Justin Thomas använder sig av sin gamla putter i veckan, vilket syns på resultattavlan. Foto: Getty Images

PGA Tour

Thomas i delad ledning – efter att ha “hetsats” av 15-åring

Med sin gamla putter i bagen har Justin Thomas hittat tillbaka till sin fina puttning. Och direkt är han med i täten.

Text: Jesper Johansson • 2021-08-20

Världens bästa herrspelare hade det tufft på Liberty National under torsdagen. Med sidvind på de sju första hålen och svårigheter även resterande elva syns det också på snittscoren. Faktum är att snittet under torsdagen var 71,27 slag – alltså över par.
Därför blir det extra imponerande när man ser Jon Rahms resultat för dagen. Han gick nämligen åtta under par och delar därmed ledningen med Justin Thomas.

De båda har tre slags ledning före Harold Varner III och världsettan fortsätter att dominera när han väl spelar. Det har ju inte blivit så mycket av det på grund av två (!) positiva covid-19-test. Det första under Memorial Tournament när spanjoren hade sex slags ledning inför sista 18 hålen. Andra gången inför OS i Tokyo.

Justin Thomas har dock kunnat spela mer. Och han menar att framgången under torsdagen kommer från hans puttning. Han har nämligen stoppat sin gamla putter i bagen. Detta eftersom han blivit hetsad en 15-åring.
– Ni kommer skratta åt mig, sa han till medier på plats.
– Jag var på ett ungdomsevent eftersom min pappa hade några elever där. Jag följde en av dem, Abigail, som är en riktigt bra spelare. Den där ronden spelade hon med en ung kille som använde sig av en putter lik min tidigare.
– Han frågade mig när jag skulle stoppa tillbaka den i bagen. Han undrade om jag fortfarande använde den med en lång hals. Jag sa att jag gjorde det och förklarade varför. Och han fortsatte fråga “när ska du stoppa tillbaka den som fungerar i bagen” och jag hamnade i en situation när jag tvingades försvara mitt beslut för en 15-åring.

Justin Thomas skrattade under sin intervju efter ronden och fortsatte sedan.
– Jag började fundera på varför jag inte använde den. Den hade ju varit bra för mig och det är ju inte så att jag sätte många puttar med den jag använde. Om man puttar bra funkar vilken putter som helst och jag vet inte men helt plötsligt slog det mig att den där grabben hade en poäng. De designade till och med en putter efter den prototyp som var min egna putter. Jag kanske borde använda den igen.
– Och när jag tog ut den såg den rätt ut. Kändes rätt. Jag var bekväm med den.

Och den där unga golfspelaren hade en poäng om man ser statistiken. Under säsongen rankad Justin Thomas 126:a på greenerna. Under första ronden av veckans Northern Trust rankas han åtta efter 18 spelade hål. Inga treputtar och tio enputtar säger väl det mesta. För den nyfikne använder sig amerikanen av en Scotty Cameron X5 Flow Neck Prototype.

I tävlingen finns två svenskar. Alex Norén är två under par och därmed på en delad 15:e plats. Ett slag bakom honom hittar vi Henrik Norlander, som intervjuats av Ola Wenström.


Text: Jesper Johansson • 2021-08-20
TournyttJon RahmJustin ThomasPGA TourTournytt
Scroll to Top