Tittar fortfarande framåt. 35-åriga Pernilla Lindberg spelade Skaftö Open, hennes första tävling i Sverige på sex år, och trivdes i den bohuslänska miljön. Foto: Göran Söderqvist

Intervju

Lindberg hittar ett lugn i att vara en majorvinnare

Skaftö Open var Pernilla Lindbergs första tävling i Sverige på sex år. Svensk Golf tog ett samtal med henne om vikten av att ha svenska LET-tävlingar, vad en majorvinst för med sig, att ha sin man som caddie och varför hon åkte hem till Sverige just nu.

Text: Bo Steffensen • 2021-08-30 Uppdaterad 2021-09-01

Pernilla Lindberg bor i Orlando, Florida, och har spelat på LPGA-touren sedan 2010.
Däremot var det länge sedan hon spelade en svensk tävling. Sex år närmare bestämt. Ja, före Skaftö Open som avslutades på söndagen vill säga.
Pernilla Lindberg slutade delad åtta. Denna veckan spelar hon även LET-tävlingen Creekhouse Ladies Open på Kristianstads GK i Åhus.
– Det finns många anledningar till att jag är hemma. Jag ville komma hem och försöka vinna två tävlingar, visa upp mig för hemmapubliken, visa upp mig för Sveriges juniorer. Jag har inte spelat här på länge, mina föräldrar har inte sett mig spela golf på nästan två år. De är här nu och kommer nästa vecka också, säger Pernilla Lindberg.

Efter tävlingen i Åhus är det dags att åka hem till Florida. Då har hon och engelske maken Daniel Taylor, som också är hennes caddie, varit på resande fot i nio veckor.
– Ja, det blir skönt att komma hem och packa upp resväskan. Vi spelade Evian i Frankrike, sedan Nordirland, efter det åkte vi till England och hälsade på Daniels familj, så upp till Bollnäs och min familj, sedan spelade jag Skottland och nu de här två veckorna i Sverige. Det blev lite fram och tillbaka men vi ville hinna med träffa alla, båda familjerna.

Hur är det att ha sin make som caddie?
– Det är inte för alla, det kan jag säga. För oss funkar det bra. Självklart ryker vi ihop ibland men vi har lärt oss att lämna det på golfbanan. Vi har jobbat ihop sedan 2012, förutom ett och ett halvt år då han inte var caddie åt mig. De här sista året med alla restriktioner har vi känt oss rätt lyckligt lottade, annars hade livet på touren kunnat bli väldigt ensamt. Vi har kunnat leva i vår egen lilla bubbla, haha.

Daniel Taylor och Pernilla Lindberg är gifta och jobbar också tätt ihop. Bild: Göran Söderqvist

SKAFTÖ OPEN ingår från och med i år på damernas Europatour. Touren har haft en tynande tillvaro de senaste säsongerna och Sverige hade innan den här säsongen inte arrangerat en tävling på LET sedan Helsingbog Open 2015.

I år har vi tre svenska tävlingar på LET-programmet. Scandinavian Mixed, som spelades på Vallda i juni, Skaftö Open som precis avslutats och kommande veckas Creekhouse Ladies Open i Åhus.
– Jag tror att det är otroligt viktigt. Jag vet när jag växte upp, under mina amatördagar, att få inbjudningar framför allt. På den tiden hade vi en tävling på LET. Det var jättestort att få komma ut och mäta sig med professionella spelare och få den erfarenheten. Och för våra yngre tjejer som är här ute och tittar, bara att få se professionell golf live tror jag också är viktigt. Det kan tända glöden, att det här kanske är något jag ska hålla på med. Men det är också viktigt för Golfsverige, att se oss live är betydligt roligare än att se på tv och hoppas få se något slag från en svensk, säger Pernilla Lindberg.

