Tony Finau med sin första pokal på över fem år. Foto: Getty Images

PGA Tour

Finau vinnare igen – 142 tävlingar efter första

Tony Finau gjorde det många av oss tvivlat på om han skulle lyckas med igen: amerikanen vann en stor golftävling!

Text: Jesper Johansson • 2021-08-24

Efter fem år och 142 tävlingar lyckades Tony Finau äntligen vinna en tävling. Efter en otrolig baknia lyckades han ta sig ikapp Cameron Smith och i särspelet även passera.

Totalt var amerikanen tre slag ifrån ledningen när han gjorde birdie, eagle, birdie på hål 12, 13 och 14. Med en avslutande 65-rond, sex under par, hade Finau en fin position samtidigt som Smith gjorde två sena birdies för att ta sig till särspelet. Samtidigt hade han också en chans att vinna på 18:e green men missade.

Särspelet spelades visserligen också på hål 18 men den gången slog Cameron Smith en så sned drive att han fick se sin boll i Hudsonfloden. Samtidigt hade Finau slagit sin drive mitt i fairway vilket innebar en alldeles strålande segerchans för Tony Finau som haft så svårt att vinna.

Och kanske var just det vad som krävdes för att Finau skulle få till det. En helt odramatisk seger med ett enkelt par på det första särspelshålet.
Segern var nämligen den första sedan Puerto Rico Open 2016. Sedan dess har amerikanen åtta andraplatser, tre särspelsförluster och totalt elva placeringar topp-3.

Segern innebär att han nu leder FedEx Cup med två tävlingar kvar att spela och amerikanen är också en av de spelare som direktkvalificerar sig till Ryder Cup om allt håller i sig. Oavsett lär han vara med i det amerikanska laget nu när han bärgat sin seger som satt så hårt inne.
– Det krävde allt jag hade, sa han efteråt – märkbart lättad.
– Jag bevisade att jag har vad som krävs för att vinna en stor tävling. Jag spelade mot de bästa i världen och vi visste att jag behövde gå till -20. Jag slog några nyckelslag vilket krävdes för att vinna och jag är superglad över att jag lyckades. Jag har spelat bra på söndagar förut men inte lyckats vinna. Jag ville inte att det här också skulle bli en sådan söndag, jag spelade för bra golf. Jag spelade lite mer aggressivt, mer mot flaggorna och lite hårdare puttar.

– Det har gått en lång tid sedan jag vann och jag är en helt annan spelare nu. Och jag skulle nog säga att det varit lite av en välsignelse att det tagit så lång tid eftersom det gjort att jag kunnat polera mitt spel till en position där jag förhoppningsvis kan vinna mer än tidigare.


Text: Jesper Johansson • 2021-08-24
TournyttPGA TourTony FinauTournytt
Scroll to Top