Beatrice Wallin satte Europatourproffsen på plats den första dagen av Skaftö Open. Bild: Getty Images

LET – Skaftö Open

Amatören Wallin tar greppet över proffsen

Beatrice Wallin, från Hills, leder Skaftö Open efter en tuff första dag där endast åtta spelare gick under par.

Text: Bo Steffensen • 2021-08-27 Uppdaterad 2021-08-27

Det var väst och mössa på för spelarna den första dagen det spelades Europatourspel på Skaftö GK. Det blåste nämligen rejält i Bohuslän hela fredagen. Tävlingsarrangören Reine Patriksson var lite nöjd.
– Jag ville att det i alla fall skulle blåsa en dag så spelarna fick se vilken bana vi har, sa han.
Skaftö är en kort bana som slingrar sig fram bland bergsklipporna strax utanför Fiskebäckskil. Låter som en munsbit för Europas bästa damer. Men svårspelat var det. Åtta av de 121 spelarna gick under par. En av dem var amatören Beatrice Wallin, från Hills, som med sina 67 slag, två under par, leder efter första dagen tillsammans med argentinskan Magdala Simmermacher.
När Beatrice Wallin avslutade med en birdie på sista hålet såg hon nästa förvånad ut samtidigt som hon inte knde hålla undan ett stort leende.
– Jag hade väl kanske inte förväntat mig en minus tvåa när jag gick ut med tanke på den vinden vi hade. Det var väldigt lurigt. Speciellt på vissa hål där tee kan ligga i lä men inte green eller tvärtom, säger hon.
En amatör som sätter proffsen på plats. I alla fall den här dagen. Beatrice Wallin har förvisso spelat en hel del på Skaftö. Bland annat har hon tränat här med kompisen Frida Kinhult, som är uppväxt alldeles intill banan.
– Ja. Vi gick ju båda on line-skola i gymnasiet. Då åkte jag hit och spelade ibland och så fick jag spela tävlingen förra året så det har blivit några varv här.
Beatrice Wallins landslagskompisar Maja Stark och Linn Grant har just hoppat över till proffslivet men det tänker hon vänta med. 22-åriga Beatrice Wallin satsar på att gå färdigt utbildningen på Florida State.
– Jag har ett år kvar på college. Det är ingen stress att bli proffs. Men jag ska ändå kvala till LPGA till hösten så man vet ju aldrig, säger hon.
Bakom ledarduon finns sex spelare på –1, varav fyra svenskar: Annelie Sjöholm, Ingrid Lindblad, Linda Wessberg och Caroline Hedwall.
Hedwall, som spelade i samma boll som Beatrice Wallin, gick runt utan caddie den första dagen.
– Min caddie jobbade i dag så hon kommer i morgon. Ha ha. Det är en väldigt knepig bana när det blåser. Jag är nöjd att komma in på röda nummer, säger hon.

Carolin Hedwall fick klara sig utan caddie i vinden på Skaftö. Bild: Bo Steffensen

Pernilla Lindberg då, majorvinnaren som gick ut i en av de sista bollarna.
Jo, det började bra med en birdie på första hålet, hon vände två under par och var så dags uppe i delad ledning. Sedan tappade hon tre slag på tian och elvan och kom in ett över par.
Det blev en lång dag för Pernilla Lindberg, ja, det var långsamt över lag i blåsten. Lindberg slog ut 14.15 och var inte i mål förrän strax före 20.00 på fredagskvällen.

Klicka på bilden för fullständig ledartavla.
Text: Bo Steffensen • 2021-08-27
TournyttBeatrice WallinCaroline HedwallLadies European TourLETSkaftö OpenTournytt
Scroll to Top