Linnea Ström sattes på klockan trots att det var andra spelare i hennes boll som drog fötterna efter sig. Foto: Getty Images

Creekhouse Ladies Open

Ström oförtjänt satt på klockan för långsamt spel

ÅHUS. Linnea Ström hamnade på klockan för långsamt spel under fredagen. Detta på grund av långsamma spelkamrater. I slutändan satte det sig på svenskans scorekort.

Text: Jesper Johansson • 2021-09-03 Uppdaterad 2021-09-03

När man ser Linnea Ströms scorekort för fredagen ser det ut som hon haft en ganska dålig dag ute på banan. Och det har hon väl egentligen, sett till scoren. Men inte om man ser till hennes egna spel.

På hål 15, 16 och 17 gick LPGA-spelaren fyra över par efter en dubbel och två bogeys. Detta då hon helt plötsligt hade en domare i ryggen som följde varje steg hon tog. Svenskans boll hamnade nämligen på klockan, vilket Linnea Ström själv inte visste.
– Det blev lite strul med en domare. Det är något man måste lära sig att hantera men det är tråkigt när jag egentligen känner att jag inte är den långsamma i bollen och så händer en sådan sak, säger Ström och fortsätter:
– Jag fick ingen plikt i alla fall men det verkar som att jag fick en dålig tid samtidigt. som jag inte visste att jag var på klockan. Den kommer förmodligen ligga med mig in i helgen och domaren sa då att om jag får en till dålig tid blir det plikt. Det var väldigt tråkigt och det påverkade mig. I och med han åkte med oss var jag noga med att inte få en dålig tid vilket jag vet att jag inte behöver tänka på eftersom jag inte är långsam. Men jag hade två tuffa hål och behövde droppa för vatten på hål 15 och 16.

På de båda hålen, med en domare i ryggen, slog Linnea Ström pushar från tee ner i vattenhinder. På ett av dem droppade svenskan på ett ställe där det inte fanns några markeringar om längden in mot green. Hon behövde då stega 15 meter vilket gjorde att hon tog för mycket tid på sig. Detta innebar en dålig tid som kommer att ligga med henne resten av veckan.
Och visst, en dålig tid är alltid en dålig tid. Men att behöva vara på klockan för att en annan spelare i bollen är långsam. Det skulle enkelt kunna anses vara lite problematiskt. Framför allt när kommunikationen domare emellan skiljer sig.
– Domaren kom till oss och sa att han “monitored us”. Då tänkte jag att han bara åkte med. Det gjorde de igår också. Då åkte hon med i två hål och efter det sa hon att vi var på klockan. Så jag trodde de bara åkte med men så fick jag reda på att han klockade oss också.

Är det ett problem med det långsamma spelet ute på proffstourerna?
– Jag tycker absolut det är ett problem och att de måste komma på ett smartare sätt att sätta dit de som faktiskt är långsamma. För vi var efter både igår och idag och jag vet att det inte var jag som överlag var långsam i bollen. Och då blir det väldigt tråkigt när man helt plötsligt slår ett dåligt slag.
– Det är ett problem på alla tourer. De behöver ha bättre koll på vilka som är långsamma eller vara tuffare från början. Vi fick en varning på hål 5 idag. Då tycker jag det är konstigt att det tar tio hål innan det händer något.

Totalt är Linnea Ström nu ett över par och i skrivande stund på en delad 21:a plats. Detta då hon faktiskt har spelat bra, även fast scorekortets avslutning på fredagen kanske antyder på något annat.
– Spelet känns faktiskt ganska bra och jag skulle säga att jag spelade bättre idag jämfört med igår. Och så avslutade jag med en birdie också.
– Det känns lite surt men det är vad det är. Det blir tufft för mig mentalt de sista hålen. Jag känner hur jag slänger bort några slag på grund av yttre påverkan.

Linnea Ström kommer i alla fall att få spela helgens två ronder. Hon kommer också slippa göra det med någon av de två hon spelade de första två varven med då båda missade kvalgränsen.

Här är en aktuell ledartavla


Text: Jesper Johansson • 2021-09-03
TournyttCreekhouse Ladies OpenLadies European TourLinnea Ström
Scroll to Top