Madelene Sagström har fått en kanonstart på årets AIG Women's Open. Foto: Getty Images

AIG Women's Open

Senaste nytt från British Open

Madelene Sagström inledde British Open med en 67-rond, fem under par, och delar ledningen i årets sista major.

Text: Svensk Golf • 2021-08-19

Klicka här för en aktuell ledartavla

Fem svenskor deltar, här hittar du deras starttider

Klicka här för TV-tiderna

20.16 – Sagström kvar i topp, läget inför fredagen

Första ronden är färdigspelad och Madelene Sagström delar fortsatt ledningen. Numera med både världsettan Nelly Korda och världsfyran Sei Young Kim. Ett slag bakom ledartrion skuggar Georgia Hall, Andrea Lee, Yuka Saso (US Women’s Open-segraren från tidigare i år) och lite mer oväntat den skotska amatörspelaren Louise Duncan.

För övriga svenskor är läget som nedan inför fortsättningen.

Johanna Gustavsson kom tillbaka starkt med 34 slag sista nio och räddade upp vad som tidigt såg ut att vara en förlorad tävling. Gustavsson (+2) är i skrivande stund ett slag utanför kvalgränsen.

Även Anna Nordqvist avslutade snyggt med birdies på hål 12 och 15, vilket tog henne till ett under par och en delad 22:a plats. För amatören Ingrid Lindblad (+5) kommer det att krävas en riktigt bra score på fredagen för att få spela vidare i helgen.

Här hittar ni svenskornas starttider för fredagen.

17.56 – Småtrögt start för övriga svenskor

Madelene Sagströms fina 67-rond under förmiddagen förblir en av de absolut bästa på Carnoustie under torsdagen. Hon och Nelly Korda är fortsatt i delad ledning.

Tre svenskor befinner sig på golfbanan i nuläget. Anna Nordqvist och amatören Ingrid Lindblad spelar i samma boll och efter tio spelade hål är Nordqvist ett över par. Hennes spelkamrat Lindblad är ytterligare ett slag bakom – vilket innebär att de i skrivande stund har en del att göra för att med säkerhet få en starttid på lördag och söndag. Men långt kvar förstås.

Även Johanna Gustavsson är ute på banan. Hon har dessvärre fått en ännu sämre start och är +4. Pernilla Lindberg är i mål på tre över par.

Sagström i delad ledning: ”Det räddade mig lite”

14:41 – Sagström i mål med 67 slag, delar ledningen

Madelene Sagström ledde British Open på sex under par med ett hål kvar att spela av sin öppningsrond, men efter att ha hittat en av de högra fairwaybunkrarna från tee tvingades hon spela sig kort med andraslaget och lyckades inte göra en up & down för par.

Men 67 slag, fem under par, får förstås fortfarande betraktas som en mycket fin öppning av årets sista major. Sagström gjorde hela sju birdies på erkänt tuffa Carnoustie och höll även ihop scoren bra med några svettiga parputtar på det 14:e och 16:e hålet under sista nio.

Som vi skrev om inför veckan så är det här sista chansen att förbättra sina positioner på rankinglistorna inför kapten Catriona Matthews uttagning av höstens Solheim Cup-lag. Sagström spelade ihop med Matthew under torsdagen och hennes insats stärkte garanterat chanserna att ta plats i det europeiska lag som ska försvara titeln från 2019.

Sagström delar ledningen med amerikanska världsettan Nelly Korda, som nyligen vann både OS och sin första majortitel med segern i Women’s PGA Championship.

Anna Nordqvist och Ingrid Lindblad slår ut på ettan om åtta minuter. Pernilla Lindberg är två över par efter 16 hål och delar just nu 80:e plats. Johanna Gustavsson slår ut på sitt öppningsvarv klockan 15:11 svensk tid.

Klicka på bilden nedan för att komma till en fullständig ledartavla.

13:03 – Sagström upp i ensam ledning

Foto: Getty Images

Madelene Sagström har fått en smakstart på årets AIG Women’s Open. 28-åringen var först ut av svenskorna och gjorde dagens första birdie på det tuffa andra hålet på Carnoustie Golf Links. Hon följde upp den birdien med ytterligare tre, i följd dessutom, på hål 4-6 och vände på 33 slag (-3), efter en bogey på det sjunde hålet.

Med två nya birdies på elvan och tolvan är Sagström ensam högst upp på ledartavlan, fem under par totalt och ett slag före världsettan Nelly Korda.

Faktum är att hon mycket väl kunde ha varit sex under par eftersom birdie på tolvan, par 5-hålet, kom efter en tvåputt. Sagströms eagleputt stannade en retfull decimeter kort i linjen.

Klicka här för en aktuell ledartavla.


Text: Svensk Golf • 2021-08-19
TournyttAIG Women's OpenAnna NordqvistIngrid LindbladJohanna GustavssonMadelene SagströmPernilla LindbergTournytt