Madelene Sagström med sin caddie Shane Codd. Foto: Getty Images

Intervju

Sagströms sköna svar om att leverera under press

Madelene Sagström svarade för sin bästa majorinsats hittills i karriären i British Open och är sugen på mer.

Text: Oskar Åsgård • 2021-08-23 Uppdaterad 2021-08-24

I intervjun direkt efter att ha klivit av 18:e hålet, med en färsk bogey i scorekortet och vetskapen att parputten som smet precis förbi hålkanten förmodligen kostade chansen på segern var Madelene Sagström, inte oväntat, en aning besviken.

– Det är en bitterljuv känsla. Om du hade sagt innan att jag skulle bli delad tvåa hade jag antagligen bara skrattat åt dig. Och nu, jag menar, jag är förstås extremt nöjd – men jag önskar jag spelade bättre, sa 28-åringen på söndagskvällen.

När Svensk Golf når Sagström på måndagseftermiddagen ser hon tillbaka på veckan på Carnoustie med mersmak.

– Jag vet att utslaget på 18 är lite oflyt att det rullar ner i bunkern, men samtidigt hände inte det bara mig och det är ett tufft hål. Jag gav mig själv en väldigt bra chans, säger hon till Svensk Golf.

Från tv-soffan såg det ut som att du spelade riktigt bra och slog många fina puttar, även om alla inte gick i. Känner du att var något du hade kunnat göra annorlunda?
– Nej, jag tror inte det egentligen. Jag spelade jättebra igår och gav mig chanser, det var det jag och min caddie (Shane Codd, reds anm) hade pratat om innan. Det är klart, hade en putt gått i här eller där är det klart att det hade varit bättre men det är ju ingenting som jag grämer mig över nu i efterhand.

Madelene Sagström reagerar på parputten på det 72:a hålet. Foto: Getty Images

Vad är du mest nöjd med om du ser tillbaka på tävlingen?
– Min attityd. Jag har jobbat ganska mycket men min mentala tränare (Marcus Börjesson, reds anm) på hur jag ska hantera mig själv på banan och verkligen vara i nuet, inte gå händelser i förväg eller fastna i dåtid. Försöka vara närvarande och ta ett slag i taget. Jag lyckades väldigt bra med det, så det var bäst under veckan.

Spelmässigt har du känt under en längre tid att det har börjat peka åt rätt håll?
– Det vände på U.S. Open i juni. Jag har tränat hårt under en längre tid, gjort bra saker i min sving och känner mig stark i kroppen. Där började det vända spelmässigt. Sen tog jag nästa kliv precis innan jag skulle åka iväg på Evian i juli. Jag jobbar med Jon Karlsen med puttningen, men lade till en AimPoint-coach som heter Mark Sweeney. Jag har verkligen försöka tajta till min puttning, för där har jag inte riktigt hängt med nu när jag har börjat träffa fler greener. Nu vill jag göra fler birdies. Det har hjälpt för jag puttade superbra stora delar av förra veckan, även igår med många puttar som var väldigt nära att gå i

Hennes puttcoach, norske puttgurun Jon Karlsen, har jobbat med en mängd spelare i världstoppen, besökt otaliga majors och sett de flesta duktiga puttare i världen på nära håll. På instagram skrev han efter Sagströms öppningsrond att det var den bästa puttning han någonsin bevittnat. Jämfört med en genomsnittlig PGA Tour-spelare var Sagström 7,2 slag bättre på greenerna under första varvet på Carnoustie.

– Det var sjukt. Låg bollen på green eller precis utanför så gick den i. Det var den sjukaste puttdagen jag varit med om också, konstaterar Sagström.

Andraplatsen i AIG Women’s Open var Madelene Sagströms första topp 10-placering i en major. Tidigare i somras slutade hon även delad 20:e i U.S. Women’s Open och delad 15:e i KPMG Women’s PGA Championship.

Vad betyder en andraplats i en major för dig?
– Ett stort tecken på att jag kan vara med uppe i världseliten och slåss. Att vinna på LPGA är en sak, man kan alltid ha en bra vecka. Men att vara med på en major med de bästa och på de tuffaste banorna, det är ett stort steg för mig. Jag spelade med Nelly Korda som är världsetta dag tre och att veta att mitt spel är minst lika bra som deras betyder mycket. Jag var ganska hög på självförtroende efter min vinst förra året (i Gainbridge LPGA at Boca Rio, reds anm), men det har tagit lite tid att komma tillbaka dit. Nu känner jag att jag är där. Så inom en snar framtid hoppas jag på en vinst igen.

Är hungern efter att få pegga upp i ANA Inspiration till våren ännu större nu?
– Ja, absolut. Jag har alltid känt att mitt spel är bättre lämpat för majors. Jag gillar när banorna är långa och tuffa och hanterar det bättre än birdiegolfen när segerscoren blir 25 under par. Den känslan har väl varit starkare hos mig än vad resultaten visat, men nu börjar jag känna att jag faktiskt kan stå för de orden, att jag är en bra majorspelare.

På måndagen blev det offentligt att Europas Solheim Cup-kapten Catriona Matthew tog ut Sagström till laget som en av hennes sex kaptensval. Sagström fick beskedet redan på söndagseftermiddagen, efter att hon avslutat sin rond.
– Det var fantastiskt häftigt.

När starttiderna för AIG Women’s Open presenterades i början av förra veckan och Sagström “lottats” ihop med kapten Matthew var det uppenbart för henne själv att hon nu hade en chans att visa varför hon förtjänade att få åka med till Ohio om två veckor.

– Jag tror nog att det var en sista chans för mig att visa upp mig. Hon har inte spelat med mig på ett tag, så jag tror att hon ville kolla hur min form var.

Innebär det extra press att spela med kaptenen under en majorvecka eller är bara kul att få visa vad du går för?
– Jag gillar ju att showa off, älskar att spela golf framför publik, så jag tycker mest att det var kul för jag vet att jag har ”game”.

En inställning som lika väl som Sagströms bländande spel på Carnoustie bekräftar att hon kommer vara en viktig kugge i Europas titelförsvarande Solheim Cup-lag.

Vad ser du mest fram emot med årets Solheim Cup?
– Förhoppningsvis kommer nerverna vara lite bättre på plats än första gången. Sen hur det går är alltid tufft att avgöra, men det är verkligen en helt annan atmosfär än vi är vana vid övriga veckor. Jag hoppas kunna vara lite mer rätt på det, förra gången dröjde det nästan till singlarna innan jag började spela mitt eget spel. Sen är ju lagkänslan man får helt magisk så jag ser väldigt mycket fram emot att hänga med alla tjejer och caddies. Det ska bli superkul.

Efter din, Nordqvists, Halls och Madsens insatser på Carnoustie, är ni favoriter nu tycker du?
– Oj, svårt. Ett amerikanskt lag i USA är alltid tufft. Speciellt nu med corona, det kommer nog vara svårt för européer att komma dit. Vi får väl se hur mycket publik vi har på vår sida, men vårt formbesked är ju väldigt starkt. Det var kul att se så många européer i topp förra veckan.

Sannerligen så. Lördagen den 4 september inleds Solheim Cup och peppen kunde knappast vara större. Då får Sagström chans att “showa” igen, med hela golfvärlden som åskådare.Text: Oskar Åsgård • 2021-08-23
TournyttAIG Women's OpenMadelene SagströmSolheim CupTournytt
Scroll to Top