställningen 17–11 till Europa, baserat på läget i de sju kvarvarande matcherna ute på banan. Men alla som följde med i tv-sändningen skulle få känna på en rejäl pulshöjning framåt elvasnåret, svensk tid, på måndagskvällen.

Europalaget behövde få ut 1,5 poäng av 7 möjliga för att behålla pokalen (eftersom de vann i Skottland senast) och 2 poäng för att vinna den. I det läget var ställningen följande:

Koerstz Madsen (Danmark)–Ernst, lika med ett hål kvar.
Castren (Finland)–Salas, Europa ett upp med två hål kvar.
Ciganda (Spanien)–Altomare, lika med tre hål kvar.
Popov (Tyskland)–Khang, USA fyra upp med fyra hål kvar.
Reid (England)–Noh, USA tre upp med fyra hål kvar.
Hull (England)–Korda, lika med fem hål kvar.
Pedersen (Danmark)–Kang, Europa två upp med sex hål kvar.

Inom loppet av två minuter hände sedan följande:
Austin Ernst slog upp inspelet på 18:e till 3 meter och gav sig slagläge att vinna mot danskan. Lizette Salas hade en birdieputt från runt 2 meter på 17:e för att kvittera matchen mot Castren. Brittany Altomare vann 16:e hålet och gick ett upp mot Ciganda. Charley Hull missade en putt på 14 som innebar att Jessica Korda gick till ett upp.

Hela vägen från Toledo, Ohio, till tevesoffor hemma i Sverige kändes de starka amerikanska vindarna som blåste över Inverness Club ackompanjerat av rungande jubel från den över 75 000 personer starka hemmapubliken.

Det som nyss såg så kassaskåpssäkert ut höll möjligen på att glida européerna ur händerna. Fort dessutom.

Men Ernst missade, Salas likaså och några minuter senare var avgörandet i Matilda Castrens händer. Finskan som för bara två månader sen inte ens var tillgänglig att bli uttagen i årets Solheim Cup-lag eftersom hon inte var medlem på Ladies European Tour. Det löste Castren genom att åka hem till Finland och vinna en LET-tävling, vilket såhär i efterhand låter betydligt mer självklart än vad bedriften i själva verket var.

Tillbaka till 18:e hålet på Inverness Club. Castrens inspel låg i den vänstra greenbunkern, lätt pluggad i sanden. Lizette Salas hade en birdieputt från runt sex meter.
Castren slog ett, givet omständigheterna, fenomenalt bra bunkerslag till dryga tre meter från hål. Salas missade sin birdieputt och nu var det upp till 26-åriga debutanten Castren.

En perfekt slagen parputt, med svagt fall från höger till vänster, som träffade nära på mitt i koppen och avgjorde årets Solheim Cup.
– Jag förstod knappt vad den putten betydde, bara att den poängen skulle vara väldigt viktig. Det här har varit en dröm sen jag varit liten. Jag fokuserade bara på att slå en bra putt och tillsammans med min caddie läste vi linjen precis rätt, sa Matilda Castren i tv-intervjun efteråt.

Bara sekunder efteråt missade Danielle Kang en parputt från drygt en meter på det 15:e hålet, vilket innebar att Emily Kristine Pedersen var dormie med tre hål att gå och åtminstone skulle säkra en halvpoäng vilket skulle föra Europas total till 14,5 och seger i årets Solheim Cup.

Det blev i slutändan 15–13 till Europa, efter att danskan satt en effektfull slutpunkt på den 17:e upplagan av Solheim Cup med en birdie från fyra meter på det 18:e hålet för att vinna sin match mot världsåttan Kang.

– Jag hittar knappt orden. Det är till och med häftigare att vinna som kapten. Ett fantastiskt lag som klev ut och levererade, sa Catriona Matthew i segerintervjun med Golf Channel.

Med inreseförbud från Europa till USA, och knappt några europeiska supportrar på plats, visade tolv europeiska tjejer en oerhörd styrka, tystade den röd-vit-blåklädda hemmapubliken och vann Solheim Cup för andra gången i följd och fjärde gången sen 2011.

Medan solen går upp i Sverige bubblar champagnen garanterat fortfarande i Toledo.

Klicka här för att se resultattavlan från singelspelet

ÅSGÅRD: ”Så spännande som golf kan bli”


Text: Oskar Åsgård • 2021-09-06
TournyttAnna NordqvistMadelene SagströmMatilda CastrenSolheim CupTournytt
Scroll to Top