Anna Nordqvist tog full pott första dagen med två segrar och Europa leder efter första dagen med 5,5 mot 2,5 över USA // Foto: Getty Images

Solheim Cup

Europa i ledning efter första dagen

Nordqvist och Castren övertygade med två raka segrar.

Text: Martin Strömberg • 2021-09-05 Uppdaterad 2021-09-05

Europa fick precis den start som laget behövde när Solheim Cup inleddes på Inverness Club i Toledo Ohio.

Under förmiddagens foursomes gick det mesta Europas väg och trots jämna matcher rakt igenom slutade förmiddagspasset 3,5 mot 0,5 i europeisk favör. Anna Nordqvist och Matilda Castren gick i första boll och tog en viktig poäng när man vann på 18:e hålet.

Emily Pedersen och Cahrley Hull stod för morgonens vändning då man vann tre av de fyra sista hålen mot Lexi Thompson och Brittany Altomare och avgjorde matchen på sista hålet.

Resultat, Foursome, lördag:

Matilda Castren/Anna Nordqvist (EUR) besegrade Austin Ernst/Danielle Kang (USA), 1 hål

Celine Boutier/Georgia Hall (EUR) delade med Ally Ewing/Megan Khang (USA)

Leona Maguire/Mel Reid (EUR) besegrade Nelly Korda/Jessica Korda (USA), 1 hål

Charley Hull/Emily K. Pedersen (EUR) besegrade Brittany Altomare/Lexi Thompson (USA), 1 hål

Under eftermiddagen fick Madelene Sagström göra debut i årets match och som svenskan inledde sin rond i par med danskan Nanna Koerstz Madsen. Sagström gjorde birdie på första hålet och eagle på andra men så småningom åt sig världsettan Nelly Korda och Ally Ewing in i matchen. Precis som alla matcherna på morgonen gick den alla 18 hålen men Korda och Ewing lyckades hålla undan till seger 1/0.

Detta efter ett kontroversiellt domslut, som gick amerikanskornas väg, efter att Madelene Sagström, enligt domaren, plockat upp Nelly Kordas boll för tidigt.

“Ett uselt domslut, som lär straffa amerikanskorna”, skriver Svensk Golfs chefredaktör Oskar Åsgård i sin krönika och tror att utfallet av situationen kommer att göra europeiskorna än mer motiverade.

Även den andra fyrbollen gick USA:s väg och även den gick alla hål. Jennifer Kupcho och Lizette Salas besegrade Sophia Popov och Carlota Ciganda med 1/0.

I tredje matchen övertygade paret med Anna Nordqvist och Matilda Castren ännu en gång. Den här gången besegrade man Lexi Thompson och Mina Harigae klart med 4/3 och Nordqvist såg precis sådär självklar och stabil ut som hon gör när hon är i bra form och Castren gjorde en helgjuten inledning som rookie.

När Nordqvist rullade i den här birdien på det tionde hålet gick man till tre upp i matchen.

– Två poäng första dagen är bättre än jag kunnat förvänta mig och att spela med Anna var jättekul. Vi hade riktigt kul på banan, kompletterade varandra bra och spelade bra golf hela dagen, sas Castren efter sina två poäng.

Nordqvist å sin sida var full av beundran för sin finska kollega.

– Jag är glad att Beany (Catriona Matthew) satte ihop oss. jag tycker om Matildas personlighet och hon är helt orädd på banan. Vi spelade riktigt bra i fyrbollen och kompletterade varandra jättebra.

I sista bollen för dagen lyckades Georgia Hall och irländska rookien Leona Maguire till slut besegra Yealimi Noh och Brittany Altomare på sista hålet i ännu en jämn match.

Resultat, Fyrboll, lördag:

Nelly Korda och Ally Ewing (USA) besegrade Nanna Koerstz Madsen och Madelene Sagstrom (EUR), 1 hål

Jennifer Kupcho och Lizette Salas (USA) besegrade Carlota Ciganda och Sophia Popov (EUR), 1 hål

Anna Nordqvist och Matilda Castren (EUR) besegrade Lexi Thompson och Mina Harigae (USA), 4/3

Georgia Hall och Leona Maguire (EUR) besegrade Yealimi Noh och Brittany Altomare (USA), 1 hål

Totalt sett kan man säga att Europa hade marginalerna med sig men att man samtidigt kändes mer homogena än amerikanskorna hela dagen.

Europa leder efter första dagen med 5,5 mot 2,5 och man har gett sig en ypperlig möjlighet att vinna på amerikansk mark för andra gången, enda gången det har hänt var 2013 på Colorado Golf Club då Europa vann med hela 18-10.

Följ ledartavlan i Solheim Cup här


Text: Martin Strömberg • 2021-09-05
TournyttAnna NordqvistMadelene SagströmMatilda CastrenSolheim CupTournytt
Scroll to Top