Anna Nordqvist värderar söndagens British Open-seger högt, kanske rentav som hennes största hittills. Foto: Getty Images

AIG Women's Open

Nordqvist: ”Tvivlade om jag skulle vinna igen”

Läs Anna Nordqvists presskonferens från segern, där hon bland annat berör de senaste årens tvivel på om hon skulle vinna igen.

Text: Jesper Johansson • 2021-08-23 Uppdaterad 2021-08-23

Direkt efter prisutdelningen var det presskonferensdags för Anna Nordqvist, efter sin enastående seger i AIG Women’s Open. Nedan hittar du presskonferensen i översatt form, ord för ord.

Det var mycket som hände sista ronden. Jag undrar om du kan berätta vilken som var den viktigaste stunden för dig där ute som gjorde att det gick hela vägen?
– Tja, självklart spelade jag riktigt bra i början. Slog en fantastisk hybrid på hål 6 för att tvåputta för birdie. Jag gav mig själv en bra möjlighet på sjuan och slog en riktigt bra järnsexa på hål 8. Så satte jag den putten och putten på hål 9, den var lite av en bonus.
Jag slog en fin pitch på hål 11 och koppsnurrade putten och sen var jag lite för snabb i svingen och pluggade bollen på hål 12. Jag slog en riktigt bra parputt men jag tror att mitt tålamod på de två hålen. Att jag kunde kriga mig igenom hål 11 och 12 och sen komma tillbaka och att jag överlag var väldigt solid.

Jag vet att du skulle gifta dig i ett slott. Var slutade det med att ni gifter er och jag antar att det här var en annan typ av mottagning än den ni planerat, men rolig ändå.
– Ja, vi har skjutit upp vårt, vad jag skulle kalla riktiga eller stora bröllop, det med vänner och familj till nästa sommar. Det kommer äga rum 20 minuter härifrån i ett slott.
– Men officiellt gifte vi oss på vår hemmaklubb, Silverleaf i Scottsdale i mars. Det var bara vi och sex vänner där. Vi hade också 21 personer via Zoom på 21 olika konton. Det var en speciell dag och jag längtar efter att få gå “down the aisle” igen i Skottland nästa år.

Du har varit en krigare genom hela din karriär, vad har gjort att du orkat kriga på de senaste fyra åren för att komma tillbaka till det här spelet?
– Det är något med golfen som gör att jag fortsätter. Jag hatar att förlora mer än jag gillar att vinna. Jag tror att alla problem och alla nederlag, och att ha min caddie och man som pushat mig genom att vara en klippa; jag hatar att ge upp.
– Jag känner att saker fallit på plats och jag såg fina ronder förra året och många fina grejer även i år. Att få saker att fungera; jag kände det förra veckan i Scottish Open. Jag spelade riktigt bra, slog bollen riktigt bra i vinden. Det gav mig lite självförtroende.

Vilken har varit din största utmaning sedan segern i Evian, och vad var annorlunda den här veckan?
– Det jobbigaste var att jag tappade min mentala och fysiska uthållighet. Det tog ungefär tre år att komma över körtelfebern och jag tror att förra året under pandemin, var första gången jag verkligen hade tid att vara hemma och ta det lugnt. Mitt liv har alltid rullat på i full fart.
– Det var underbart att ha lite mer tid hemma och inte behöva resa. Det var nog uppehållet jag behövde för ett par år sedan men aldrig gav mig själv. Det var jobbigt eftersom jag fortsatte att kämpa men det var svårt eftersom det var som att jag halkade lite hela tiden och inte hade den där extra växeln jag tidigare var så van vid.
– När det blir jobbigt har jag alltid kunnat kämpa på mentalt men jag hade inte den möjligheten längre och kände mig svag. Så att kunna bygga upp mig själv med hjälp av alla runtomkring mig. Jag flyttade tillbaka till Arizona för ett par år sedan och jag älskar det stället. Jag har massvis av support därifrån.
– Jag är gift nu och jag tror att jag överlag är mycket lyckligare nu, så det finns en bra balans nu. Jag har gjort det här länge och vet att man inte kan tvinga sig till något.
– Det fanns stunder då jag tvivlade på om jag skulle vinna igen och det har gått ett antal år sedan senaste segern. Och nu sitter jag här efter att ha vunnit British Open. Det är en dröm jag inte kunde – jag menar, jag kunde inte riktigt drömma om något större än detta. Det var definitivt värt väntan och det var definitivt värt allt jag behövde kämpa mig igenom. Det har varit ett hårt slit för att ta sig hit.

Du slog några otroliga puttar från utanför greenerna idag. Kan du berätta för oss, vad är hemligheten och vilken skulle du säga var den viktigaste för dagen?
– Jag tänker att det är linksgolf och man måste putta mycket. Jag jobbade mycket med min längdkänsla den här veckan. Den var inte helt perfekt på några av de birdieputtar jag slog idag. Men om jag är i fel position känner jag bara att jag måste hitta tillbaka för att ge mig själv en bra parputt. Som den på hål 10. Den var fantastisk. Den var lite pluggad så jag kunde inte chippa. Och på 16, ett otroligt svårt hål. Man försöker egentligen bara landa på framsidan av green och ge sig själv en lång putt. Men den på 16 var riktigt skön. Men den bästa distansputten för dagen var den på hål 18 när det var som viktigast.

Hur speciell var den där putten på 18?
– Jag och min caddie, Paul (Cormack), stod och snackade när Nanna puttade. Det kändes så overkligt att bara ha den där lilla tap-in-putten för segern. Jag kunde inte önska mig något bättre. Att få dela den upplevelsen med honom, han har jobbat så hårt och behållit tålamodet alla dessa år, det är en otrolig upplevelse att få dela med nära och kära.

I början av veckan, var du peppad på att komma hit, du måste ha gillat dina chanser den här veckan?
– Jag spelade så bra under Scottish Open förra veckan, det blåste rejält de första tre dagarna där. Kändes bara som att jag inte kapitaliserade på några av de chanser jag skaffade mig och slutade tolva och var besviken för det kändes som att jag spelade riktigt bra. Att veta att jag slog bollen riktigt fint i vinden förra veckan och sen de första två inspelsvarven här när det blåste mycket. Sen var ju Carnoustie lite snällare än förväntat nu den här veckan, men jag älskar linksgolf och tycker att Carnoustie är en så bra bana. Att kunna få ihop det här känns ännu häftigare.

Tre majorsegrar, är den här mer speciell?
– Jag tror att det är den mest betydelsefulla. Bara för att det har tagit mig några år och jag har kämpat så hårt och ifrågasatt om jag gjort rätt saker på vägen. Också att göra det för Paul, min caddie, som jobbat så hårt. Jag ville verkligen vinna för hans skull också. Och min make har stöttat mig så mycket också, alla vänner och familj och att nu ha publiken tillbaka gör att det här helt klart känns som min häftigaste seger.


ÅSGÅRD: “En majorseger som smäller högre”


Text: Jesper Johansson • 2021-08-23
TournyttAIG Women's OpenAnna NordqvistTournytt
Scroll to Top