James Piot vann den prestigefyllda amatörtävlingen på Oakmont. Foto: USGA

US Amateur

James Piot tog hem US Amateur

En amerikansk maratonvecka med amerikansk vinnare.

Text: Bo Steffensen • 2021-08-16 Uppdaterad 2021-08-16

US Amateur är en stentuff vecka som inleds med två slagspelsrundor för att sålla ut de 64 om tar sig in i matchspelet. För att gå hela vägen krävs sedan sex matchvinster.
I de 36 hål långa finalen på klassiska Oakmont utanför Pittsburgh ställdes 22-årige James Piot från Michigan State och Austin Greaser, som fyllde 21 i måndags, från University of North Carolina mot varandra.

Greaser hade imponerat under veckan. Bra puttare. Långtslående, kraftfull. En del jämför honom med Dustin Johnson, även när det gäller gångstilen på banan. Piot, med lite “mjukare” framtoning, ger dock inget gratis.
James Piot, rankad 86 i världen för amatörer, visste att han inte var bland favoriterna när han kom till Oakmont. Men han hade tro på sig själv. När Piot nådde åttondelsfinalen ringde han till sin tränare i Michigan och sa: ”Sätt dig i bilen. Det kommer att hända något stort”.
Det gjorde det. Trots att Greaser fått det grepp alla väntat på och var tre upp efter 27 spelade hål och egentligen ingenting talade för att matchen skulle vända.
Då plockade James Piot fram det sista han hade, vann fyra raka hål och när Greaser missade sin birdieputt på det 35: hålet var saken klar. Piot hade vunnit 2/1.
– Det är den bästa känsla i världen. Jag menar, som amatör är det här det största du kan göra, sa James Piot medan han lyfte Havemeyer Trophy.

VÄRLDSSEXAN Bryson DeChambeau har sagt att hans vinst i US Amateur 2015 är, och förblir, den viktigaste segern i hans karriär eftersom han sannolikt inte varit där han är i dag om han inte vunnit.
En vinst i US Amateur ger inga pengar, det är ju en amatörtävling men den öppnar dörrar. Segraren får, bland annat, en biljett till nästa års US Open, The Masters och British Open.
Det var så resan började på allvar för norrmannen Viktor Hovland som vann tävlingen 2018.
En, mycket god, tröst för förloraren är att båda finalisterna får spela US Open och The Masters.

Två svenskar tog sig till de 64 bästa. David Nyfjäll, som överlevde ett särspel med tolv spelare om den sista platsen, vann sin första match men åkte sedan ut mot amerikanen Ricky Castillo.
Hugo Townsend  vann två matcher innan han åkte, på 19:e hålet, i åttondelsfinalen mot Floridakillen Nick Gabrelcik. Gabrelcik tog sig sedan vidare till semifinal där han föll mot blivande segraren James Piot.

RESULTAT US Amateur


Text: Bo Steffensen • 2021-08-16
TournyttJames PiotOakmont CCTournyttUS Amateur
Rulla till toppen