Anna Nordqvist gör sitt sjunde raka Solheim Cup i veckan och vet vilken utmaning som väntar på bortaplan. Hon ser fram emot den. Foto: Getty Images

Solheim Cup

Nordqvist ser fram emot att tysta publiken i USA

Europa ska försvara Solheim Cup på bortaplan i Toledo, Ohio, med få europeiska supportrar på plats. Det ser den nyblivna svenska majorvinnaren fram emot.

Text: Oskar Åsgård • 2021-09-01 Uppdaterad 2021-09-01

Det har bara gått tio dagar sedan Anna Nordqvist gick segrande ur en rafflande tätstrid i AIG Women’s Open, i folkmun känd som British Open, och vann sin tredje major i karriären.

När Svensk Golf intervjuade Nordqvist i lördags var hon fortfarande överväldigad av sin bedrift.

– Det har varit helt sjukt. Som svensk har British Open så himla mycket historia och att vinna den, det finns inget större. Första dagen skickade jag och min caddie bilder till varandra och skrev typ ”hände det där verkligen?”, säger Nordqvist till Svensk Golf.

– Att vinna LPGA-mästerskapen och Evian var väldigt speciellt, men inget slår att vinna British Open.

Det var många pusselbitar som gjorde det hela särskilt speciellt för Nordqvist, som att hennes man Kevin McAlpine kommer från Dundee tjugo minuter från Carnoustie eller att hennes caddie Paul Cormack är född i Aberdeen, strax norrut.

– Just att inse att man vunnit sin tredje major, att det är British Open och på Carnoustie. Av alla ställen är det i Skottland där Kevin och min caddie kommer från. Hela Kevins familj var ute och kollade så det kändes plötsligt som att jag hade hela publiken med mig och så har jag aldrig känt tidigare.

Det dröjde inte länge efter att segerputten sänkts tills pokalen fyllts med bubblande drycker, fast för Nordqvists egen del var det tidig start på måndagsmorgonen.

– Innan jag var klar med alla prisutdelningar, presskonferenser och fotograferingar så hade i varje fall min caddie fyllt den med champagne och druckit en del ur den. Det har varit både champagne, öl och allt möjligt i den (skratt). Jag dricker inte mycket och mitt flyg tillbaka till USA gick 07.55 på måndagsmorgonen, så det blev inte så mycket för mig.

Tillbaka i Scottsdale, Arizona där Anna Nordqvist bor sedan två år väntade en ny familjemedlem på henne. Tio veckor gamla Retreivervalpen Max.

– Det har varit lite annorlunda nu när Kevin inte har varit hemma. Han behövde stanna kvar i Skottland för att förnya sitt visum. Jag har aldrig haft en hund, eller ett djur, i hela mitt liv. Men det har gått jättebra, han är världens gulligaste. Men man hinner inte göra så mycket, det är hans schema som styr, skrattar Nordqvist.

– Jag har haft några lektionspass med mina tränare den här veckan, men det är i stort sett all träning jag hunnit med. Senaste dagarna har jag försökt vila också.

Att vara utvilad är väl nog så viktigt inför en Solheim Cup-vecka?
– Precis, vi ska samlas där på måndag kväll och tävlingen startar inte förrän på lördag så det är många dagar där. Nu har jag varit på resande fot i tio veckor så på något sätt måste man hinna landa och ladda batterierna, för Solheim-veckan är lång. Kommer du in där och inte har laddade batterier, då har du en tuff vecka framför dig.

Anna Nordqvist går in i veckans Solheim Cup som Europas klart mest rutinerade spelare. 34-åringen från Torshälla har spelat sex Solheim Cup i följd sedan debuten 2009 och vet precis vad som väntar på Inverness Club.

– Jag vet hur veckan ser ut och det ger ett lugn. Då behöver jag inte ha så dåligt samvete över att det inte blivit så mycket träning förra veckan. Jag var hemma i Sverige tio dagar innan jag åkte till Evian tidigare i somras och då rörde jag inte klubborna alls. Så hade det aldrig varit som amatör eller nyblivet proffs, men nu hittar man ett lugn i att man vet att grundträningen är gjord och kan lita på det.

Vad tror du om Europas chanser?
– Det känns som att européerna har spelat bra de senaste veckorna. Jag tycker att vi har ett bra lag, med bra rookies. Vi har många bra, starka individer som inte bryr sig om att vi spelar på bortaplan i USA. Problemet är ju att USA:s gränser fortfarande är stängda för oss européer. Vi har inte kunnat få över familjer eller några vänner, vilket är tråkigt.

Med andra ord lär det bli den tuffaste bortamatchen hittills för er, publikmässigt?
– Ja, det kommer det vara. Särskilt som de säger att det kommer släppas in obegränsat med publik. Publikmässigt kommer vi att vara i ett rejält underläge, men å andra sidan är det nästan ännu roligare att spela bra då och tysta publiken. Kan vi få dem lite ur slag och börja vinna några matcher tidigt, då tror jag att den amerikanska publiken kan betyda mer press för deras del. Amerikanskorna spelar mycket på momentum.

Den tystnaden ser vi fram emot.

Läs mer inför Solheim Cup här


Text: Oskar Åsgård • 2021-09-01
TournyttAnna NordqvistSolheim CupTournytt
Scroll to Top