Dustin Johnson har en speciell rörelse i sin sving. Men den lär inte försvinna framöver. Foto: Getty Images

Tournytt

DJ:s enkla knep gjorde honom till en av de bästa

När Dustin Johnson började arbeta med legendariske tränaren Butch Harmon fick han ett enkelt knep för att förbättra sin egen golf: Svinga sin egen sving.

Text: Jesper Johansson • 2021-08-19 Uppdaterad 2021-08-19

Dustin Johnson är utan tvivel en av världens bästa golfspelare. Amerikanen har sedan han blev proffs 2008 vunnit varje säsong och de senaste åren har han också tagit en position som en av de absolut bästa spelarna.

Detta är förstås ingen slump utan ett resultat av flera faktorer. Kanske den största anledningen till framgången är hans otroliga talang, förstås. En annan anledning är hans hårda arbete.

För även om Dustin Johnson, likt Brooks Koepka, pratar som att han inte lägger ner jobbet som krävs är det förstås precis vad han gör. Med hjälp av Trackman lyckades amerikanen göra sin svaghet i spelet, wedgarna, till en styrka. Inför alla sina golfronder kan du se honom på rangen med sin maskin precis bakom för att se hur långt wedgarna flyger för dagen.
Dessutom förändrade amerikanen sin bollflykt med drivern. Numer är Johnson välkänd för sin kontrollerade fade som ger honom både längd och precision.

En annan stor anledning till framgången är hans arbete med sin tränare, Butch Harmon. Speciellt med arbetet gällande Johnsons handleder genom svingen. På flera mils avstånd (nåja) kan vi se att det är Dustin Johnson som svingar. Detta då han dels har extremt höga händer i sin baksving, men också på grund av sina kraftigt böjda handleder.

Till Golf.com berättar nu Dustin Johnson om första gången han träffade sin tränare.
– Han sa till mig att vi kan fixa det där, men ingen kommer veta vem du är längre. Så istället kan vi göra det lite bättre bara.

Med andra ord: Svinga din sving, spela ditt spel.

Att förändra en sving för att den är “ful” eller inte enligt norm kan ställa till det. Svingen kan under en lång tid inte kännas naturlig eller bekväm vilket kan skapa större problem än vad man från början hade.
– Det är jag och mitt sätt att spela golf. Vi ville inte förändra mitt sätt att spela utan vi ville bara förbättra det lite, säger Johnson.

Så. Spela ditt spel och gör det så bra som möjligt. Gör små förändringar men se inte till att ändra allt på en gång. Då kan det både bli tråkigt och svårt – helt i onödan.


Text: Jesper Johansson • 2021-08-19
TournyttDustin JohnsonTournytt
Scroll to Top