Är det ett måste med svenska LET-tävlingar?
– Helt klart. De var ju rätt många år som vi inte hade någon tävling alls. Det kändes nästan lite pinsamt. Jag fick många frågor från andra européer: ”Ni är ju en sådan stor golfnation, hur kan det komma sig att vi inte är i Sverige och spelar?”. Det kändes nästan lite svårt att försvara. Självklart handlar det om sponsorer och pengar men det finns många andra länder i Europa som lyckas ha tävlingar … Nu har vi tre och det tycker jag också att vi ska ha.

LÄS OCKSÅ: Nykomlingar som visar var skåpet ska stå
LÄS OCKSÅ: Hedwall släpper LPGA – satsar på Europa
LÄS OCKSÅ: Nu kliver Skaftö in på Europatouren

PERNILLA Lindberg har en vinst på LPGA-touren. En tung vinst. En major. ANA Inspiration, 2018. De flesta av oss kommer ihåg det där långa, spännande särspelet mot Inbee Park när Lindbergs putter var stekhet och hon tog sitt livs seger på det åttonde särspelshålet.

En majorvinst ger ny status på touren, rakare rygg och en tryggare känsla ute på banan. Eller?
– Både ja och nej. Första veckorna flöt jag på moln och självförtroendet var högt. Sedan började jag spela sämre och då satte jag mer press på mig själv. Jag kände att jag behövde bevisa att jag var en majorvinnare. Då blev det nästan jobbigt i stället. Men jag kom över det och sedan dess har det varit en mix av de två känslorna, säger Pernilla Lindberg.

Det där lyftet man kan tänka sig kommer efter en sådan seger kom aldrig. Efter majorvinsten har Pernilla Lindberg fått ihop tre topp 10-placeringar på LPGA-touren.
– Det låter fel att säga nöjdhet, men… När jag har dåliga dagar på banan eller dåliga veckor så finns det där ändå. Okej, jag är en majorvinnare och så kan jag luta mig mot det. Jag vill inte att det ska låta som att jag är nöjd med bara det, jag vill fortfarande mer i karriären, men jag kan ändå alltid gå tillbaka dit och hitta ett lugn i det.

Kan du titta tillbaka på de senaste åren och tänka att det borde ha blivit bättre efter ANA-segern?
– Ja. Jag är en sådan vinnarskalle så jag är absolut inte nöjd. Hade jag varit det så hade jag ju kunnat lägga klubborna åt sidan redan då, efter att jag vunnit. Jag känner att jag fortfarande blir en bättre och bättre golfare men jag har inte fått ihop alla bitar. I år slår jag faktiskt bollen bättre än jag någonsin har gjort men jag har inte alls fått ut samma puttning som jag normalt sett har och puttningen har jag levt på hela min karriär. Det är lite frustrerande på det viset men jag ser att jag fortfarande blir bättre. Jag måste bara låta det hända.

NÄR EN majorvinnare kommer till lilla Skaftö är det lätt att många tror att hon ska vinna. Riktigt så fungerar det ju inte i golf, men…

Känner du att du borde/måste sluta i alla fall topp 5 i en sådan tävling?
– Absolut, för sådan skillnad är det på nivån jämfört med LPGA. Om jag dyker upp med ett okej spel ska jag kunna vara med topp-5, topp-10.  Det är också en anledning till att jag ville spela de här två tävlingarna i Sverige. För att få känna hur det känns att vara med i toppen igen.

LPGA-touren har har haft några veckor spelledigt och har det en vecka till efter Åhus. Så 35-åriga Pernilla Lindberg får en vecka ledigt hemma innan hon ska spela fyra veckor i rad i USA.
– Jag har fem tävlingar innan vårt Tour Championship och det är topp-60 som tar sig dit. Jag behöver spela bra. Det är väl ett kortsiktigt mål och efter det blir det att sätta sig ner och fundera på nya långsiktiga mål.

För fortsätta spela ska du?
– Absolut. Den hungern finns fortfarande kvar, säger Pernilla Lindberg.Text: Bo Steffensen • 2021-08-30
TournyttCreekhouse Ladies OpenLadies European TourLPGA-tourenPernilla LindbergSkaftö OpenTournytt
Scroll to Top